自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓

stkyo 發表於 19-9-21 21:35
請問日間中心係咩嚟架?個度係咪多咗人陪你家人,傾偈之類?所以醒目咗
...

中心有時間表比老人家,例如畫畫,做下小運動等等,好似小朋友返幼稚園咁

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lojo11 發表於 19-9-22 01:49
中心有時間表比老人家,例如畫畫,做下小運動等等,好似小朋友返幼稚園咁
...

幾好喎!請問有無日間中心個名比我上網睇下詳細?

大宅

2019新春慶豚圓

Pigloma 發表於 19-9-18 18:35
家人開始腦退化,可有方法幫助嗎?
針灸...
補腦產品,如:腦再生...

響2016年,日本節目「恐怖醫學」教過用香薰治療:

早上(中午12:00前):檸檬草(1滴)+迷迭香 (2滴)聞2小時

晚上(睡前)薰衣草(1滴)+香橙 (2滴)
聞2小時

唔知得唔得,但試下都無壞

水晶宮

2019新春慶豚圓

stkyo 發表於 19-9-22 04:56
幾好喎!請問有無日間中心個名比我上網睇下詳細?

好多,你隨手上網打你區老人日間中心,你可以打去中心了解

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lojo11 發表於 19-9-22 07:59
好多,你隨手上網打你區老人日間中心,你可以打去中心了解

噢,慘慘,聯和墟無日間中心,老人宿舍就有,上水有,我望下上水個間,唔該你先

男爵府

2019新春慶豚圓

Pigloma 發表於 19-9-19 00:00
如果肯做都好啊... 但佢而家好似冇乜動力... 好多時都攰
千祺唔好卑佢瞓咁多,當年我老爺都系咁吃完就瞓,個個顧住搵食冇重視到,點知一年多就唔認得自己仔女,日夜唔分,夜晚都話去飲茶。要惡化真系可以好快
簡簡單單,開開心心!

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

針灸...

醫生有無轉介去比職業治療師跟進?
申請去日間護理中心,嗰度會有相關訓練比返呢類患者讓佢哋腦退化症減慢。
家人也要了解呢個病的症狀多包容
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DqQ9CZZ1WYAQ&ved=2ahUKEwjq_IGcpePkAhWVAYgKHZE6CeMQo7QBMAB6BAgAEAI&usg=AOvVaw24dPPdhpF8Okdgn7fKnrrw
還有不要照顧佢哋太多,盡量比佢自己自理返自己,同佢去下買野比佢計下數,同佢多啲傾計聽佢講也可延緩退化
我讀緊職業治療助理剛剛教到關於腦退化症,你試下搵社工睇下有無得轉介日間護理中心啦

大宅

KAVEN 發表於 19-9-22 09:29
千祺唔好卑佢瞓咁多,當年我老爺都系咁吃完就瞓,個個顧住搵食冇重視到,點知一年多就唔認得自己仔女,日夜 ...

我家人而家真係成日好攰咁... 飯飽坐喺梳化度就瞓... 謝謝提醒!

大宅

企鵝BABY 發表於 19-9-22 09:37

本來有轉介的,但去咗幾次就唔去啦...

男爵府

Pigloma 發表於 19-9-22 12:42
本來有轉介的,但去咗幾次就唔去啦...

點解去咗幾次就唔去?

複式洋房

打麻雀

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Pigloma 發表於 19-9-22 12:38
我家人而家真係成日好攰咁... 飯飽坐喺梳化度就瞓... 謝謝提醒!

睇到你早前回覆話家人食緊幾款西藥
要食幾款西藥,個人特別攰同瞓得多係正常反應

有幫助腦退化人士認知訓練
http://cacacc.sk####.org.hk/Site/portal/Site.aspx?id=A39-2005&lang=zh-TW

喺家人隨身物品寫低聯絡資料,萬一家人唔識路返屋企,其他人都可以幫手聯絡到你哋

當年我嫲嫲都有腦退化,退化速度真係好快,初期就成日蕩失路,一年多已經唔認得家人

男爵府

2019勳章

企鵝BABY 發表於 19-9-22 09:37

請問哪裡報讀職業治療助理課程?
謝謝!

大宅

Lcmhcfbaby 發表於 19-9-22 22:27
點解去咗幾次就唔去?

佢哋覺得做嘅嘢屋企都可以做到... 所以就冇去

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-9-22 23:23
睇到你早前回覆話家人食緊幾款西藥
要食幾款西藥,個人特別攰同瞓得多係正常反應

其實都係!
唔好意思,我開唔到條link?我跟個名search吓!唔該晒你啊!

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tamama2007 發表於 19-9-23 00:05
請問哪裡報讀職業治療助理課程?
謝謝!

職業再培訓ERB課程, 有好多機構都有搞,我係仁愛堂讀,你上網搵下,時間都長返早上9點返全日+幾日半日,你睇下你住嗰區有無啦

男爵府

Pigloma 發表於 19-9-23 00:33
其實都係!
唔好意思,我開唔到條link?我跟個名search吓!唔該晒你啊!
...

Google「活化腦袋」腦退化症患者認知訓練計劃
係香港聖公會安老服務

香港明愛同賽馬會都有呢類服務計劃

水晶宮

針灸...

總覺得腦退化,白內障,等年紀大先出現嘅退化症狀係後生攝取需要營養不足
近期英國有一極端案例,有一青年人長期食垃圾食物,極少食蔬菜,對眼退化得兩成視力,健康似乎同貧富冇咩關係,同飲食習慣有關多d

大宅

mandy952 發表於 19-9-23 12:28

總覺得腦退化,白內障,等年紀大先出現嘅退化症狀係後攝取 ...

咁有啲咩營養品啱補充呢?

水晶宮

Pigloma 發表於 19-9-23 20:45
咁有啲咩營養品啱補充呢?

問醫生都唔會有答案,因為目前為止都係話成因未明
醫生會答食腦退化症嘅藥

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊