時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

月亮免 發表於 19-9-16 16:32
我支持警察執法,因為這是他們的職責,但我不支持警察執法時用過份武力,濫捕,咁我都是黃?
...

何為過份武力, 何為濫捕?
有二百幻人非法集會, 而家先拉得千零人。
警察應該係失職,未盡力。

公爵府

可以唔撐警,但一定唔可以撐暴力及暴徒

水晶宮

我支持警察執法,因為這是他們的職責,但我不支持警察執法時用過份武力,濫捕,咁我都是黃?
...

討論下,點濫捕?
過份武力?今日見cap 圖,打到暴徒頭破血流,心諗咩事!之後見到條片,係個暴徒搶犯仲響背包取左支棍下下攞命咁打警察個頭!之後逃跑,兩個警察都搞唔掂,不停叫唔好反抗都差啲被逃脫!聽到個7+1叫阿Sir 唔好打(暴徒)頭,點解唔叫暴徒唔好用支棍下下攞命咁打警察個頭

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

月亮免 發表於 19-9-16 15:34
不撐警就是黃?

都唔一定既!但要問下自己係咪真係做到持平囉!

男爵府

呢幾曰好多po都係扮中立。

別墅

回覆樓主:

最近黃絲都鍾意係額頭寫住「我係中立」或「我係藍絲」!
對角色扮演情有獨鐘!

水晶宮

2024勳章

看歷史留言,樓主一直就係黃,一直針對警察,對暴徒所作作為視而不見
又是一個假中立

男爵府

uhtcl2006 發表於 19-9-16 15:56
好笑在呢個朋友,原來都會返大陸的,以為佢仇警都仇中架嘛,乜真相係都返大陸消費的,真係叫真正黃c情何以 ...

你朋友係咪我家人

伯爵府

uhtcl2006 發表於 19-9-16 15:56
好笑在呢個朋友,原來都會返大陸的,以為佢仇警都仇中架嘛,乜真相係都返大陸消費的,真係叫真正黃c情何以 ...

男爵府

Cankk 發表於 19-9-16 17:14
你朋友只係冇膽匪類. 如果話佢聽企隔離果個黑T人尋日打爛港鐵灣仔站, 睇下佢彈唔彈開!
...

呢種人就會即刻轉呔話冇支持暴徒㗎喇

大宅

uhtcl2006 發表於 19-9-16 15:45
朋友話佢自己無分顏色/中立,但佢話出街最驚係警察,唔驚黑衣,咁我心唸,你咁講,即係撐黑衣囉。
衰d唸, ...

我朋友咪又係一樣,佢工人姐姐去機場接機,話見到好多警察好驚,佢教姐姐,佢係菲律賓人,唔似香港人,咪仲安全,唔會俾人亂拉

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

melon103 發表於 19-9-16 18:55
我朋友咪又係一樣,佢工人姐姐去機場接機,話見到好多警察好驚,佢教姐姐,佢係菲律賓人,唔似香港人,咪仲安全, ...

個工人short上腦
同佢講,真係驚既,返家鄉啦,但我覺得佢家鄉重得人驚囉

大宅

uhtcl2006 發表於 19-9-16 18:59
個工人short上腦
同佢講,真係驚既,返家鄉啦,但我覺得佢家鄉重得人驚囉
...

我朋友咪係扮中立囉 一開口就係黃,
唔夠我講,就話乜都唔想理

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

baby7 發表於 19-9-16 15:53
Bk有得睇啦
通常強調自己中立嗰啲都係黃架啦
講多兩句就露底

x 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

melon103 發表於 19-9-16 19:01
我朋友咪係扮中立囉 一開口就係黃,
唔夠我講,就話乜都唔想理

我唔會試圖/意圖改變黃人既唸法,我只知我係堅定不移支持中央,支持警察就夠。
對住d歪理當真理既人,我無咁好氣。
從來針唔拮到肉唔知痛,到呢一刻依然撐暴徒既人,我放長雙眼等睇你地收皮。

伯爵府

mmk 發表於 19-9-16 18:54
呢種人就會即刻轉呔話冇支持暴徒㗎喇

佢要落力d支持

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

czl115 發表於 19-9-16 18:38
看歷史留言,樓主一直就係黃,一直針對警察,對暴徒所作作為視而不見
又是一個假中立
...

哦 原來如此
收到

珍珠宮

好媽媽勳章

...

認真答,點為之濫捕先?其實警方每次拉人都舉晒旗,俾晒時間你走,點解唔走?唔走就只能假設你係暴徒一份子,難道你覺得警察當時仲可以睇tvb 直播研究吓邊個有掟嘢邊個無?咁面對又放火又掟嘢咁暴力嘅暴徒唔用武力唔通同佢講bb唔好郁?所謂拳腳無眼就係咁。

咁嘅情況吓要求警察又要咁又要咁根本不是合理要求,如果真係想香港好,應是先止暴,而不是雞蛋裏挑骨頭說執法不夠完美,你可以complain但拉完人再complain, 而不是倒轉因為咁而人都唔拉,如果要人都唔拉咁除了是為黃人開脫外,我想不到為何不搞清重點而要計較在細節上囉。

男爵府

...

怎樣為之濫捕、同使用過份武力。
⒧使用過份武力、你可以怎樣去分界呢?
⑵近期濫捕用得上香港、真是可悲!假如有個强姦犯係警察身邊走過、之後個强姦犯又要犯事!咁警察是否失職??個犯係佢身邊經過都吾捉。

在近日社會氣氛之下!你用濫捕形容!足以證明你仲好相信香港是安全之地、(這也是好事) 。 但你剛才自己也講支持警察執法、這是他們的 職責 。 職責有没有指引??他們有理由懷疑便有權利逮捕、 搜查疑犯、再者警察是執法、不是判罪。

子爵府

baby7 發表於 19-9-16 15:53
Bk有得睇啦
通常強調自己中立嗰啲都係黃架啦
講多兩句就露底

agree!! 虛偽到令人作嘔!
至慘身邊總有呢d人,仲扮晒野,扮高尚!

首頁

尾頁

跳至