自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

想請教一下深水埗小學家長,請問邊間小學,考試,測驗比較少,有校車服務!因為我同事,有孫仔今年升小學,佢唔知要點樣in學校!所以想講各位幫忙比資料參考!謝謝(emoji)

子爵府

親子王國15週年勳章

1. 孫仔爸爸媽媽想讀政府學校定畀錢學校?2. 孫仔係咪只會讀深水埗區嘅學校,唔會去其他區讀書?
3. 你孫仔係咪如果入唔到政府學校會係深水區內叩門?
4. 孫仔爸爸媽媽有冇宗教、或者係咪深水埗區讀過小學?
5. 孫仔爸爸媽媽介唔介意到時候升中冇其他學校咁好?

珍珠宮

環保接龍勳章

athruzala 發表於 19-9-18 21:02
想請教一下深水埗小學家長,請問邊間小學,考試,測驗比較少,有校車服務!因為我同事,有孫仔今年升小學, ...

1. 官津小學(免學費)唔洗in, 第一輪計分制(可跨區一間小學), 越高分入讀機會越大, 入唔到就跌落第二輪大抽獎(只限同區), 一定有間派比你, 派左比你唔喜歡, 可以去各大小學叩門, 呢個時候就要interview.

2. 直資或私立小學(每月交學費), 呢D直資小學就要interview.

問清楚想讀邊類小學先, 定2手準備, 考左私小, 有offer在手, 再抽官津小學。 另外直資小學接受offer, 就不能大抽獎了!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-9-18 22:02
1. 孫仔爸爸媽媽想讀政府學校定畀錢學校?2. 孫仔係咪只會讀深水埗區嘅學校,唔會去其他區讀書?
3. 你孫仔 ...

聽同事講,小朋友爸爸媽媽離婚了,個小朋友係我同事照顧!我同事年紀唔細,佢唔識太多呢方面嘅資訊!佢哋住深水埗區,好大機會唔會跨區!謝謝

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

athruzala 發表於 19-9-19 07:44
聽同事講,小朋友爸爸媽媽離婚了,個小朋友係我同事照顧!我同事年紀唔細,佢唔識太多呢方面嘅資訊!佢哋 ...

離婚了就完全唔理自己的小朋友?

珍珠宮

聽同事講,小朋友爸爸媽媽離婚了,個小朋友係我同事照顧!我同事年紀唔細,佢唔識太多呢方面嘅資訊!佢哋 ...

會多數讀津貼學校嗎?K3應該都幾多有關升小一講座,學校又會派相關小冊子,建議全部參加時,唔明不妨多問老師了解清楚,如果幼稚園本來都ssp最好,老師比較熟悉自己區內小學,對填表可以多d實際意見

子爵府

Poo得好勳章

坦白講來年升小一,要考嘅學校只有私立和直資,但不好意思大多已截止報名,因為而家已經開始面試,另外,官立或津貼小學是不用面試的,如果在深水埗學校網,我知嘅有宣道、基愛、深水埗官立都冇咁大壓力嘅

侯爵府

Fishqqma 發表於 19-9-19 07:53
離婚了就完全唔理自己的小朋友?

係啊,爸爸媽媽完全無理個小朋友,都係我同事照顧!佢年紀都唔細,佢成日呻,講好辛苦,但又唔可以唔個小朋友!

珊瑚宮

athruzala 發表於 19-9-19 08:20
係啊,爸爸媽媽完全無理個小朋友,都係我同事照顧!佢年紀都唔細,佢成日呻,講好辛苦,但又唔可以唔個小 ...

侯爵府

fupigpig 發表於 19-9-19 07:53
會多數讀津貼學校嗎?K3應該都幾多有關升小一講座,學校又會派相關小冊子,建議全部參加時,唔明不妨多問 ...

謝謝你,我轉告佢,這些資料!thanks so much

侯爵府

Fishqqma 發表於 19-9-19 08:21

所以我想幫到就幫下,見佢都好迷惘,唔識揀學校,好慘!

wcpcelia    發表於 19-9-20 10:35

珍珠宮

athruzala 發表於 19-9-19 08:20
係啊,爸爸媽媽完全無理個小朋友,都係我同事照顧!佢年紀都唔細,佢成日呻,講好辛苦,但又唔可以唔個小 ...

返左小學係全日制,照顧上時間應該好d,但小學功課壓力又會大好多,都要認真考慮吓點揀學校,及到時搵d功課補習班,唔洗自己跟功課。

珊瑚宮

回覆樓主:

叫你同事問下學校老師邊間比較適合小朋友。

侯爵府

Fishqqma 發表於 19-9-19 08:36
叫你同事問下學校老師邊間比較適合小朋友。

好,謝謝你

子爵府

親子王國15週年勳章

咁你同事係咪只求有間正常政府學校讀書,唔唔洗最勁,只求可以十拿九穩入間學校,唔洗抽唔到,要去讀差嘅學校。
如果係咁,佢揀學校乙部可以第一個揀善導,第二揀大坑東宣道或者基愛。

咁樣排應該係好穩陣,唔會冇抽唔到。

叫你同事同幼稚園老師傾下選校情況,然後問佢地關於我上述講嘅三間學校。呢三間都係正常學校,有愛心,唔係龍頭學校。善導就可能嚴啲同對學業有要求,大坑東宣道同基愛就冇善導成績咁好,亦冇咁學業有要求。

最主要問老師幾時要填自行,甲部甲部選校等資料。同埋如果唔係監護人,只係照顧住先,睇下洗唔洗申請左做監護人先等等。

子爵府

wyeth冷知識勳章

基愛小學

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-9-19 08:47

咁你同事係咪只求有間正常政府學校讀書,唔唔洗最勁, ...

你講得好詳細,謝謝你寶貴意見!佢講唔需要好勁,只求個小朋友安安穩穩讀書,開開心心!thanks so much

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

你同事有你呢個同事真好
小朋友父母完全唔理。。卻由老人家的同事操心。。。

大宅

同意樓上jm既教路,同事個仔讀基愛,佢大讚學校有愛心,成績亦續步向上。 你同事可考慮下。

男爵府

陪月勳章

1998Ruby1998 發表於 19-9-19 08:47

咁你同事係咪只求有間正常政府學校讀書,唔唔洗最勁, ...

善導傳統教學,比較注重學業,好多學術上既野都需要家長配合,樓主話同事年紀大,要考慮下搞唔搞得掂,以上係我7年前大女讀善導既意見,唔知依家該校學習模式有無改變

首頁

尾頁

跳至