婆媳關係

跳至
.  

首頁

尾頁

男爵府

.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sumpo 發表於 19-9-18 22:37
返屋企食飯做節洗唔洗夾錢呢?我外家唔洗 ,但男家果邊要囉,4兄弟妹,埋單一家都要夾1000,我覺得好貴囉, ...

我女家不用夾
男家要夾,平你少少
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-9-18 22:38
我女家不用夾
男家要夾,平你少少

.

男爵府

返屋企食飯做節洗唔洗夾錢呢?我外家唔洗 ,但男家果邊要囉,4兄弟妹,埋單一家都要夾1000,我覺得好貴囉, ...

我男家做親節都要夾二千幾三千蚊,我老公四兄弟姐妹, 佢細佬都痴線嘅,成日安排同埋啲貴嘢, 佢家姐又係安排食啲貴嘢,但係錢夾就夾少啲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sumpo 發表於 19-9-18 22:43
咪係囉,痴線囉,好貴囉,咁樣拎啲錢黎食,唔會諗下人地係咪afford到架喎
...

佢知我地ok
不過叫好多我地唔食嘅野
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

happy44 發表於 19-9-18 22:45
我男家做親節都要夾二千幾三千蚊,我老公四兄弟姐妹, 佢細佬都痴線嘅,成日安排同埋啲貴嘢, 佢家姐又係 ...

.

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-9-18 22:46
佢知我地ok
不過叫好多我地唔食嘅野

afford到都唔想咁食囉,擺酒咁,就當我孤寒囉…

男爵府

sumpo 發表於 19-9-18 23:07

我99姐 ,成日要面咁,真係食擺酒果啲餐,因為有一兩個親戚係 ...

我62, 99就比我叔仔整到個嘴刁曬, 同99佢去D平價地方飲茶, 又話唔好食, 去飲茶前嘅話去邊度都得嘅話冇所謂, 去到又話吾好食, 我叔仔就係以為貴就係好食囉

子爵府

你外家唔使夾,咁邊個比錢?

男爵府

大家有份食要夾好正常,但食咩可以食甘貴

公爵府

食飯夾錢好正常。唔知你去邊到食,但依家做節一圍至少少3千幾四千,計埋加一酒水,四百蚊一個人頭左右。甘計一千蚊又不是太不合理。

子爵府

兩邊都唔使夾,女家多數係屋企食,媽媽煮幾個餸,我地帶應節食物、生果同利是,旨在大家聚一聚,男家通常係正日過後搵間酒樓食,老爺買單,我地就買應節食物俾老爺奶奶、各兄弟姐妹,再封利是俾老爺,至於其他兄弟姐妹係點,有無俾錢,男女家我地都無理

侯爵府

男家個邊一定係出街食,會係每年夾錢的公數度扣
女家個邊就一定係屋企食,我會俾1000我媽當過節

夾咗的錢係俾長老袋過節的,我都無所謂,如果係其中一個兄弟袋就唔好啦
8-)

大宅

回覆樓主:

我父母嗰邊在家食,我地冇夾錢但每人有比利是父母,而99就多數出街食,每次我老公&99掙比錢,因為99有錢,而佢成日話自己老冇乜錢要使,佢想我地留返個錢,有時老公掙贏。

男爵府

cpycpyhelen 發表於 19-9-19 06:56
大家有份食要夾好正常,但食咩可以食甘貴

係,係唔想食咁貴囉

男爵府

sumpo 發表於 19-9-19 11:51
係,係唔想食咁貴囉

我都覺得貴左啲,既然大家比錢應該大家要傾下食咩,唔係偏就邊家人

男爵府

熱血勳章 王國教室勳章 最關心BB問題熱投勳章

有時有兄弟姐妹提意太貴的. OVER4千一圍. 我都會建議散叫....點叫都叫唔到4千. 有時二千幾都好豐富.
唔想銀包太傷, 唯有早D出面講....

公爵府

牛年勳章

一千蚊又不是太不合理

侯爵府

你1家幾口?如果有大有細夾$1000食個做節晚飯直頭抵啦

子爵府

一家人一千蚊做節,平常人家我睇唔出邊度特別貴,當你得2個人都係$500一個,buffet都食唔到啦

首頁

尾頁

跳至