自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

中小學生津貼2500蚊唔知幾時出

大宅

希望快啲出啦!

咁多年乜都冇份,第一次受惠,嚟緊1月要交稅,最窮就係我呢啲

男爵府

回覆樓主:

等到10月開立法會通過,再要等佢安排如何派錢,所以攪攪下2020先有都唔奇

別墅

小小兔仔 發表於 19-9-18 00:27
等到10月開立法會通過,再要等佢安排如何派錢,所以攪攪下2020先有都唔奇
...

我個女今年中六,到2020年先出,佢都已經畢業

男爵府

cilachow 發表於 19-9-18 00:43
我個女今年中六,到2020年先出,佢都已經畢業

除非通過後唔使填表,將錢轉入學校,由學校出支票比學生,咁樣就會快啲,一陣填表又1要返學校蓋印,再由佢審批咁就有排玩

複式洋房

tong831 發表於 19-9-18 00:15
希望快啲出啦!

咁多年乜都冇份,第一次受惠,嚟緊1月要交稅,最窮就係我呢啲 ...

me too

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請問有咩資格可以攞到?

公爵府

上年話派2000 唔記得出咗未

男爵府

michelle071180 發表於 19-9-18 07:42
請問有咩資格可以攞到?

只派比中小幼學生,你家中有小朋友就讀緊以上中,小學或幼稚園就合格啦!

男爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-9-18 08:18
上年話派2000 唔記得出咗未

派左好耐Lu,2千係上年一次性津貼,上年10月已派了。
如果你係合資格申請人睇返月結單或簿仔,都會有數入左

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小小兔仔 發表於 19-9-18 08:44
只派比中小幼學生,你家中有小朋友就讀緊以上中,小學或幼稚園就合格啦!
...
唔洗綜緩都有

男爵府

michelle071180 發表於 19-9-18 08:48
唔洗綜緩都有

公爵府

michelle071180 發表於 19-9-18 08:48
唔洗綜緩都有
多項利民紓困的措施惠及學生,符合資格有經濟需要的學生每人均可一次過自動獲發2,500元的津貼,並於2019年第三季起陸續發放,惠及約36萬人,涉及款額約8億9,300萬元。

中小幼都唔係人人有

大學生就一定冇

大宅

2019新春慶豚圓

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-9-18 09:05
多項利民紓困的措施惠及學生,符合資格有經濟需要的學生每人均可一次過自動獲發2,500元的津貼,並於2019年 ...

第三季發放既係年頭公報, 連大學生都有份, 但要付合資格.

8月剛剛公報既係中小幼人人有份, 但仲要等通過同撥款.

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢2500蚊, 未公怖詳情的

公爵府

yaya_c 發表於 19-9-18 09:52
第三季發放既係年頭公報, 連大學生都有份, 但要付合資格.

8月剛剛公報既係中小幼人人有份, 但仲要等通 ...

年頭 

2019年6月2日
https://www.news.gov.hk/chi/2019/06/20190602/20190602_084928_550.html

公爵府

最後更新日期:2019-08-16 15:05

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 1%E5%88%86%E8%80%85

公爵府

唔洗綜緩都有

2500蚊
CSSA 學生已經袋袋平安了

https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20190821/s00001/1566361450024/%E7%A4%BE%E7%BD%B2%E5%91%A8%E4%BA%94%E8%B5%B7%E5%90%91%E7%B6%9C%E6%8F%B4%E5%AD%B8%E7%94%9F%E7%99%BC2500%E5%85%83%E6%B4%A5%E8%B2%BC

大宅

2019新春慶豚圓

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-9-18 10:05
年頭 

2019年6月2日

係年頭2月預算案提出, 6月過立法會呀.

人人有份係8月先提出, 講緊這個呀, 都未過立法會.
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190815/bkn-20190815165916237-0815_00822_001.html

政府做野幾快手先得架, 8月果個我諗出年先有.

公爵府

yaya_c 發表於 19-9-18 10:24
係年頭2月預算案提出, 6月過立法會呀.

人人有份係8月先提出, 講緊這個呀, 都未過立法會.

係兩筆錢?

如攞完需審查的2500
可以再拎全部中小幼學生都有的2500嗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊