自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

WWT1234 發表於 19-9-17 12:01
呢啲咪皇帝唔急太監急囉。
BK都唔少呢啲太監

你up得岩呀
d太監蠢到死

大宅

Mm233 發表於 19-9-17 13:05
其實android 都係美國google系統

咁其實apple好多零件(又或者本身部機)都係made in China

侯爵府

我都係iphone忠實fans
老公就用華為 但係我覺得android好難用

伯爵府

Myy4.myy4 發表於 19-9-17 21:17
咁其實apple好多零件(又或者本身部機)都係made in China
APPLE養活好多中國人

wcpcelia    發表於 19-9-19 10:35

侯爵府

那些花兒 發表於 19-9-17 11:27
枉呢度啲人咁支持華為,唔用iphone轉買華為。佢地有冇搞錯啊!國家同美國打緊仗,佢地仲買美國貨:an ...

咪係,我真係唔會買I phone 美國佬咁賤

水晶宮

JessicaSS 發表於 19-9-17 11:26
上網見到下圖覺得有啲搞笑

好假喎! 咁大陸都有打手既。至於新ip,當全球都話貴無新意又唔值既時候在中國大賣,証明中國係全球最大清消費力市場囉!

伯爵府

老翻太太 發表於 19-9-17 14:51
我呢...是愛國的....但會繼續用iPhone ...

有見地

伯爵府

Mm233 發表於 19-9-17 21:25
APPLE養活好多中國人

我記得之前ip唔係喺深圳寶安出產嘅咩?唔算MIC?

大宅

好似呢到好多會員話如何愛國,但自己又住向香港而唔係佢地口中既祖國

伯爵府

ayi1 發表於 19-9-17 23:11
IP係郭台銘間廠係中國組裝吧 好多零件係外國運去中國組裝

珍珠宮

小職員 發表於 19-9-17 23:21
好似呢到好多會員話如何愛國,但自己又住向香港而唔係佢地口中既祖國

香港咪就係中國入面囉

大宅

lilo1234 發表於 19-9-17 11:31
身體最誠實

公爵府

2018復活節勳章

Myy4.myy4 發表於 19-9-17 21:17

所以出口話抵制人地國家嘅人係最蠢,講完又實行唔到

珍珠宮

Mm233 發表於 19-9-17 13:05
其實android 都係美國google系統

其實iphone都係中國大陸生產。還養活了十幾二十萬個低技術勞工。

其實打開部華為手機外殼,好多零件都是美、日,韓產品!大家最喜歡的相機鏡頭更是記者用來拍六四新聞圖片的德國品牌萊卡技術授權。而相機傳感器是日本Sony的CMOS sensor ,而屏幕是韓國三星及LG供應。芯片及系統是美國。

我好亂呀!天呀!到底用什麼先表現愛國呀!

caryfox    發表於 19-9-18 09:01
Mm233    發表於 19-9-18 01:23

珍珠宮

ayi1 發表於 19-9-17 23:11

現在應該大多在鄭州的富士康園區生產。

郑州-最大的苹果生产基地

中国北部城市郑州是富士康为苹果公司生产iPhone的主要基地。

富士康郑州科技园,位于郑州航空港区。富士康郑州科技园主要生产计算机、通讯、手机、消费性电子等零组件、机构件及系统软件等,厂房建设面积约140万平方米,2011年底入住员工总数达13万人。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我消費揀自己啱用,用蘋果係因為貪佢售後服務好,但近年蘋果機的確無以前咁襟用,自從教主唔響樹就開始差,價錢又貴,我都諗緊轉唔轉華惠好

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Smallraindrop 發表於 19-9-17 14:28
其實從未唔會話用咩產品去決定愛唔愛國
兩者可以分開的

其實係有啲人特別鍾意拉埋嚟講,你叫我比錢消費,當然係揀啱自己用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

那些花兒 發表於 19-9-17 11:27
枉呢度啲人咁支持華為,唔用iphone轉買華為。佢地有冇搞錯啊!國家同美國打緊仗,佢地仲買美國貨:an ...

我都剛轉左華為,純比佢個靚相機吸引左

珍珠宮

mctl1995 發表於 19-9-17 12:30
係啊,因為話支持祖國。

另一原因係因為iphone越來越貴。

伯爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JessicaSS 發表於 19-9-17 11:26
上網見到下圖覺得有啲搞笑

身體 是 最誠實的

首頁
45678...9

尾頁

跳至