時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2009年新疆發生大型暴動,暴徒就是透過Facebook等社交網絡平台組織行動,當地不少人被暴徒兇殘殺害。最後新疆被斷網一段長時間,切斷他們與外界的聯繫,暴動才得以真正徹底平息。所以面對香港這次顏色革命,中國政府已經不陌生。

The REAL Reason Facebook is banned in China!
這個外國人的視頻說得很清楚,有中英文字幕。

https://m.youtube.com/watch?v=f2srfDwM2sQ

大宅

回覆樓主:

如果香港斷咗facebook, 連登仔, 應該都可以control 到d 暴徒

琥珀宮

平平常常 發表於 19-9-17 22:57
2009年新疆發生大型暴動,暴徒就是透過Facebook等社交網絡平台組織行動,當地不少人被暴徒兇殘殺害。最後新 ...

之前都略有所聞

琥珀宮

2009年新疆發生大型暴動,暴徒就是透過Facebook等社交網絡平台組織行動,當地不少人被暴徒兇殘殺害。最後新 ...

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/%E4%B9%8C%E9%B2%81%E6%9C%A8%E9%BD%90%E4%B8%83%E4%BA%94%E4%BA%8B%E4%BB%B6

珍珠宮

mandy952 發表於 19-9-17 23:00
之前都略有所聞

其實Facebook、Twitter 、youtube那些美國企業,就是變相的輿論操縱,是香港蘋果日報的網絡進化大數據版。是顏色革命的助攻手。

公爵府

回覆樓主:

之前唔信,自從我撐警俾佢停我先知

侯爵府

平平常常 發表於 19-9-17 23:09
其實Facebook、Twitter 、youtube那些美國企業,就是變相的輿論操縱,是香港蘋果日報的網絡進化大數據版。 ...

大宅

回覆樓主:

封連x

大宅

Danrice 發表於 19-9-17 22:59
如果香港斷咗facebook, 連登仔, 應該都可以control 到d 暴徒

一block 咗d FB,連登, 就已經control 到,人吔美國都block 啦,唔明點解香港政府咩都唔敢做,香港大自由,做咩都得完全無control

大宅

Jaymon 發表於 19-9-18 08:03
一block 咗d FB,連登, 就已經control 到,人吔美國都block 啦,唔明點解香港政府咩都唔敢做,香港大自由, ...

其實香港已經好自由, 身在福中不知福

子爵府

winnie40 發表於 19-9-18 07:39
封連x

大宅

佢哋對英文post好似特別敏感,按個like都block

大宅

成日話唔反抗以後冇得用fb,我就覺得可能好快係佢地攪到冇得用,爭取提早變大陸

男爵府

禁 FB啦,唔好比D黃人不斷發放假消息

子爵府

一block 咗d FB,連登, 就已經control 到,人吔美國都block 啦,唔明點解香港政府咩都唔敢做,香港大自由, ...

睇TVB,話block唔到,數據防火牆冇建立,香港網絡是完全不設防的。連登serves 在外國。

反面看,就是香港真是好自由。

大宅

Jone_kuok 發表於 19-9-18 08:30
睇TVB,話block唔到,數據防火牆冇建立,香港網絡是完全不設防的。連登serves 在外國。

反面看,就是香港 ...

唔明d黃人成日話香港無自由,佢哋去外國住下就知道香港有幾好

子爵府

我都唔明!可能因為現行沒有這些條例,所以是否要動用 緊急法,可授權封電視台及網

子爵府

ASJ2008 發表於 19-9-18 08:36
我都唔明!可能因為現行沒有這些條例,所以是否要動用 緊急法,可授權封電視台及網
...

唔係啊,係技術原因做唔到。

男爵府

要封埋Telegram ,Telegram 先係真正行動通訊方法

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係啦!應該封啦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

首頁

尾頁

跳至