婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我和男朋友兩年了,不久的將來可能要我見他父母,但我希望見面前,他和父母說一下我已離婚的事實。但他不願意,說沒必要所有事情都報告。我好矛盾,不說覺得不安,也有擔心說了可能對我會有偏見。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Hpl1888 發表於 19-9-18 22:09
我和男朋友兩年了,不久的將來可能要我見他父母,但我希望見面前,他和父母說一下我已離婚的事實。但他不願 ...

大宅

我和男朋友兩年了,不久的將來可能要我見他父母,但我希望見面前,他和父母說一下我已離婚的事實。但他不願 ...

如果沒有小朋友,建議尊重男友

男爵府

沒有小朋友唔需要刻意講,你自動坦白講唔會令對方欣賞你,只會令對方心裡面有條刺

男爵府

唔明點解要講.... 離婚係私事,唔係樣樣野都要同未來家人交待,正如你幾錢人工,唔通要同未來6299匯報?唔講點解要不安?

別墅

如果你男朋友咁講就冇必要講,但首先你要知道如果有一日對方父母知道,你男朋友會點應對。另一樣更緊要係,如果有一日你地結婚,你地如果擺酒(雙方親戚有接觸)就可能會有人講比對方知。

公爵府

你嫁比佢仔,點解要同佢家人交代身世

別墅

crystal媽咪 發表於 19-9-18 22:39
尊重男朋友
沒有小朋友嗎?

沒有小朋友的

別墅

SpringShek 發表於 19-9-19 01:23
如果你男朋友咁講就冇必要講,但首先你要知道如果有一日對方父母知道,你男朋友會點應對。另一樣更緊要係 ...

我也擔心到時好像他父母被騙了的感覺,男友現在不說,如果東窗事發了,會怎樣應對的...我覺得這世界沒有一輩子的秘密的

~YYY~    發表於 19-9-20 10:34

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Hpl1888 發表於 19-9-19 09:14
沒有小朋友的

別墅

KILW 發表於 19-9-19 00:20
唔明點解要講.... 離婚係私事,唔係樣樣野都要同未來家人交待,正如你幾錢人工,唔通要同未來6299匯報?唔 ...

可能我覺得是大事,應該坦誠。當初認識我男朋友也是第一時間告訴他的。他不願意告訴家人,我有點擔心是不是知道家人會不同意。這樣有意欺瞞,會不會不太好...

別墅

kiss 發表於 19-9-18 22:47
如果沒有小朋友,建議尊重男友

謝謝(emoji)

別墅

kaman0617 發表於 19-9-18 23:09
沒有小朋友唔需要刻意講,你自動坦白講唔會令對方欣賞你,只會令對方心裡面有條刺
...

我男朋友可能也這樣擔心的

別墅

crystal媽咪 發表於 19-9-19 09:19
咁唔好講
相信男朋友從未結婚,佢都係想保護你,大部份家人會介意

他是沒結過婚的,是很疼我的。從來不介意我離婚了,還說不用和他父母住,不會讓我有以前寄人籬下的感覺的...

寶石宮

Hpl1888 發表於 19-9-19 09:29
他是沒結過婚的,是很疼我的。從來不介意我離婚了,還說不用和他父母住,不會讓我有以前寄人籬下的感覺的. ...

別墅

crystal媽咪 發表於 19-9-19 09:31
不用同住,無小朋友……不要說了
怕你之後好難受
2年內男友應想清楚

應該是的,他性格是得成熟的。謝謝你意見,我昨晚還和他堅持要他讓我去見父母前說,他很不開心不想理我...

男爵府

Hpl1888 發表於 19-9-19 10:10
應該是的,他性格是得成熟的。謝謝你意見,我昨晚還和他堅持要他讓我去見父母前說,他很不開心不想理我... ...
既然男方有佢既諗法, 你又何必堅持? 好老實, 你離過婚係你既人生經歷, 過左去了... 佢父母冇問起, 你亦唔一定需要主動講吖! 你咪尊重返男方意願囉! 咁始終個2個係佢父母!! 等佢地自己溝通返會好D

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我就覺得要講,遲早都會知道~到時對方父母只會覺得是你有心隱瞞,而不會是絕對他們自己的兒子想隱瞞,分分鐘仲以為你連他兒子都想呃~(雖然你男友一早知道你離左婚),結婚從來就不是兩個人的事情,是兩家人的事情~~

男爵府

Hpl1888 發表於 19-9-19 10:10
應該是的,他性格是得成熟的。謝謝你意見,我昨晚還和他堅持要他讓我去見父母前說,他很不開心不想理我... ...

其實係你自己好介意自己離過婚吧?最應介意嘅男友覺得唔重要唔需要提,佢熟悉自己父母多過你,佢平時點同父母相處交待亦唔到你決定,但你完全堅持己見迫佢跟你做。
你唔想離婚後一直單身就好好諗下同另一半相處之道應該係點。

別墅

KILW 發表於 19-9-19 11:00
其實係你自己好介意自己離過婚吧?最應介意嘅男友覺得唔重要唔需要提,佢熟悉自己父母多過你,佢平時點同 ...

嗯嗯...也許你都說中了(emoji)

首頁

尾頁

跳至