婆媳關係

跳至
.  

首頁

尾頁

大宅

4兄弟姐妹,如果每人都有1-2個小朋友,兩公婆加6299起碼15人,咁$4,000埋單差不多啦,做節一黎酒樓價錢貴D,二黎做節食好少少啦。又唔係成日做節。我娘家就唔夾,每人一次輪住俾,通常一千咁上下埋單。
男家就62會爭住埋單,因為要面,但每年只食中秋同新年兩次。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

sumpo 發表於 19-9-18 22:37
返屋企食飯做節洗唔洗夾錢呢?我外家唔洗 ,但男家果邊要囉,4兄弟妹,埋單一家都要夾1000,我覺得好貴囉, ...
嫌比一千元夾食飯貴啊?我教你,學我隻毒姑咁,厚面皮拿500元出來,話呢餐飯out budget就得啦。我隻毒姑係咁。。嫌貴就事先一早就說定咩限額,食平日晚上,不好吃正日紅日。我就不會咁。而家出去中菜酒家吃一圍都3000元左右啦,加下一又酒水。隨時四千元。一家人夾一千,不算貴。如真係有困難就不好酒樓吃,在家煮。

大宅

c27cheun 發表於 19-9-19 13:18
4兄弟姐妹,如果每人都有1-2個小朋友,兩公婆加6299起碼15人,咁$4,000埋單差不多啦,做節一黎酒樓價錢貴D,二黎 ...

可以咁講嘅,但同我娘家比差太遠,我娘家食千幾蚊埋單,阿媽攪掂晒,但我男家要每家夾1000蚊,好強烈比例囉,咁食物人地又乳豬又盛,實貴架,係叫食好啲,但唔會鍾意食

大宅

Pink_girl 發表於 19-9-19 13:04
一家人一千蚊做節,平常人家我睇唔出邊度特別貴,當你得2個人都係$500一個,buffet都食唔到啦
...

食buffet我唔去啦,當然要貴,仲有貴啲,但平有平啲姐,係99成日當佢啲仔女好富貴咁,樣樣要死慳死抵佢又知咩…

男爵府

如果你嫌太貴,叫你C6出聲同佢媽兄弟姊妹講話貴,下次食平啲啦,否則個問題都係無限loop

複式洋房

做節差唔多啦,食圍餐真係貴

我老公個邊得佢同家姐 每次佢家姐都借啲意話遲啲過數 遲遲下就無左件事 明明佢地一家三口 已經唔駛佢地夾6299個份...比返自己錢啫

別墅

2019新春慶豚圓

我男家果邊又係每次食圍餐,食到好厭,每次都係食裹幾樣野~

我寧願食其他野~

禁止發言

大宅

返屋企食飯做節洗唔洗夾錢呢?我外家唔洗 ,但男家果邊要囉,4兄弟妹,埋單一家都要夾1000,我覺得好貴囉, ...

做節圍餐四份夾1000
唔貴。

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-9-19 17:01
如果你嫌太貴,叫你C6出聲同佢媽兄弟姊妹講話貴,下次食平啲啦,否則個問題都係無限loop ...

有講架,真係,咪話下次揀平啲囉

珍珠宮

外家唔洗由邊個出$

大宅

其實你係心理唔平衡,只要冇比較就冇傷害
唔使同女家比
講真如果一家人夾$1000
如三個人為之一家人都係食三百幾蚊

老實講我唔會比男家點俾錢,因為呢啲係我老公同佢阿媽之間嘅事

始終老公係99 養大冇理由食餐飯我仲阿吱阿咗

男爵府

一家1000其實唔算貴吧⋯⋯
就算1家三口都是300/位

伯爵府

回覆樓主:

男家唔洗,但女家都要夾1000

子爵府

2019新春慶豚圓

得啖笑!做節一千蚊一份都叫貴?究竟食米知唔知米貴

大宅

liumeowjen 發表於 19-9-19 23:09
其實你係心理唔平衡,只要冇比較就冇傷害
唔使同女家比
講真如果一家人夾$1000
沒錯!男家食飯支出,老公搞定。太太那邊娘家食飯,太太搞定。煩少好多野。

大宅

樓主其實你地一家幾多人食?如果一圍中菜,起碼12人,正日做節,又差不多要這價錢,相反你外家幾多人食,我都想知做節日食d乜可以平價少少,是否又是一圍中菜?

通常唔駛出錢,我都比一仟蚊長輩做節的,唔會就咁要長輩出錢

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

sumpo 發表於 19-9-19 16:02
可以咁講嘅,但同我娘家比差太遠,我娘家食千幾蚊埋單,阿媽攪掂晒,但我男家要每家夾1000蚊,好強烈比例 ...

樓主阿媽埋單, 咁錢從何來? 照常應該係仔女做節時俾D錢阿媽, 阿媽再從其中攞D黎埋單. 咁同食飯夾錢咪又係一樣要俾.

別墅

回覆樓主:

之前睇過樓主舊 post, 可能樓主唔鍾意男家,所以男家嘅所有嘢都話唔好。

好多 JM 都問樓主幾多人一齊食?佢一個都無回應;其實佢只要人認同,無諗過咁多人覺得唔貴囉。

我同老公、奶奶喺屋邨酒樓食晚飯(平日咋),揀哂啲特價小菜食,埋單都要$5xx 啦!

男爵府

2019新春慶豚圓

Fion710 發表於 19-9-19 22:45
外家唔洗由邊個出$

我都問過同樣問題,但無人答過,可能又係d菠籮鷄要第二d兄弟姊妹比佢地果份。即好似呢道第二dpost話一齊食飯有d兄弟姊妹唔比錢果d咁

首頁

尾頁

跳至