時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

auhiyo 發表於 19-9-17 13:09
呢d同事講,真唔真我唔知道,你地可以留意下,但中學我只知基道中學佢地每日食完飯1點半鐘左右必定叫口號 ...

叫口號代表咩?代表贊同首歌係國歌?2件事嚟?基中同你同事個仔間小學又有咩關係?

你應該盡公民責任,將邊間學校邊個校長/老師講過呢番說話,向教育處投訴,唔好學d高官/議員咁,聽番嚟就當真,未證實就胡亂散布假消息

大宅

回覆樓主:

今次之後,黃校會吸引更多黃家長報讀,所謂物以類聚。幾年之後,間學校就黃得...

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我身邊有朋友係超黃,日日係 Fb 不斷洗版,其實我真心想問佢,佢点教導個女,教個女出去衝,還是較知女吾好破壞,好吾明

大宅

auhiyo 發表於 19-9-16 21:04
我覺得要留意小學,我有同事個小朋友佢話學校教佢地唱榮光個隻歌仲話係國歌。
...

請問邊間小學?

公爵府

BK Milk勳章

Yuki_Yeung 發表於 19-9-17 13:17
叫口號代表咩?代表贊同首歌係國歌?2件事嚟?基中同你同事個仔間小學又有咩關係?

你應該盡公民責任,將 ...

邊個老師我鬼知咩!呢d聽左講出黎你地如果有小朋友讀都可以留意下,唔通聽左當冇呢件事?

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

侯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

abbytang 發表於 19-9-17 13:16
幾時嘅事呀

2014 佔中果年

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

我覺得要留意小學,我有同事個小朋友佢話學校教佢地唱榮光個隻歌仲話係國歌。
...

唔係嘛……………………國歌?
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早排人鏈, 咁好機會都唔去學校門口睇下!!!!

而家最多開放日去學校睇下, 留意下壁報, 學生作品, 網上作文, 校園小報, 通識用咩出版書, 係咪黃人寫...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主有無心儀學校,等家長俾意見你。好出名果幾間就可以免諗啦

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ckfamily 發表於 19-9-16 17:48
老師唔同政見冇所謂,但係校長政治取態先至最緊要,google 校長名睇下有咩新聞
...

同意,校長好緊要

去目標學校 secrets 睇吓, 如果校長唔buy 示威者, 佢哋會有啲post講出嚟
總有離別的時候

禁止訪問

子爵府

...

嘩,咁猖狂。快啲開名⋯⋯

大宅

熱血勳章

anna59 發表於 19-9-16 22:47
福建 - 藍色,好安全,可以專心讀書

哩個真,99鄰居個小朋友就係讀哩間,完全冇哩啲人鍊.......等等嘅事發生!仲要係 band one學校!

男爵府

abbytang 發表於 19-9-17 13:18
我身邊有朋友係超黃,日日係 Fb 不斷洗版,其實我真心想問佢,佢点教導個女,教個女出去衝,還是較知女吾好 ...

我吾知會吾會有D家長,係支持其他後生仔去掟汽油彈,但係知道犯法,禁止自己子女咁做。早兩個月,毛姨都識勸個仔吾好去參加暴動。我自己覺得,既然係支持後生仔去暴動,呢D家長應該自己和子女去暴動,吾係推其他人的仔女去。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

男爵府

leungszeon 發表於 19-9-16 17:36
究竟有乜什麼方法可以知道某間中學的政治態度呢﹖(黃也好藍也好),主要想知道當學校有學生或師生發生政見不 ...

校董會係負責任免教師,個影響可能仲大過校長。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

侯爵府

醒目開學勳章

rayhong9 發表於 19-9-17 15:22
我吾知會吾會有D家長,係支持其他後生仔去掟汽油彈,但係知道犯法,禁止自己子女咁做。早兩個月,毛姨都識 ...

佢自己次次有去,佢有無帶埋小朋友去,就真係吾知,我只知咩叫身教囉。

侯爵府

2024年龍年勳章

子爵府

blackberry 發表於 19-9-17 14:06
樓主有無心儀學校,等家長俾意見你。好出名果幾間就可以免諗啦

屯門區band 2中學

我知個仔band 1無望,亦應唔會衰到band 3

想讀那些,都是天主、基督教背景學校

首頁

尾頁

跳至