自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

amy892hk 發表於 19-9-19 19:40
我同樣 已有好多年咁的情況 醫生說是憂慮症。

請問可以睇咩醫生,可介紹嗎?

子爵府

weldrick 發表於 19-9-19 23:44
你講嗰隻叫 Atrial fibrillation, 主要靠食藥, 控制某啲因素例如甲狀腺亢奮或者血壓高等。

我都做左消融術,食藥都冇咩用,只食減慢心跳藥同薄血藥,但做完都仲有d不尋常反應,都懷疑係咪焦慮症,好煩

大宅

ChristieMing 發表於 19-9-19 20:42
你嘅症狀同我當年好似,又係排得耐隊就開始見暈、心跳、好驚會暈低等等,當時未知咩事,亦都試過call白車入 ...

可否介紹中醫?

子爵府

weldrick 發表於 19-9-19 23:44
你講嗰隻叫 Atrial fibrillation, 主要靠食藥, 控制某啲因素例如甲狀腺亢奮或者血壓高等。

你講嘅2種病症都好似,有咩分別?

大宅

其實近來都相當多人有驚恐、焦慮的情況( 我自己都有), 大家一齊放鬆下,做下適量運動 ,去下旅行,吸收下新鮮空氣, 減低下壓力,睇下有冇幫助。

wcpcelia    發表於 19-9-20 14:59

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Mnopq1 發表於 19-9-19 23:50
可否介紹中醫?

不敢再介紹了,因口碑好參差,怕誤了別人。

子爵府

weldrick 發表於 19-9-19 23:52
其實近來都相當多人有驚恐、焦慮的情況( 我自己都有), 大家一齊放鬆下,做下適量運動 ,去下 ...

有你所講嗎

子爵府

bbq_swing 發表於 19-9-19 23:49
我都做左消融術,食藥都冇咩用,只食減慢心跳藥同薄血藥,但做完都仲有d不尋常反應,都懷疑係咪焦慮症,好 ...

咁心跳會唔會好亂或跳到個人好累

大宅

bbq_swing 發表於 19-9-19 23:51
你講嘅2種病症都好似,有咩分別?

PSVT 係心臟傳遞訊號的神經線多咗分枝,Atrial Fibrillation 係心房裏面有好多信號走咗出嚟擾亂。 建議找一個有經驗的心臟科醫生跟進大家的心臟情況, 只能講坊間心臟科醫生不是個個醫心律不正叻。

大宅

回覆樓主:

今年2月感覺自己出現問題,4月call 白車. 醫院話輕度焦慮+驚恐. 現時睇中醫. 時好時壞. 今日返工落去買lunch,又黎料. 不停叫自己鎮定D.回到office. 好似打完仗咁攰. 原來咁多JM有相同情況.

大宅

Jessiest 發表於 19-9-19 23:56
有你所講嗎

心臟超聲波冇乜大問題,4%PVC 不是前所講嘅PSVT. 睇到你個report話有心口唔舒服和心跳的情況, 應該食緊藥控制?
是否近來壓力大? 或者情緒差? 盡量避免飲含有咖啡因的茶、可樂、咖啡 、黑朱古力等等。 留意有咩情況會令心跳會加,快盡量避免。

都係嗰句,有咩唔舒服 再去仁安覆診啦, 睇下需唔需要加藥。

Good night and rest well la!

子爵府

Jessiest 發表於 19-9-19 23:57
咁心跳會唔會好亂或跳到個人好累

有呀~跳到個人係感覺到心跳,跳到140以上跳完好攰

子爵府

weldrick 發表於 19-9-19 23:58
PSVT 係心臟傳遞訊號的神經線多咗分枝,Atrial Fibrillation 係心房裏面有好多信號走咗出嚟擾亂。 建議找 ...

多謝你解釋呀~原來2者有分別,我要再search下資料先,唔該晒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Jessiest 發表於 19-9-19 18:16
本身有早博問題但經過幾次檢查心臟功能冇大問題。曾經因爲心跳快到唔舒服要入急症但檢查完又係唔太關心臟事 ...

你睇家庭醫生, check 左咩事先. 你話排隊時又心跳又見暈, 可能血壓偏低係咁. 更年期初期又唔知係咪會咁...

我中過驚恐症 (我睇過2個國家3個醫生, 頭2個話係壓力, 第3個醫生話係panic. 咁我當我有驚恐症), 最初我真係無故暈低, 之後成日怕暈, 越諗得多就真係越暈, 最初診斷係暈果次check 到血壓低, 唔夠鐵, 要食鐵丸, 同時壓力大.

跟住變左呼吸急促症, 要用紙袋呼吸. 跟住全日見暈, 出街呼吸困難, 心翳. 最嚴重時坐5分鐘車都會又暈想嘔, 去人多地方時聽到 d 聲會放大, 晚飯後心跳見暈一定要出室外地方, 晚晚失眠, 連睇報紙同bk d 負面報導就又暈想嘔, 仔女鬧交大叫我就頭痛想嘔, 諗野負面.

最後主要靠自己克服, 同時停食鐵丸後身體開始好, 而家過左年幾算好番8成, 好好彩.

你有興趣可search 舊post, 有jm 分享驚恐症既經驗.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

別墅

回覆樓主:

我係好怕高,怕到一個點係高既電梯例如朗豪坊,Hysan果啲完全唔得,最衰係地鐵站果啲,九龍站,炮台山,要搵lift搭,唔可以坐扶手梯。最驚既時候係覺得自己對腳唔聽駛,好似要跌落去,心跳又快又亂,想暈,呼吸困難。

用戶要求終止服務

same with me! 我都係驚恐
食藥1年, 好左8成, 但未可停藥

侯爵府

我也有心臟早搏問題,每6-7下少咗一下咁,之前公立有跟開,但佢話除非好影響生活,否則無咩可以做。我食完嘢同埋企得耐都會暈,減少飲有咖啡因飲品會好啲。另外有時也會因低血糖感到暈,袋定幾粒糖係身,暈果陣食下一粒睇下好唔好啲。

大宅

ChristieMing 發表於 19-9-19 20:42
你嘅症狀同我當年好似,又係排得耐隊就開始見暈、心跳、好驚會暈低等等,當時未知咩事,亦都試過call白車入 ...

想知中e?請pm
Thx

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

bb88818 發表於 19-9-24 23:38
想知中e?請pm
Thx

sorry, 我不敢再介紹了,因口碑好參差,怕誤了別人。

首頁

尾頁

跳至