自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

chanbaobb 發表於 19-9-17 23:14
其實要正視問題,因為如果咁,小朋友都專心唔到上堂,最後學唔到野

個問題就係太鍾意玩。

男爵府

莎拉公主 發表於 19-9-17 22:48
係阿仔剛剛Year 1 三次三個唔同老師投訴唔專心係咁講野。令到我同老公都好尷尬 事關老師們係我老 ...

其實有咩好尷尬呢?!你老公係老師唔代表你個仔上堂一定會好乖好聽話, 唔通医生仔女唔可以傷風鼻塞嗎?, 老師只係執行佢地職責, 你同老公執行番父母嘅職責同個仔傾下叫佢上堂要專心就ok哂啦, 我個仔今年都係first grader, 上2個星期都收到老師email話佢上堂好似遊魂咁, 跟住我地同佢傾下, 佢就冇再咁啦, 佢地學校有behavior log sheet, 所以知道佢跟住日日都好專心.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bettylovingbb 發表於 19-9-18 07:04
其實有咩好尷尬呢?!你老公係老師唔代表你個仔上堂一定會好乖好聽話, 唔通医生仔女唔可以傷風鼻塞嗎?, ...
Agree!

水晶宮

回覆樓主:

跟小朋友講番 上課時應有的行為表現, 你講得多, 小朋友會明白嘅。
仲有, 你老公唔洗特别問同事 有關小朋友上堂的情形. 由你在日常學校與家長溝通的場合去了解小朋友的情況, 咁會令小朋友及其他老師少d 㱘力。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

大多IS老師都好圓滑,極小會向家長 “投訴” 學生,對自己同事子女更加包容

會唔會係你老公“借”同事口,想你對仔嚴謹點?

大宅

MM2H 發表於 19-9-18 08:43
大多IS老師都好圓滑,極小會向家長 “投訴” 學生,對自己同事子女更加包容

會唔會係你老公“借”同事口, ...

呢層我地緊係知啦,同事係用傾開計既形式黎講,琴晚直情寫喺handbook 到。

伯爵府

佢可能貪玩到影響左上堂鉄序,進度,所以同事無辦法再包容,唔係唔玩得,係要睇情況,如果個個認真上堂得佢一個係咁玩,咁你都要正視下,揾出原因解決

用戶要求終止服務

回覆樓主:

你都要正視下問題唔係淨係尷尬要好好處理

男爵府

係阿仔剛剛Year 1 三次三個唔同老師投訴唔專心係咁講野。令到我同老公都好尷尬 事關老師們係我老 ...

小朋友未必怕父母,爸爸仲要係同一間學校做老師,由外人來教訓下個仔都好,又唔洗破壞親子關係。
你叫老師要嚴肅處理,必要時罰佢,等佢知班房要守規矩

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有冇同小朋友傾過?除左爛玩傾計,仲有冇其他問題例如擅自離位等問題?

小朋友貪玩鍾意傾計係正常 (大人一日 8 個鐘成舊木坐係度聽書都辛苦)。屋企有冇嘗試過屋企訓練 X 分鐘唔準離位同傾計?

你話 Year 1,應該唔係本地學校?對於比較活躍嘅小朋友應該都包容。連佢地都忍唔到的話,咁可能係有其他問題。

老師一句話勝過你十句。叫老師罰、鬧下,唔洗就住。

男爵府

同一位老師投訴三次就話針對
三位唔同老師都講,即係上堂都好多野講,剛開學,都要正視下。
比老師投訴好過比對方家長投訴。騷擾同學

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

莎拉公主 發表於 19-9-18 12:06
呢層我地緊係知啦,同事係用傾開計既形式黎講,琴晚直情寫喺handbook 到。
...
既然都梗係知,你老公又係校內一份子,認真去正視問題唔難處理,同事間中肯點去討論,一定會帮到小朋友

別墅

咁搞笑,向好過方便諗,佢一定可以有好多朋友仔啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可建議老師將佢張枱搬離其他同學,罰佢坐開一日. 你們也應告訴他,騷擾倒班中秩序係不可接受.

傾偈應該在小息或午餐時傾.

如佢被罰一排都改唔倒, 要考慮去CAC 評估. 不能自制、不停說話也是過度活躍症的一種. 希望你別介意我咁直.

我仔小學很多SEN, 有的常走出班房, 有的不停説話連老師同學都話佢煩, 有D粒聲唔出, 有D成日整古人俾人打都改唔倒....

禁止訪問

大宅

我仔都係,班主任差不多日日打黎,話佢唔專心搞同學,我都唔知可以點,朝早訓話,轉頭又唔記得

子爵府

應該寫P1, 搞到我以為大學一年仲俾老師投訴

男爵府

回覆樓主:

咁你地又有無同小朋友講上堂要專心,鍾意玩都唔可能揾住其他同學上堂,如果你唔理到時老師上堂罰企,教無可能只靠老師

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

大宅

pandaeyes 發表於 19-9-18 17:22
我仔都係,班主任差不多日日打黎,話佢唔專心搞同學,我都唔知可以點,朝早訓話,轉頭又唔記得
...

男仔係咁對嗎?

首頁

尾頁

跳至