自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我搬咗呢十年, 喺呢度買餸, 全個街市又呃秤, 有冇冷氣又迫, 啲嘢又唔夠靚, 我已經放棄咗冇喺度買囉。
而家轉咗香港街市買餸不知幾開心, 有冇呃秤又乾淨又舒服又可以儲積分換禮品

珍珠宮

睇到標題嚇一嚇
其實唔買咪唔買
有必要誇張到講要街市火燭先有改變?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

katherine.k 發表於 19-9-19 14:28
我搬咗呢十年, 喺呢度買餸, 全個街市又呃秤, 有冇冷氣又迫, 啲嘢又唔夠靚, 我已經放棄咗冇喺度買囉。
...

去過第二間呀
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我都去過呢個街市,果度又熱又殘,真係成個蒸籠咁,真係好落後。
但佢哋唔休做㗎,幾條邨d居民都係去果度買餸

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

...

用埋雲閃付仲抵

子爵府

2018復活節勳章

...
呢個街市真係好有历史.其實應該係重建牛下個陣改善埋.成棟己經好舊

wcpcelia    發表於 19-9-20 10:25

公爵府

Vin仔媽 發表於 19-9-19 15:53
我都去過呢個街市,果度又熱又殘,真係成個蒸籠咁,真係好落後。
但佢哋唔休做㗎,幾條邨d居民都係去果度買 ...

我九月開始已轉戰藍田買餸!
成個街市個個都好有共識的呃秤!
其中講一個案例畀你聽

牛頭角街市總共有四檔賣豆腐嘅
佢哋真係好嘢 四檔豆腐我都去過、
飛噹豆卜 都係九蚊四兩
平均大約都係九至十粒
咁平嘅嘢我相信應該都唔會呃秤

點知有一日我喺藍田街市嗰度買豆卜, 買咗四兩返屋企點解咁大袋㗎呢
我就數下有19粒

你話有冇搞錯爭成咁多粒

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

原來無冷氣既咩?
送菜好貴?又睇唔出喎
之所以領X 都有佢既價值既

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

katherine.k 發表於 19-9-19 16:09
其中講一個案例畀你聽

好離譜

伯爵府

我細過成日跟阿媽去呢個街市買餸,留唔少腳毛,原來後來咁差架?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我以前都喺呢個街市買餸,除了冇冷氣,我又唔覺得如樓主所講咁樣,我冇試過比人呃秤,而且某幾檔係又平又新鮮(包括肉、魚、菜都係),但要早上去先買到。我都買咗好幾年了。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大檸樂 發表於 19-9-19 16:06
呢個街市真係好有历史.其實應該係重建牛下個陣改善埋.成棟己經好舊

唔同部門嘛

水晶宮

BK Milk勳章

大檸樂 發表於 19-9-19 16:06

我不知捱左幾多個夏天
野又貴
焗到想死人又多

伯爵府

想生BB熱投

下, 我住附近成日去買野
試過好多次
D 野貴又不新鮮
原來甘出名架
牛池灣村又平又新鮮
但要答車去

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

所以果班乜都鬧既人, 真係嘥氣! 又唔係去買餸, 多多說話!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

katherine.k 發表於 19-9-19 16:09
其中講一個案例畀你聽

豆卜用粒計未必準喎!有d係厚皮d!
放下自在

公爵府

cattz288 發表於 19-9-19 19:57
豆卜用粒計未必準喎!有d係厚皮d!

就係今次我買嗰啲厚身又多粒先火滾

象牙宮

katherine.k 發表於 19-9-19 19:58
就係今次我買嗰啲厚身又多粒先火滾

放下自在

公爵府

miniyan 發表於 19-9-19 19:51
下, 我住附近成日去買野
試過好多次
D 野貴又不新鮮

係呀我家姐喺西貢住都走出嚟牛池灣買佢話買餸平

伯爵府

想生BB熱投

katherine.k 發表於 19-9-19 20:00