懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇準媽媽好似我咁唔小心喺懷孕初期用左Shishedo Annessa 超防水防曬乳液?我啱啱先知道原來這款防曬不適合孕婦使用,而家已經買咗另一款新嘅代替。但係我有啲擔心,想睇下有冇媽媽有我差唔多嘅經歷,會唔會對BB有影響?

大宅

gladyschoi 發表於 19-9-16 20:18
有冇準媽媽好似我咁唔小心喺懷孕初期用左Shishedo Annessa 超防水防曬乳液?我啱啱先知道原來這款防曬不適 ...

請問你係如何得知唔可以用?
因為我都係用緊Anessa防曬。
之後inbox問過可以用。

複式洋房

littlequeeniebb 發表於 19-9-16 20:43
請問你係如何得知唔可以用?
因為我都係用緊Anessa防曬。
之後inbox問過可以用。

我今日去萬寧,有個sales話俾我知係唔可以用,因為有化學成份。我上網,都唔係搵到好多資料話可以用得,我睇到有啲post話化學成份嘅防曬霜最好唔好用。請問你是直接inbox Shiseido Anessa,佢哋話用得?我有啲擔心

水晶宮

回覆樓主:

唔好諗咁多,茶上面無乜影響

大宅

好小事,塊面咁細面積,影響不大,我間唔時都因應活動需要用呢隻,唔好自己嚇自己,反而食入口既小心謹慎

大宅

gladyschoi 發表於 19-9-16 21:10
我今日去萬寧,有個sales話俾我知係唔可以用,因為有化學成份。我上網,都唔係搵到好多資料話可以用得,我 ...

多謝您嘅查詢。ANESSA嘅產品都經過皮膚測試及日本檢測進口,絕對安全,孕婦都可以使用。但由於每人體質不同,建議使用前先向家庭醫生查詢。歡迎您親臨各大銷售點選購: http://bit.do/emdZY 。謝謝!

係呀!用到17週仲用緊

複式洋房

有冇準媽媽好似我咁唔小心喺懷孕初期用左Shishedo Annessa 超防水防曬乳液?我啱啱先知道原來這款防曬不適 ...

我有用緊金色個款

別墅

回覆 gladyschoi 的帖子

用上面又唔係食落肚,唔使太擔心,我都仲用緊呢枝防曬冇打算停

男爵府

唔駛擔心,根本每支防曬&所有護膚品都有化學物質&防腐劑,除非你自製啦~適當用量又冇食落肚,無問題的

大宅

防曬分「化學防曬」同「物理防曬」
小朋友就用物理防曬比較好
Anesse淺金色個支係小朋友都用得
所以我自己都係揀個支比較安心

別墅

我由未有bb開始到而家一直用Fancl物理性防曬 好好用

大宅

回覆樓主:

化學性防曬會吸收左,有啲研究發現胎盤會搵到,有一啲會干擾內分泌,或者代謝後產生毒性,所以某啲國家係禁用左呢啲化學防曬成份,詳情:https://kknews.cc/zh-hk/baby/z586rea.amp

我覺得可以避免既就盡量避,有左之後轉用全物理性防曬,不過我都係戶外活動先全身搽,平時製造下維他命D

複式洋房

littlequeeniebb 發表於 19-9-16 22:59
多謝您嘅查詢。ANESSA嘅產品都經過皮膚測試及日本檢測進口,絕對安全,孕婦都可以使用。但由於每人體質不 ...

謝謝!咁我都冇咁擔心雖然我最後都決定換過另外一支keke

首頁

尾頁

跳至