婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

可不可以 發表於 19-9-24 03:48
其實好搞笑d人真係,拎唔出12萬有幾出奇?有人連2.3萬都拎唔出啦。好啦,有12萬又點?生完唔洗坐月,唔洗 ...

終於有人完整講到我心底話 感動到喊

複式洋房

bigbigbcpc 發表於 19-9-24 03:51
終於有人完整講到我心底話 感動到喊

講真,做人呀媽,邊個唔想自己小朋友生活得好。但個問題係有錢先得架,無錢乜都假。

複式洋房

可不可以 發表於 19-9-24 03:58
講真,做人呀媽,邊個唔想自己小朋友生活得好。但個問題係有錢先得架,無錢乜都假。
...

講到我好自私淨係為自己諗咁 堅着火

複式洋房

可不可以 發表於 19-9-24 03:48

其實好搞笑d人真係,拎唔出12萬有幾出奇?有人連2.3萬都拎 ...

又唔知點解99覺得人地一定會比 佢自己做人呀嫲一件衫仔都無買比個孫 但又覺得人地一定會對自己個孫好 吹脹

大宅

成日話大陸人嚟香港生攞居留討厭,但有咁多香港人想做相同嘅嘢

複式洋房

Pianocake 發表於 19-9-24 13:40
成日話大陸人嚟香港生攞居留討厭,但有咁多香港人想做相同嘅嘢

人就係咁架啦 經常雙重標準

大宅

樓主,你99再講你就話,你俾12萬再加三個月生活費我即刻訂機票,佢話冇錢,你話,我都係,所以唔好再提,咁乞衣R居留我亦都唔會做

複式洋房

bigbigbcpc 發表於 19-9-24 04:21
又唔知點解99覺得人地一定會比 佢自己做人呀嫲一件衫仔都無買比個孫 但又覺得人地一定會對自己個孫好 : ...

我99都成日得把口,講就勁,做就。。。

複式洋房

Pianocake 發表於 19-9-24 16:40
樓主,你99再講你就話,你俾12萬再加三個月生活費我即刻訂機票,佢話冇錢,你話,我都係,所以唔好再提,咁 ...

然後佢又會話姑姐可能會比錢
極懷疑佢係撞聾+長期活喺自我世界

複式洋房

可不可以 發表於 19-9-24 19:01
我99都成日得把口,講就勁,做就。。。

所以佢講咩我都唔信

大宅

其實12萬換外國居留權 都唔係貴
香港真係愈來愈亂 留條出路都好

別墅

bigbigbcpc 發表於 19-9-24 19:08
然後佢又會話姑姐可能會比錢
極懷疑佢係撞聾+長期活喺自我世界
...

奶奶講嘅嘢聽完就算唔需要答佢,因為佢哋真係失憶㗎~ 只會不停重覆個問題,完全聽唔到你講嘢

子爵府

bigbigbcpc 發表於 19-9-19 21:08
無咁大個頭就唔戴咁大頂帽 自問喺香港生活到 但去嗰邊就唔多掂 咁做乜要勉強自己又辛苦其他人
...

我都明白你我本身係加拿大人!
講真啦加拿大人嗰啲Culture好孤寒唔好話親戚only自己阿媽都未必會幫啦所以你話唔過去生係正常!仲要最大個問題唔止係12(你生完又要留喺嗰度坐月咁你住喺佢嗰度正常你都要請飲請食啦)我唔明白你奶奶點解可以咁厚面皮覺得你個人去到就一蚊都唔使比

子爵府

Pianocake 發表於 19-9-24 16:40
樓主,你99再講你就話,你俾12萬再加三個月生活費我即刻訂機票,佢話冇錢,你話,我都係,所以唔好再提,咁 ...

珍珠宮

回覆樓主:

可能你有左bb,會比較敏感~
細心D諗,2萬加幣諗得過,bb將來有多個選擇,你地日後都煩少樣~
至於坐月,如果有心過去,其實都可以叫老公同姑姐傾下,睇下可以點安排,果邊都好多華人,尼D全部係可以計劃同解決嘅問題~
如果真係唔想,除左同99少D見,都幾難擺脫煩音~

複式洋房

doryi 發表於 19-10-13 08:02
我都明白你我本身係加拿大人!
講真啦加拿大人嗰啲Culture好孤寒唔好話親戚only自己阿媽都未必會幫啦:igiv ...

我懷疑係咪佢自身經驗 佢喺大陸落嚟跟住無做嘢 靠我62養 係我62去左加拿大佢先開始反工 可能佢諗住我去到嗰邊又係有人養

複式洋房

Lucy30 發表於 19-10-13 02:56
奶奶講嘅嘢聽完就算唔需要答佢,因為佢哋真係失憶㗎~ 只會不停重覆個問題,完全聽唔到你講嘢:ig ...

人地專家做嘅研究佢死唔信 樓上樓下三姑六婆講嗰啲嘢就信十足

大宅

bigbigbcpc 發表於 19-10-13 18:39
我懷疑係咪佢自身經驗 佢喺大陸落嚟跟住無做嘢 靠我62養 係我62去左加拿大佢先開始反工 可能佢諗住我去到 ...

個個話兩萬加幣為BB買個將來就好抵,其實除左生產費外,正常都唔會生個日先飛,宜家產假多左,但樓主如要飛去生B都可能要quit 左份工,同埋要小朋友將來會去加拿大讀書發展就唔止呢個數。我有時都叫老公為個囡前途,一係去名校做校工,一係去移民,因為c6係電工,但c6生活係香港點都唔會走,佢個寶貝囡都捨得離開自己身邊。所以我地情願努力好好栽培囡囡,同埋自己慳啲留多點錢給囡囡好過。

大宅

唔洗理佢啦...靠人出果12萬..一世抬唔起頭呀~

首頁

尾頁

跳至