自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

vivian520 發表於 19-9-17 21:31
家中老人家81歲,
之前醫生懷疑有腸癌,
因為小便同膀胱都有血,

我會尊重老人家, 唔再做任何檢查, 順其自然, 我有經驗, 就算驗得出咩事, 都未必醫得到, 就算醫得到,都要承受好多痛苦, 換番嚟, 可能只係多幾年時間..... 我寧願陪吓老人家去吃喝玩樂, 盡情享受今生.... 祝福樓主一家人....

yumui61    發表於 19-9-18 13:23

男爵府

家中老人家81歲,
之前醫生懷疑有腸癌,
因為小便同膀胱都有血,

同你差唔多經歷
又係8x幾歲,我地做足晒檢查
但醫生話做唔到手術但可以試口服化療slow down腫瘤變大
但食左藥佢又無胃口又辛苦
結果停左藥幾個月後走左
當初發現時醫生講仲可以有2年度
但最後唔夠10個月就離開了
有時會諗如果唔化療會唔會可以延長d

大宅

照完腸鏡結果係點先....?

大宅

80幾歲老人家,其實年紀唔係大問題,睇下本身的身體狀況,如果佢行得走得,有自理能力,就由佢自己選擇啦,要做手術或者化療一定會影響生活質素,都可以選擇中醫治療

子爵府

家中老人家81歲,
之前醫生懷疑有腸癌,
因為小便同膀胱都有血,

照老人家意思

老人家唔想照係唔想知,唔想面對現實

老實講...81歲知道左都唔會做啲咩治療(太辛苦)

咁不如唔好知,開開心心咁過埋之後日子

珍珠宮

好媽媽勳章

大約在7-8年前, 我62, 當時係80+, 腳踵的好嚴重, 去到政府醫院同佢CHECK
發現係腸CAN, 佢只係做了手術, 沒有再做其它電/化療,
E+仍然食得訓得.

如果檢查係簡簡單單, 照做都無防.

不過一切都係睇老人家自己意願

男爵府

回覆樓主:

我屋企老人80幾時
一直好驚睇e生
驚check到D野
但在家暈左
白車送院發現腸癌
佢積極配合手術
不用化電療
過幾年又發現乳癌,做手術
捱左2次咁大手術
多活十年左右
手術都是她的意願
醫生也贊她勁
其實她很怕死,但也怕看醫生⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

好难決定的, 如果老人家唔肯, 就順其自然吧!
因為寒天飲雪水, 冷暖自己知, 如果老人家唔想受苦, 唯有尊重佢意願.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

家中老人家81歲,
之前醫生懷疑有腸癌,
因為小便同膀胱都有血,

家人都係腸癌,發現時又係小便有血,原來以擴散到膀胱和子宮,因為年紀仲算後生,醫生建議化療,其實在這段日子對佢黎講係極辛苦,不斷打針食藥抽血復診,最終亦敵不過癌魔

化療完好多副作用,食唔到不突止,仲成日嘔幾十次

大宅

家中老人家81歲,
之前醫生懷疑有腸癌,
因為小便同膀胱都有血,

我婆婆前幾年,因為成日肚痛啊媽同佢入院,入院後醫生話可能是腸癌要照腸鏡,啊媽同我決定唔做,因為當時83歲,就算有事都唔會化療同手術,所以身體好少少就同婆婆返屋企,啊媽日日都去同婆婆沖涼,煲湯,婆婆最後的日子都好開心

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

全身掃描唔會痛, 照清楚咩野事再決定點做

大宅

我會順期自然
因為咁大年紀 反而唔想佢受苦太多
我麻89歲 一生都多苦多難
早幾年切埋對腳 佢同我講 其實佢寧願自然走都唔想做手術 因為每次做完其實比原來更唔舒服

人都活到呢把年紀 要食要著都有過就算
唔好救先係對佢最大的幫助 因為而家唔係普通感冒傷風 下下都入晒醫院個隻 佢話咪攪 佢行唔到後 真係日日都諗點解仲未走得

街又無得去 住老人院 仔女再孝順都無可能日日睇佢 要搵食
都唔知活咁耐做咩

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

到了80歲後, 由老人家決定。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

家中老人家81歲,
之前醫生懷疑有腸癌,
因為小便同膀胱都有血,

按老人家意願

伯爵府

減齡達人勳章

見大部分都jm都話按老人家意願,
好啦!
俾佢自己決定!

伯爵府

回覆樓主:

我婆婆當年八十尾仲有幾年到九十,肺癌轉移去頭頸,先發現有癌症,公立醫院教授級醫生出馬做手術,婆婆都唔肯,只肯定期覆診,入定紙排療養院。我阿媽係護士加埋工人幫手,細心在家照顧婆婆,婆婆飲食有問題佢剪細同煮流質食物,又迫婆婆要行去廁所唔准著尿片,可以行多幾步路,唔係好易退化。婆婆都過左年幾兩年先慢慢差,阿媽覺得婆婆要入醫院,跟住入埋療養院唔夠一個月就走左

伯爵府

減齡達人勳章

而家決定左會去做全身掃描,
但就無論咩事都不做手術
希望佢開心,
之前間醫院醫生無同佢講佢的病情,
呢2日轉左醫院,
個醫生係佢面前講佢個病情,
老人家聽完自己眼濕濕,人都震晒

珍珠宮

vivian520 發表於 19-9-18 20:25
而家決定左會去做全身掃描,
但就無論咩事都不做手術
希望佢開心,

做掃描有輻射的,既然唔會做手術,何必要受呢啲苦?分分鐘會令到件事更嚴重。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

樓主,祝福你一家。
我老豆都 81,感恩無乜大問題。但每次見到類似嘅 post,感覺都好大,真係好明白你嘅矛盾,換轉係我都唔知點做好,我諗可以聽吓醫生講,檢查過程係點,檢查咗起碼知咩事,之後點做到時先再睇

首頁

尾頁

跳至