1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

Nbs 發表於 19-9-20 20:01

行動會升級

這個方法好好等佢再大小小明白事理我都可以試試

男爵府

開心吸收勳章

litterbetks 發表於 19-9-21 14:57
我個女2歲多啲,同你嘅情況近似,你有無試過同一件事叫第三者(包括你先生)叫你女兒做,佢係咪同樣都係唱 ...

都系唔做,例如今日出街想比佢著新學校黑鞋,無論我叫定婆婆叫,死都堅持唔肯著上去

男爵府

開心吸收勳章

pigpiglamlam 發表於 19-9-21 15:52
我仔依家3歲先黎料,不過佢返學又冇乜野,係喺屋企先發癲

我怕學校也發癲,令老師頂唔順

男爵府

開心吸收勳章

nk88 發表於 19-9-22 11:53
其實咁樣係好正常
亦都唔算好辛苦
首先大人要調整自己嘅心態

謝謝你的鼓勵

可能佢而家仲係未好識表達點解唔開心點解唔要做,好多時冇原因的大吵大鬧,每日對住令我好苦惱

子爵府

janede1314 發表於 19-9-22 17:21

未必ga,我初頭都同你一樣擔心,返學3個禮拜老師冇投訴,本來開學嗰陣未戒片,依家都戒咗日片

水晶宮

janede1314 發表於 19-9-22 17:21

我女屋企發癲,但返學會聽老師話㗎,無論之前 N 班比較惡的老師,同而家 K 班國際學校的外籍老師 (感覺溫柔D)都係。 小朋友識得分。。。
喺屋企,佢係比較聽工人話,但就蝦我。唉我成日都話不如我返工唔返屋企仲好(我返4 日的)。。。

複式洋房

janede1314 發表於 19-9-19 18:48
其實我女系咪已經唔算好trouble? 大家又分享下面對trouble two 有咩情況?

去完街返屋企,叫我女除鞋叫廿 ...

我囝都係兩歲, 我仲未expect佢識自己除鞋, 擺好對鞋, 自己行去洗手呢d野。我都係跟住佢既節奏, 佢做就做, 唔做都唔會勞氣.

試鞋就全部都唔肯。
未識用杯, 未識用飲管, 都係用奶樽。試過10萬9千次都未成功。
食飯半鍡, 半自己食. 成日都係食一啖走左去玩, 我都未解決到呢個食飯問題。出街要比youtube先坐定定食到飯, 我知道唔啱, 但仲未解決到。

發脾氣打人, 掟野...好多情緒問題

男爵府

開心吸收勳章

lovegens 發表於 19-10-3 23:57
我囝都係兩歲, 我仲未expect佢識自己除鞋, 擺好對鞋, 自己行去洗手呢d野。我都係跟住佢既節奏, 佢做就做, ...

你仔仔言語表達ok 嗎?我成日覺得係因為表達唔到先用打人、掟野表達

大宅

我個仔23個月,成日要刷牙,洗手,連沖涼都要咬住支牙刷,可能講嘢唔叻表達唔到,一發脾氣就掉嘢,打人,唉,都唔知有咩方法教,又唔肯跟新姐姐,我係到就咩人都唔要,痴我痴得好勁,放工返嚟都要搵人放佢入房,我沖完涼先可以比佢見到我,如果唔係痴我痴到涼都沖唔到,頭都痛埋

男爵府

開心吸收勳章

nicolepo 發表於 19-10-9 08:28
我個仔23個月,成日要刷牙,洗手,連沖涼都要咬住支牙刷,可能講嘢唔叻表達唔到,一發脾氣就掉嘢,打人,唉 ...

希望快點識講野表達到,就會發少d脾氣

大宅

我女23m要自己揀衫著 想要嘅野唔比就喊 唔肯比人刷牙 要自己刷又刷唔乾淨 食飯有時會玩飯 最近多左細佬仲呷醋 多左扭要人陪同抱 唯有多啲陪佢 講多啲佢嘅感受 識表達就會減少哭鬧情況

別墅

nicolepo 發表於 19-10-9 08:28
我個仔23個月,成日要刷牙,洗手,連沖涼都要咬住支牙刷,可能講嘢唔叻表達唔到,一發脾氣就掉嘢,打人,唉 ...

我個仔同你仔d行為好似……一唔高興就郁手打人,又唔坐定食飯……
唔肯跟工人姐姐甚至主動打佢……
我係FTM全世界都覺得係我唔識教……

首頁

尾頁

跳至