夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家又覺得結婚後有自己家庭,但當遇過困難須要$週轉,可以同家人講還是老婆搞掂呢,為什麼次次有問題也是老婆頂,屋企人就可以唔使幫手

珍珠宮

因為個男人有問題, 未唔敢叫屋企人幫手, 屋企人唔會理佢, 個男人唔方好

子爵府

其實冇人有義務幫手的
自己搞好自財政先成家立室

複式洋房

anna59 發表於 19-9-19 11:18
因為個男人有問題, 未唔敢叫屋企人幫手, 屋企人唔會理佢, 個男人唔方好

我們就結婚,no say no

大宅

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:15
大家又覺得結婚後有自己家庭,但當遇過困難須要$週轉,可以同家人講還是老婆搞掂呢,為什麼次次有問題也是 ...

睇你先生財政困難係咩原因, 如果生意上、健康上我覺得搵屋企人幫手冇問題(大前提係老婆都幫唔掂)。 但如果純粹係因為先生唔願返工、揮霍、不良嗜好而財政困難,唔應該連累屋企人。 老土啲講結左婚兩公婆需互相扶持,共到富貴都要共患難,當然如果一方太不知所謂最好早走早著。

複式洋房

cheungandmoon 發表於 19-9-19 11:28
睇你先生財政困難係咩原因, 如果生意上、健康上我覺得搵屋企人幫手冇問題(大前提係老婆都幫唔掂)。 但 ...

肯定不是後者

珍珠宮

回覆 Ilovehongkong19 的帖子

咁你幫到佢幾多

侯爵府

2024年龍年勳章

你先生財困係咪妳cap晒佢d錢呀?
兩口子結婚, 仲要佢借錢, 但係又唔幫佢還債。
妳話cap晒佢d錢留來裝修, 係妳一個人名下嘅屋。佢冇份的。
自私港女一名!
不如唔好結啦, 放生佢咪唔洗欠債囉!

大宅

成家後當然兩公婆互相扶持互相幫忙啦,結婚擺酒你有份噶,裝修錢你老公都有份噶,點解要寄望屋企人幫!

男爵府

熱血勳章 王國教室勳章 最關心BB問題熱投勳章

如果你話結婚後. 一定係老婆幫手先.....

共唔到患難. 結左婚因為錢離婚的. 大有人在....

大宅

回覆樓主:

仲有,其實啲錢本身你未婚夫都有份,拎返自己既錢點解唔得?點解要講到佢係借你啲錢去還?你係咪本末倒置左?

正確黎講唔係你未婚夫叫你頂叫你還、佢只係拎返自己既錢去找你地既結婚錢,咁都有問題?

最有問題係你自私同計較

如果我係你未婚夫,我會好好再考慮下同唔同你結婚,到時出事真係唔駛旨意你幫,咁既老婆點有信心對成世

ks1201    發表於 19-9-19 12:52

男爵府

妳講既"周轉困難",原因係咩、金額幾大先?
要記住,好多男人都要面子,佢已經將2/3收入交俾妳處理,代表好信任妳,在情在理,問妳幫手都好正常

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:15
大家又覺得結婚後有自己家庭,但當遇過困難須要$週轉,可以同家人講還是老婆搞掂呢,為什麼次次有問題也是 ...
你真係要改變下自己思想,大人大姐結埋婚,梗係兩公婆自己搞掂,點解咩都要屋企人幫手?如果你覺得有咩問題佢都唔應該煩你,不如你諗下應唔應該再同佢一齊

男爵府

睇咗結婚前同結婚後嘅帖,樓主似係生長在小康之家,媽咪比首期,樓寫自己名。

而先生係要自己儲錢結婚,所以你覺得男家無付出。

如果你真係錦諗,希望你重新審視呢段婚姻,表面覺得你先生沒有問題,問題係係你度。

我相信, 如果有愛,係可以克服問題,因為愛係包容同付出,雖然係老土,卻係事實。

伯爵府

共富貴不能共患難
娶你真慘

子爵府

樓主,結婚就咁現實,你同你未婚夫係成立另一個家,你哋兩個係有責任去解決你哋自己個家的問題,唔係吓吓有問題,就你搵你父母,佢搵佢父母

你做女有事,第一時間當然係搵父母同家人
但嫁咗,你同你C6就係一個個體,有事你係應該搵你老公先,同樣你C6都一樣,佢有嘢應該係搵你度掂先

如果唔係就唔係叫一家一主。

別墅

我係個男既,就即刻回頭是岸,繼續尋找真愛

複式洋房

回覆 Ilovehongkong19 的帖子

咁結左婚,你地兩個係一家人,你地有屬於自己既屋企,咁有問題梗係第一個同你商量。唔通你想個老公有咩都搵呀媽,到時佢要呀媽唔要你,你咪仲難受。

我老公都係勁錫佢呀媽,我唯有避重就輕,有咩可以自己搞掂就盡量唔好麻煩到D長老。

大宅

調轉你老公中頭獎第一時間比父母不是比你又呻唔呻好呢

男爵府

好媽媽勳章

你話佢比人工2/3你儲,你攞返出來,佢米無困難囉。我就唔會要一個要問阿媽攞錢既男人。

首頁

尾頁

跳至