時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

震撼! 杜琪峯「中途請辭」金馬獎評審團主席

今年「第56屆金馬獎」籌備過程真是困難重重,繼大陸、香港影片不參加競賽之後,如今連原訂擔任「評審團主席」的杜琪峯導演,也因為與電影投資方的製作合約限制,提出請辭評審團主席的工作。對此,杜琪峯導演表示,為此帶來的不便,他深感抱歉!而金馬執委會主席李安,則對杜導演的處境表示理解,也祝福杜導演新作順利。

今年6月底,金馬執委會才歡歡喜喜宣布,香港名導杜琪峯出任「第56屆金馬獎評審團主席」,當時他還說:「金馬獎是華語電影的至高榮譽,對我的電影是極重要的肯定。在我還沒拿到下一個獎座之前,我很榮幸能為它服務。也謝謝李安導演的邀請。」但現在卻中途請辭。
至於空缺改由7座金馬得主的王童導演出任,他個人共獲得過最佳導演、美術及服裝造型獎各兩座,同時也是日前公布的本屆終身成就獎得主;他執導的影片亦曾3獲金馬獎最佳劇情片及1座最佳動畫長片。王童導演表示將會全力以赴,李安也感謝他的鼎力相助。

再次恭喜台灣本土電影、本土明星、本土導演、本土監製、本土劇本、本土音槳....囊括今屆所有金馬獎獎項,形成“一道美麗風景線”!

男爵府

其實我唔係好支持呢種做法,我覺得藝術應該與政治分開。金馬獎係華人世界係一個頗重要的獎項,咁樣真係浪費了好多台前幕後的心血,而且我覺得電影圈已經係兩岸三地最最合作,最最無芥蒂的一個地方。但無辦法,我理解大陸官方的憤怒,只係覺得好可惜。

JoeZhang    發表於 19-9-20 09:27

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

恭喜本土明星 菜省長會當頒獎嘉賓嗎
●▽●●0●●﹏●●︿●

子爵府

櫺囹桼 發表於 19-9-19 20:23
震撼! 杜琪峯「中途請辭」金馬獎評審團主席

今年「第56屆金馬獎」籌備過程真是困難重重,繼大陸、香港影 ...

謝謝杜sir

大宅

男爵府

tityting 發表於 19-9-19 20:36
其實我唔係好支持呢種做法,我覺得藝術應該與政治分開。金馬獎係華人世界係一個頗重要的獎項,咁樣真係浪費 ...

係台灣引起,上一屆大陸有參加,有人係台上發表台獨言論。

翡翠宮

其實我唔係好支持呢種做法,我覺得藝術應該與政治分開。金馬獎係華人世界係一個頗重要的獎項,咁樣真係浪費 ...

如果你係國內領導,你會派人派片冒險參加嗎?
一陣又多一部甚麼"我們的xx,在台灣"紀錄片再次(人為)得獎...又一個導演上台講"一邊一國","生存空間","打壓"...你又如何處理?

翡翠宮

補充:兩地直播的喔!

男爵府

櫺囹桼 發表於 19-9-19 20:47
如果你係國內領導,你會派人派片冒險參加嗎?
一陣又多一部甚麼"我們的xx,在台灣"紀錄片再次(人為)得獎...又 ...

我知,所以我明白大陸的處理方法,真係一粒老鼠屎,就抹殺了好多人的心血,覺得好可惜

翡翠宮

newnew168 發表於 19-9-19 20:39
恭喜本土明星 菜省長會當頒獎嘉賓嗎

贊助商全部劈炮...菜省長頒"大頭菜"作為獎品!

hungng    發表於 19-9-19 21:35

大宅

將政治帶入藝術嘅系台灣先

hungng    發表於 19-9-19 21:35

翡翠宮

tityting 發表於 19-9-19 20:52
我知,所以我明白大陸的處理方法,真係一粒老鼠屎,就抹殺了好多人的心血,覺得好可惜
...

搞左幾十年,喺華人電影圈有著崇高嘅地位(圈中人都想攞隻馬多過攞隻雞)...一子錯,俱往矣!

男爵府

櫺囹桼 發表於 19-9-19 20:53
贊助商全部劈炮...菜省長頒"大頭菜"作為獎品!

榨菜

水晶宮

認同,但偏偏藝人又要最有政治觸角才可平穩生存

男爵府

lyp929 發表於 19-9-19 20:55

所以這就是他們要付出的代價

複式洋房

我好記得舊年鞏俐聽到台獨言論即刻黑面,真係好有霸氣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

BBHHO 發表於 19-9-19 20:42
謝謝杜sir

佢被公司逼啫,係咪?
唔知點解有印象佢係黃色,有錯請指正。

男爵府

lyp929 發表於 19-9-19 20:55

所以台灣先污染藝術,我支持藝人及導演唔出席! 有班人就係急功近利將政治帶入每一個角落,最嬲係帶入學校

hungng    發表於 19-9-19 21:37

大宅

taktakjar 發表於 19-9-19 21:07
所以台灣先污染藝術,我支持藝人及導演唔出席! 有班人就係急功近利將政治帶入每一個角落,最嬲係帶入學校 ...

系吖,自己唔啱先,要型要付出代價喇,就叫人地要將政治同藝術分開,佢玩晒啦

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

藝乜鬼術丫,蔡腫桶刻意搞死大陸及香港,又收留D暴徙,仲点可以去呀。
再者,如果佢到時又在台上搞台獨及港獨野,咁咪仲衰多幾錢重。

首頁

尾頁

跳至