自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我同另外兩個家庭約好年底一齊去旅行, 其中一個家庭再約多兩個家庭加入我地,事先係完全無同我地商量, 重要係佢搵果兩个家庭我地係完全唔識架!
想問:
1)照完定計劃, 一齊去旅行, 雖然有陌生人

2)就咁同另一個家庭去, 飛起約陌生人既家庭 + 陌生人

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mypineapple 發表於 19-9-18 09:12
我同另外兩個家庭約好年底一齊去旅行, 其中一個家庭再約多兩個家庭加入我地,事先係完全無同我地商量, 重 ...

五個家庭,太多人,行程、飲食、交通都會好難兼顧。一定要當面直接拒絕。

或直接建議分批玩:
你地同家庭B
家庭A同佢兩個朋友。

朋友應該理解你既決定,因為5個家庭根本係好難安排。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我同另外兩個家庭約好年底一齊去旅行, 其中一個家庭再約多兩個家庭加入我地,事先係完全無同我地商量, 重 ...

自由行定跟團呀?

自由行則免,跟團就可以。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 mypineapple 的帖子

我會另約, 約陌生家庭個朋友可以唔同佢去啦, 一來冇尊重, 二來佢都夠人另組團, 三來我唔會同陌生人去旅行囉, 本身旅行已經好考驗友誼, 再加唔相識人令件事更加高危

珍珠宮

環保接龍勳章

3. 自己去/唔去/再約另一D朋友

如只約另一組家庭好似玩小學雞分化遊戲。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

tester5 發表於 19-9-18 09:15
五個家庭,太多人,行程、飲食、交通都會好難兼顧。一定要當面直接拒絕。

或直接建議分批玩:

分批玩、同陌生人去旅行都唔自在啦

大宅

不如包團,起碼有領隊、導遊安排各樣,唔洗自己協調!

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

人多意見多
一係分開去
一係到分開玩

琥珀宮

回覆樓主:

三五識七真係唔好一齊去旅行,大家習慣性格都好唔同,要就嚟就去棧搞

侯爵府

親子王國15週年勳章

我覺得另外叫人個 family 都幾唔尊重, 想叫都應該講聲先, 本身約埋一齊玩就係因為啱玩先咁約, 如果我想同陌生人玩跟團就可以啦

我未必會拉埋個 frd 自組, 但呢次唔去就差不多肯定, 或者自己一家去玩算

公爵府

我會照去,第一日觀察一下另外兩個陌生家庭,如果唔啱key(例如食飯、對方小孩是否太頑劣?),自己一家人玩。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

tansyneko 發表於 19-9-18 09:47
三五識七真係唔好一齊去旅行,大家習慣性格都好唔同,要就嚟就去棧搞

子爵府

回覆樓主:

2, 同朋友去都有機會鬧返,何況吾識,去旅行最緊要開心,冇謂到時大家要就來就去,人多意見多。

大宅

我會自己一家去

wcpcelia    發表於 19-9-19 11:08

大宅

去邊先?冇事先講定真係勁唔尊重!短trip 3日2夜我會算數照去,長果d 我寧願另約再去。。。

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

3)諗個藉口唔同佢地去
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

自由行定跟團?去邊?長定短?如果跟團,佢唔講聲係老土,但其實分別唔大,會照去。如果自由行,短程一個resort都算,長係無可能。

一家三口自由行去個長trip,分分鐘使一大筆,我唔會明知9成谷鬼氣都勉強去。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己一家去好了, 唔想咁麻煩!!

用戶要求終止服務

自由行就建議包團,如果唔係再約好了

首頁

尾頁

跳至