自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

好正常,我從來無見過有內地人唔係用iphone。我有同事好中意華為,換左好幾部電話都係換返華為,原因係平。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mizuho 發表於 19-9-17 15:21
如果係用正規付費方法,用iOS絕對容易更有保障。但如果選擇用不付費軟件和內容,當然是open source更容易 ...

可以甘講android系統,本身就同你嘅電腦一樣,安全性,你本身有冇用電腦上銀行系統?如果你怕手機有問題,就好似電腦一樣,用防毒軟件都一樣架

我本身之前都用iPhone,但轉android都係要有時間去習慣,就好似我阿媽甘,我一定反對佢轉android,我唔想再1日1x call教佢用機,呢類苦況

翡翠宮

Cheung1234 發表於 19-9-17 15:22
我講入籍第二個國家呀

唔好意思
我9588 左

琥珀宮

畀面勳章

bbc2018 發表於 19-9-17 15:31
阿囡部 iPhone 如果壞咗真是要諗下轉華為,成日跌!

I phone 11 好便宜?只是睇到,中國購買力好強!

IP 11 當然唔平啦,但名牌效應嘛,而且好多人捨得洗

禁止訪問

珍珠宮

littlesister 發表於 19-9-17 15:55
IP 11 當然唔平啦,但名牌效應嘛,而且好多人捨得洗

不過,可能經過美國宣傳,好多國家越來越多人用華為。

其實我身邊越來越少人用i phone。

男爵府

唉瘋 發表於 19-9-17 15:19
首先要知道實際手機市場有幾大,去年國內手機用戶人數係15.7億,比實際人口仲要多,相信1%用戶轉新型號手機,已經可以出現瘋搶嘅現象,實在不足為奇。
西方國家口裡說討厭部分中國人財大氣粗,但身體最誠實,最愛人民幣。

三星 S10 一出都瘋搶, 大陸市佔依然只得 1%

蘋果年頭試過 IP8 IPX 大降價瘋搶, 但大陸市佔由上年年頭市佔 10% 以上, 到今年第二季只剩 6% 左右, 其間華為由不過三成到接近四成

不過唔好睇少 6%, 大陸一季出貨一億部電話, 6% 講緊大約六百萬部

伯爵府

gm147 發表於 19-9-17 16:12
三星 S10 一出都瘋搶, 大陸市佔依然只得 1%

蘋果年頭試過 IP8 IPX 大降價瘋搶, 但大陸市佔由上年年頭市佔 ...

正因為市場太大,購買力太驚人,市場所謂嘅瘋搶可能只係假象,只係一般用戶瞄準新型號換部新機罷了。

琥珀宮

畀面勳章

bbc2018 發表於 19-9-17 16:08
不過,可能經過美國宣傳,好多國家越來越多人用華為。

其實我身邊越來越少人用i phone。

我之前十五十六,用左iPhone 好多年,由IP 3 用起,但天意情況下買左華為,而家整番部iPhone 都唔願用番,華為太正,iPhone 只留戀 IOS 安全做e-banking 係信高d, 仲有唔捨得個美味不用等 app

伯爵府

都唔明有乜咁驚奇,中國成十三億人,如果有1%人買iphone 已經不得了啦,何況有好多人唔淨只得1部手機,大驚小怪

侯爵府

醒目開學勳章

RT 發表於 19-9-17 17:21
都唔明有乜咁驚奇,中國成十三億人,如果有1%人買iphone 已經不得了啦,何況有好多人唔淨只得1部手機,大驚 ...

係啦
依家買部電話,我只會睇價錢同勝價比高,下下都成萬,我真係接受吾到

伯爵府

唔出奇呀,好乎合國情

子爵府

估唔到喎
我自己就真係一般,冇乜驚喜

子爵府

ahlungko 發表於 19-9-17 12:22
任正非都說他的子女喜歡用Iphone,喜歡Iphone的生態,他一點都唔介意,所以在華為內部都有很多員工用Iphone ...
用任正非同B K會員比

大宅

回覆樓主:

我未用過 iPhone, 之前用過三星, Sony, 小米,現用華為

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

身體總系誠實

子爵府

一定係假圖!!!中國人一定係支持偉大嘅華為嘅!我唔准你誣陷護旗手嗰堆人呀!!!

珍珠宮

ILA 發表於 19-9-17 18:07
一定係假圖!!!中國人一定係支持偉大嘅華為嘅!我唔准你誣陷護旗手嗰堆人呀!!!
...

其實呢啲data網上就有,冇得呃人
2019Q2 - 國內生產時手機佔87%+
華為-36%
Vivo 和 Oppo - 38%
小米 - 12%

蘋果只有6%

但做手機生態圈還要看活躍用戶量(日、月、年)對比付費率,不是單看手機出貨量就足夠。
其實華為最理想係繼續partner Google,否則單做個OS都係冇用。

子爵府

2024年龍年勳章

我用iphone,不過都支持華為,支持啫又牡話要用
Be Happy

翡翠宮

回覆樓主:

睇埋Mate30系列先算,我同事舊年搶咗成個月先搶到部國行Mate20pro。

首頁
34567...9

尾頁

跳至