在職全職

跳至
[在職媽媽] 老闆想迫走我

首頁

尾頁

大宅

老闆知到我有心臟病想迫走我,可以點保障自己。

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

ttsghome 發表於 19-9-16 20:54
老闆知到我有心臟病想迫走我,可以點保障自己。

HR知唔知?
搵定料大下你老闆先.

大宅

chun703 發表於 19-9-17 12:28
HR知唔知?
搵定料大下你老闆先.

多謝你的意見,老闆這幾天不停send E mail 叫我交功課,快d,快d,又不停單打我,我今日終於頂唔順個心痛到呼吸唔到,睇左醫生比左兩個星期病假我,但老闆的個老公係大陸高官黎,所以我唔會夠佢玩。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

ttsghome 發表於 19-9-17 16:41
多謝你的意見,老闆這幾天不停send E mail 叫我交功課,快d,快d,又不停單打我,我今日終於頂唔順個心痛 ...

如果佢咁樣, 已經影響你身體, 我唔會同佢鬥, 寧願自己QUIT算了, 鬥得贏, 留低都冇意思啦~
盞俾佢玩C, 老細要玩你, 好多方法。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

199707100304 發表於 19-9-18 13:00
如果佢咁樣, 已經影響你身體, 我唔會同佢鬥, 寧願自己QUIT算了, 鬥得贏, 留低都冇意思啦~
盞俾佢玩C, 老細 ...

就係覺得自己好無助

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

ttsghome 發表於 19-9-18 14:44
就係覺得自己好無助

無助都冇計,寧願順佢意,搵過第2份算。
佢要玩你,點玩都得,講真,佢俾大炸豬頭骨工作你做,你不得不做。
點你上大陸出Trip又得;俾陷阱你踩,話你犯大錯又得,到時屈你食死貓,佢講咩都得。
當然,你可以選擇同佢對抗到底,不停sick leave, 佢都炒唔到你;又或遇到不公平對待,你去平機會/勞工處告佢又得。
但要不停防人,又要不停抗爭,去平機會/勞工處,要花長時間跟進,要成日上去俾資料,你又係咪花到呢D時間?
同埋自己做唔做得出不停請假,唔返工,又吊住份工?
咁樣落去,自己都唔會開心,唔開心對自己身體都唔好啦!
要花咁多心思同賤人鬥,不如搵另一份,身心開朗好過。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

199707100304 發表於 19-9-18 15:16
無助都冇計,寧願順佢意,搵過第2份算。
佢要玩你,點玩都得,講真,佢俾大炸豬頭骨工作你做,你不得不做 ...

真係好多謝你的意思,聽完你講好好多了。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

ttsghome 發表於 19-9-18 21:25
真係好多謝你的意思,聽完你講好好多了。

祝你早日搵到好工好老細呀,記住,東家唔打打西家,真係冇咩大不了,唔洗為呢啲賤人唔開心。做老細做到佢咁,都唔方好生意,因為冇員工會為佢呢啲衰老細賣命工作,佢唔係做大事既人,跟佢搵食都冇得著,早日脫苦海,開開心心,健健康康,好快就搵到第2份工。加油!

大宅

199707100304 發表於 19-9-18 21:53

祝你早日搵到好工好老細呀,記住,東家唔打打西家,真 ...

收到,非常多謝你,無言感激。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔明你人在香港, 同老細老公係大陸高官有乜關係. anyway, 轉工係唯一保障自己既方法, 放生自己啦.

你辭職, 公司唔會執唔會 lum.

你辭職唔代表你輸, 你係以退為進, 搵份對自己更好既工, 搵一個更優越既老細去跟.

工作既事唔駛過份上心, 佢催你咪催, 你俾佢攪到影響健康就中左佢計. 平心而論, 就唔你去到其他公司, 都一樣有老細催你做野, 咁你點算?

加油, 要愛惜自己呀.

子爵府

ttsghome 發表於 19-9-17 16:41
多謝你的意見,老闆這幾天不停send E mail 叫我交功課,快d,快d,又不停單打我,我今日終於頂唔順個心痛 ...

大陸高官又點,唔使理佢,自己身子要緊

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

辭職喇……比你留底都係無運行……係時候比個愛锡自己嘅理由

首頁

尾頁

跳至