單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

Macusmama 發表於 19-10-14 11:51
如有機會咪,參加一D FUNCTION/PARTY去認識多D朋友囉...

唔知邊度有渠道識,試過入左d 同是80 後嘅WhatsApp group ,但發現好多仲係後生d ,又未結婚,又遲咗入,難出聲咁

大宅

map1031 發表於 19-10-9 15:57
過咗難過日子就好,我離婚之後過咗難捱的日子後,都想搵個伴,搵吓停吓咁就4 5年。哈哈現在又是單身爸一名 ...

大家加油啦

別墅

grapes_christy 發表於 19-9-18 21:58
我唔係離婚,我老公係上左天堂,我一個人照顧六歲仔仔,最傷心日子已經捱過了,有時湊小朋友累時都想搵d 朋 ...
無論咩情況 人 都應該享有追求快樂同慰藉既權利
問題係妳想點去付出同應對得失
我剛喪偶 心情仍未回復
但我已經可以有機會再發展新一段感情
只係我提唔起勁 個心仍未放得下
所以先唔想去投入
我都有諗過會唔會對唔住佢
好快自己就否定左 唔發展既原因只係我未放底
個心容不下別人.
妳呢? 妳可以重新接受另一個人未?
當妳真係準備好 我個人係鼓勵既
前題係妳真係要準備好
唔好累人累物
感情係雙方既 祝願妳準備好時會有美滿結果
機會有時真係留俾有準備既人
希望妳可以細心審視下自己
路仍長 彼此加油吧

大宅

回覆樓主:

我作為喪偶者嘅想法係我都係八十後,三字頭就喪偶,自己都唔係好接受,會埋怨點解會選中我?一世人流流長,如果我長壽,咪一世孤獨?
我老公走咗兩年,第一年都好唔習慣冇佢喺身邊,冇人分擔。到第二年開始已接受現實,開始享受一個人嘅自在,但有時難免會覺得寂寞,想有個人伴同我互訴心聲、互相扶持,都幾矛盾……

就算傷感已經慢慢減退,亡夫永活喺我心裡,心裡面嘅缺口永遠都會存在!我接受自會孤獨終老,但如果緣分到來,對方又同我夾嘅話,我都唔抗拒發展第二段關係,一切隨緣啦!

珍珠宮

紅紅綠燈 發表於 19-10-17 22:19
我作為喪偶者嘅想法係我都係八十後,三字頭就喪偶,自己都唔係好接受,會埋怨點解會選中我?一世人流流長, ...
唔好SET一個限制比自己,順期自然啦。。。人都要過活的。。。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

最緊要自己開心...活得自在

洋房

回覆樓主:

老公死左咁多年,找個伴好正常呀

大宅

回覆 grapes_christy 的帖子

同路人, 我囡就快6歲, 喪妻差唔多2年, 太太臨走時同我講要照顧阿囡, 同埋搵個第二個......, 加油 !

洋房

grapes_christy 發表於 19-9-18 21:58
我唔係離婚,我老公係上左天堂,我一個人照顧六歲仔仔,最傷心日子已經捱過了,有時湊小朋友累時都想搵d 朋 ...

同路人,我剛好過了一年的日子,時間會慢慢冲淡,多啲搵朋友去傾訴下,小孩亦是我們既支柱,加油啊

首頁

尾頁

跳至