嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我大女5年前出世無耐因多肚風, 所以用Dr. Brown's樽飲奶, 一路都幾好. 而家細B就O黎出世, 又要諗下用乜O野樽, 我都係PREFER有排氣系統O既樽.

但早2年又有報導話DB隻樽唔合安全規格, 而家出O左隻新O既PES樽同奶咀唔知好唔好? 好似唔係好多人用??

如果同Bfree 樽同咀比較, 邊隻好D? 請各位有經驗媽媽俾D意見.

THANKS!

大宅

好似而家已經買唔到Dr Brown lu 喎. 周圍都冇晒.

別墅

我都覺得無乜地方有得賣, 連JUSCO同永安都無, 我剩係O係BABY OUTLET同APITA上個月個BABY FAIR見過.

唔知係唔係D人對DB仲未有番信心, 定係而家太多選擇?

子爵府

我而家就用緊bfree, 覺得都唔錯~
姑9本身俾佢囡囡用"A"字頭牌字既奶樽, 但因為佢女好多肚風, 所以轉埋bfree試下, 而家佢女女都食得ok! 掃風又易d~

大宅

網上有list out 邊度有得買, 我見永安百貨都有貨

http://www.drbrowns.hk/store-locator/store-
locator.htm

Dr Browns既設計和功能其實應該係同B-Free差唔多, 因為B-Free後期抄襲dr browns, 曾經有一個court case (我係讀過一個有關business law short course講patent個節知道), 係Dr Browns告B-Free, 內容詳細唔記得, 好似係不道德商業行為, 總之最後B-Free輸左, 跟住就以後絕跡歐洲美國, 唔知點解香港又有得賣

大宅

下...我以為係同一間公司...但係唔同line tim...

大宅

我女用緊dr.brown,但而家好多百貨公司都冇得買,只賣B-FREE,我轉2號奶咀都係買B-FREE咋
再要買DR.BROWN d野真係要去d樓上bb用品店呀

別墅

oic.

原帖由 doublei 於 09-5-13 23:01 發表
網上有list out 邊度有得買, 我見永安百貨都有貨

http://www.drbrowns.hk/store-locator/store-
locator.htm

Dr Browns既設計和功能其實應該係同B-Free差唔多, 因為B-Free後期抄襲dr browns, 曾經有一個court case ...

複式洋房

回覆 1# zenith 的文章

我大仔今年六歲, 之前用 AVENT 食得唔好, 都係轉用 DR. BROWN, 之後就食得好好, 但今年我細女出世, 之前搵唔番 DR. BROWN 買, 聽人講話 B-FREE 同 DR. BROWN 差不多, 所以去 BEBE DREAM 度問下, 個 SALES 話兩款奶瓶都係同一款設計, 同公司, 但係唔同生產線, 諗住個 SALES 咁講, 我就咁聽啦, 所以就買咗 B-FREE, 但我細女一直食得唔係咁好, 經常嘔奶, 又成日喊, 好似好唔舒服咁, 起初以為每個 BB 唔同, 無諗過關個奶瓶事, 因為真係以為同 DR. BROWN 一樣, 點知有晚我自己喂妹妹, 發覺第一啖奶好似一支箭咁, 要大概10秒後才轉一滴滴, 但都係滴得好快, 我印象中 DR. BROWN 係無咁嘅情形, 所以嗱嗱聲去買個 DR. BROWN 測試下, 發覺真係無咁嘅情形發生, 後來問個店主, 佢話 DR. BROWN 同 B-FREE 係兩間唔同嘅公司, B-FREE 係 COPY CAT, DR. BROWN 個設計比較好D, 我都覺得係, 所以唯有忍痛買過晒 DR. BROWN (之前已經買咗 8 大 2 細嘅 B-FREE 奶瓶, 好鬼貴), 妹妹轉用咗 DR. BROWN 幾次, 已經有明顯改善, 喊少咗, 用埋嘔奶少咗, 所以我以用家身份, 強力推薦 DR. BROWN, 我都叫咗我細佬同個仔轉用, DR. BROWN 好用過 B-FREE. 另外在此投訴一下 BEBE DREAM (銅鑼灣皇室堡分店) 個 SALES 誤導及講大話, 明明係唔同公司都講到好似同埋一間公司咁, 非常之唔老實.
我叫 Sherwin, 2003年7月6日出世, 係一個好可愛嘅男仔

禁止訪問

複式洋房

dr. brown好d, 我有friend用b free, 佢話 b free 有個配件好難洗,易發晦! 所以我買dr.brown用, 好好用!

洋房

[

洋房

我用緊Bfree,好好用。配件是多D,但真係好好用喎。
之前試過DRBRONW,又漏奶,又脫色,打去問又冇人聽電話,最後退晒佢。
噢,有乜理由官司贏,但市面上反而無得賣?好似DRBRONW係老番才是........

別墅

Babisil 矽膠內膽奶瓶好似比排氣樽仲好﹖

有冇人用過分享下﹖

仲有一隻英寶 enpeau 都好似幾好

大宅

DR BROWN之前香港轉代理, 停左一排, 依家見到有貨啦喎, 至於個官司, 我好肯定係b-free輸左, 仲要賠錢, 不過都係歐美既個案, 可能佢地唸住亞洲侵權產品唔會咁易俾人告, 所以香港呢度先有得賣啩, 我覺得佢雖然擺明抄人, 但如果功能一樣, 其實都冇問題既, 不過學另一個bk媽咪話, d sales唔應該欺騙顧客, 竟然夠膽claim自己係同dr brown同一間公司只係唔同生產線, 就好過份囉

原帖由 Rick 於 09-5-19 17:30 發表
我用緊Bfree,好好用。配件是多D,但真係好好用喎。
之前試過DRBRONW,又漏奶,又脫色,打去問又冇人聽電話,最後退晒佢。
噢,有乜理由官司贏,但市面上反而無得賣?好似DRBRONW係老番才是........ ...

首頁

尾頁

跳至