自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我朋友三年前租左唐樓, 舊年滿兩年再續約.簽左一年死約一年生約.
死約由舊年1/10 - 今年31/10.
生約由1/11開始計.
而家佢想退租, 租到31/10.
但對方話佢1/11 生約開始才可以申請退租, 退租要1個月通知, 所以要交到30/11,
是這樣嗎? 唔可以死約完左就退租嗎?

男爵府

nicksonma 發表於 19-9-19 15:53
我朋友三年前租左唐樓, 舊年滿兩年再續約.簽左一年死約一年生約.
生約由1/11 ...

通常死約完左後,1 個月通知期先可以退,尤其唐樓/ 舊樓

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 cherron416 的帖子

哦, 原來真係咁樣. 唔該晒!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

生約由1/11 ...

其實要睇份約點寫. 試下同業主講, 宜家到31/10會配合俾客睇樓, 等層樓可以早D租出, 睇下可唔可以大家遷就下.

男爵府

newcomer550 發表於 19-9-19 16:51
其實要睇份約點寫. 試下同業主講, 宜家到31/10會配合俾客睇樓, 等層樓可以早D租出, 睇下可唔可以大家遷就 ...

係,要睇約點寫,2種寫法都有見過(即要死約完後先可比一個月通知,或就咁寫生約期內,有一個月通知就可以走)。

男爵府

開心吸收勳章

睇真啲租約字眼,唔會唔清唔楚的

珍珠宮

回覆 nicksonma 的帖子

就咁睇係可以租到31/10,佢想呃你租多個月!
當然係要睇番租約為準
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

JunJunJu 發表於 19-9-19 17:14
睇真啲租約字眼,唔會唔清唔楚的

現實租約係會冇特別講明的, 最常見就係BREAK CLAUSE 同電器, 設備維修責任.

大宅

醒目開學勳章

生約由1/11 ...

其實一年死約嘅話,由十月一日開始應該係去到第二年嘅九月三十日喎⋯⋯

男爵府

回覆樓主:

我試過租人樓,亦試過租樓比人。我理解死約到期之前一個月通知即31/10 便可以!另外佢有冇打釐印?如果冇打,其實合約已經冇效!

男爵府

cherron416 發表於 19-9-19 16:14
通常死約完左後,1 個月通知期先可以退,尤其唐樓/ 舊樓

請問即係 31/10 定 30/11 可退租走?

侯爵府

生約由1/11 ...

死約1/10 開始,一年係到30/9. 第二年嘅1/10 已經係第13個月,有租約係會寫第13 個月先可以退租,如果係咁寫嘅話第十三個月加一個月通知就係30/11. 但如果無上面呢個講法呢,就9月已可比通知,租到30/10.

男爵府

andywmama 發表於 19-9-19 18:29
請問即係 31/10 定 30/11 可退租走?

簡單講:13 月租,如果1 年生1 年死。
第12 月要通知退租
其實非常普遍,我自己租過3 間都要咁

珊瑚宮

回覆樓主:

以前幫同事租開樓,呢d 我哋叫 12+2,11+1,12+1…咁同地產傾就好清楚,唔會有誤會的

侯爵府

多謝大家提醒, 我睇真D佢份租約, 寫到明
生約期間可以一個月通知完約, 所以要到30/11 先可以退租.
另外, 佢係11月起租的, 所以死約1//11/18 - 30/10/19.

謝謝.

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 nicksonma 的帖子

無錯,個業立啱,其實一年生一年死係要租夠13個月,只係滿12個月後可以向業主書面通知唔再租

首頁

尾頁

跳至