0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Dellahaha 發表於 19-9-21 11:28
有無餵夜奶呀!

但係小食多餐我擔心佢無時間訓,因為我個b飲得好慢

仲餵緊夜奶,如果佢退晒黃,佢唔叫就由佢瞓架啦,我無特別叫醒佢飲

大宅

Baby_Mum09 發表於 19-9-21 15:33
我B就快個月都仲飲緊3安 都係3個鐘1次 尼排仲成日飲唔哂。
我覺得佢飲得少 同期BB都飲100以上
...

我仔係由1個月飲到100,,之後越飲越少,去健康院同姑娘講,姑娘都話重得好都無計,觀察住去睇醫生都係話重得好,你理佢飲幾多

複式洋房

jwhc0317 發表於 19-9-21 21:06
仲餵緊夜奶,如果佢退晒黃,佢唔叫就由佢瞓架啦,我無特別叫醒佢飲

3個月仲未退黃?係咪全人奶呀?

大宅

Dellahaha 發表於 19-9-22 09:58
3個月仲未退黃?係咪全人奶呀?

係。3個月已退黃

別墅

我囡囡差唔多3個月大,而家飲~170ml 4個鐘一次,每次飲80ml就掃次風無問題,用緊Pigeon very good。可能奶樽唔適合你bb, 試下換下唔同牌子。

大宅

Dellahaha 發表於 19-9-19 12:06
Bb平均隔4小時飲一餐奶,全奶粉,每次飲100-140ml 通常一個鐘內飲完。有掃風,ur到但都嘔。有時飲到60-70ml ...

我女依家兩個半月,早排都係咁,幾乎餐餐噴奶飲幾多都噴,口鼻一齊噴,噴到我心都痛埋。好多人話嘔奶因為入左風係奶樽問題,但我b一出世已用dr brown防風奶樽,頭一個月幾乎無嘔過,係滿月後就經常嘔。
首先要解決唔再嘔哩個問題先,因為一嘔開就會習慣餐餐嘔,你見到日日個奶量係咁跌一定會好唔開心,所以要處理嘔奶先唔好理奶量住,我個時同自己講唔理佢食到幾多只要唔再嘔就可以了。我用過以下方法,你可以試下~

大宅

Bb平均隔4小時飲一餐奶,全奶粉,每次飲100-140ml 通常一個鐘內飲完。有掃風,ur到但都嘔。有時飲到60-70ml ...

1/每餐減到食30-50ml如果bb無好肚餓追住再要食就唔好再餵.等下一餐再餵如果bb仲係好肚餓要追住食盡安撫佢,等半個鐘後先再餵。2/食完奶掃完風抱直半小時後先放底。3/食完奶過5-10分鐘先好掃風,食完奶盡量保持姿勢,唔好郁動bb

大宅

4/我試過睇醫生,醫生開左罐美素力金裝倍護,哩隻奶粉係專俾嘔得勁既bb..奶粉開完出黎係好(結)好難溶既,你要係奶咀吉多個窿,d奶先會倒到出黎,醫生話哩隻奶粉可減少bb嘔奶情況,我地食過兩餐,我就無再俾佢食了,因為我用左四日時間用哂以上既方法。只要一餐都唔好再俾佢嘔,佢就無習慣反胃就無再嘔了。如果你用哂以上方法都唔得想試下轉美素力金裝倍護,我免費俾你喔,我有一罐全新未開一罐開左只係食左兩餐。
絕對明白你依家心情,肯定餵奶餵到好灰,加油!唔好理人地講bb食咁少唔得架唔長肉架等等等,講真,有邊個呀媽唔想自己仔女食多d,問題係係咁嘔,點食呀?

複式洋房

淇淇0223 發表於 19-9-23 05:58
4/我試過睇醫生,醫生開左罐美素力金裝倍護,哩隻奶粉係專俾嘔得勁既bb..奶粉開完出黎係好(結)好難溶既, ...

好多謝你既分享呀!啲建議好有用。我覺得我地個case有啲似,真係噴開就會keep住噴,佢係嘔都無問題問題係佢噴,口鼻都有睇到心痛,不過佢每次噴完都無喊仲識笑所以我都無帶佢睇醫生,你講既方法有啲我都有試過,都觀察緊。佢又係滿月之後先係咁。但係我發現只要佢訓著左飲就會噴小左,依加飲完我都會抱成粒鐘之後先放低,隻手都斷咁濟

複式洋房

Vivi1990 發表於 19-9-23 05:34
我囡囡差唔多3個月大,而家飲~170ml 4個鐘一次,每次飲80ml就掃次風無問題,用緊Pigeon very good。可能奶 ...

我轉過一隻,之前用tippee啜得好差,依加用nuk算啜得順暢左

複式洋房

jwhc0317 發表於 19-9-23 01:31
係。3個月已退黃

我個b之前啲黃退好慢,我聽講奶粉會餐得快,滿月後就轉全奶粉阿b飲啦

複式洋房

Baby_Mum09 發表於 19-9-21 15:32
如果嘔得咁勁 又食得唔好
可能睇下醫生好啲
我仔之前都會濁同嘔 但會照食

佢嘔完仲識笑好似無乜嘢咁,所以我依加仲觀察緊

複式洋房

shwj 發表於 19-9-21 17:08
回覆 Dellahaha 的帖子

https://youtu.be/0oZkChNtUV4有無試過掃多幾次?

尼條片我都有睇過,但有時掃兩三個字都係掃唔到

複式洋房

佢係近期先係咁吖定係一路都係咁,如果係近期先係咁有機會係腸胃炎

複式洋房

ellabellss 發表於 19-9-23 11:55
佢係近期先係咁吖定係一路都係咁,如果係近期先係咁有機會係腸胃炎

好係一路都飲得唔好,不過依加比較之前容易嘔左。其實佢係易反胃,一反胃之後就黎料

禁止訪問

複式洋房

shwj 發表於 19-9-23 12:24
咁就要比啲耐性
或者直抱半個鐘先
因為掃唔到風又的確好易噴奶

係呀!真係要比無限耐性

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章