自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

我記得我女in PN時,父母囡囡一齊見校長,最後校長問我地有無問題,點知阿女問校長可唔可以玩出面既滑梯,我地嚇到心到離晒,校長都窒一窒
所以小朋友見到有得玩就會開金口

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我記得我女嗰陣係不停洗腦,係咁講返學會點,有咩做,係咁講係咁講
到佢真係要返學真係完全冇喊過

水晶宮

回覆樓主:

你諗多左,適應期喊,送翻學88不回頭

子爵府

2歲半仲細唔洗擔心, 多D帶佢出街玩, 大左就會改善

伯爵府

回覆樓主:

平常心, 小孩第一次入學校門口都可能會喊,分離症好多小孩都會有,只要父母不要太擔心,小孩也不會覺得焦慮

複式洋房

你要留意番你心儀嘅幼稚園幾時開放日,要先帶佢去一次先,到時面試嘅時候就唔驚驚青

禁止訪問

伯爵府

想生BB熱投

可以識到好多小朋友
吾駛再自己玩公仔/車車啦

禁止訪問

珍珠宮

我唔會講返學‘好好玩’,佢既好好玩可能係食玩瞓睇電視.....一陣返到學校又要排隊又要安靜又要坐定定上堂,點會好好玩???
我會同小朋友講返學好開心,有好多朋友陪你、老師會講故事、學野會變得愈黎愈叻......
最重要話佢知所有小朋友都要返學,所以要開開心心咁返學,學識咗d咩返黎同媽媽分享......
另外一定要帶小朋友接觸多d陌生人,約朋友又好、playground 又好、公園都好...等佢冇咁怕陌生!

伯爵府

之前返n,私人centre的,返左大半年,到幼稚園時,無問題,已經知道係去玩。
芭芭拉

禁止訪問

公爵府

anglechan76 發表於 19-9-17 11:47
阿B而家2歲半, 要申請出年幼稚園, 但佢好似唔太願意, 連影學生相都扭計影唔到

我估阿B可能太過內向(平時比 ...

我當年報幼稚園之前,帶咗佢去幼稚園。
抱起佢喺窗口望入去小朋友上堂嘅情況。
一路講解比佢知,睇下小朋友上堂幾開心,你想唔想喺度上堂。
之後我女點頭,噉就期待感返學喇。

首頁

尾頁

跳至