自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

正能量一下
你嘅仔女有生以來,贏過最驚喜/攪笑嘅獎係咩呢?
一人只講一個,我先

我仔小5時,有日9588話應承左老師要拍片參加比賽,佢自己都唔知係咩,我地更唔知係咩,見佢苦口苦面話我地唔合作(要成家上鏡,我仔已唸埋橋段),怕左佢,拍啦!家姐幫佢ipad剪接就交貨
點知過左一排老師打黎話佢贏左季軍,獎金係.......

下!3000!

老師話係呀3000,通知我地去攞獎 (原來係某公用機構攪嘅短片比賽)

岩岩好津貼佢個暑假遊學

你地有無咩有趣經驗分享呢

esmehouse    發表於 19-9-19 21:28

珊瑚宮

回覆樓主:

k3 時,復活節校內親子活動得獎,獎項安排响畢業典禮上頒發,結果當日我哋係坐台下嘉賓第一行,係畢業生後面 ,視線全無遮擋,又唔需要一早去會場排隊等入座,難忘的一天,難得的更開心

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-9-19 20:26
正能量一下
一人只講一個,我先

聽到都覺得開心

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

小一時學期尾時突然收到通告,話啊仔有個學業進步奬,叫家長出席,之後原來有奬金

伯爵府

減齡達人勳章

Charlotte_mom 發表於 19-9-19 20:26
正能量一下
一人只講一個,我先

小公主中三嗰年,physics 同數學老師睇中佢,想佢參加恆隆數學比賽,但小公主超級唔想參加,不停同2個老師推介其他同學。

两位老師用咗一年時間勸勉佢參加,到中三完咗,數學老師已經放棄勸佢,只係問佢要個身分證號碼,幫佢報名,無得再比佢考慮。
個比賽贏咗個唔知咩獎,有8000蚊獎學金

男爵府

回覆樓主:

BB爬行比賽,亦都係佢第一個奬 特別有意義

果陣人地個個出發晒 有人去到一半路程,佢仲坐係起點到拍手(我果陣諗 肯爬兩步當佢贏),點知突然發力,不停向前爬,贏咗第一名

雖然奬品只係個金牌仔同米糊,但我好開心

水晶宮

好媽媽勳章

正能量一下
一人只講一個,我先

阿女p3時攞左個品學兼優第一名,有唔記得幾多百蚊書券。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

阿仔有段時間放學後留學訓練室內划艇,
佢話學校幫佢報咗全港校際比賽,
當天有好多B1名校的學生參加,
阿仔話某著名男校生外貌一啲都唔似10幾歲嘅學生囉,
個樣好似20幾歲 的大人咁,有染頭髮(金毛)。

點知又比佢贏咗個 金牌 返嚟喎⋯⋯

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

正能量一下
一人只講一個,我先

我仔一向係屋企裡最豬兜果個,婆婆教佢讀書寫字,嘔好多血。

K2學期結束,去見班主任攞成長冊,佢早一日同我講:老師話有奬。

我心唸,有咩獎?應該係交齊「刷牙記錄」,好似K1咁攞支牙刷囉。

點知老師比個獎杯我,係「品學兼優」獎,我眼都突埋。

一出校門,即刻打比婆婆講個好消息比佢聽,婆婆都話:「唔係呀ma?!有咩可能?」

真係跌到一地眼鏡碎。

事後我唸返,都唔係冇可能既,可能佢班中既仔,真係太差太曳,相比之下佢好小小咁囉。

大宅

回覆樓主:

阿仔小二可以擔正小學校際游泳比賽,都預左冇獎,因為對手都係四年級學生,當拎下經驗!到接力賽時,佢負責第四棒,係咁追,比佢追到個殿軍,個過程真係好感動,當時全場都有比掌聲!

公爵府

正能量一下
一人只講一個,我先

贏過一個頗有份量嘅國際比賽獎項,仲見過報。不過唔打算喺度分享喇,因為呢個比賽唔多人可以代表香港出賽,好容易比人起底。

子爵府

大廚勳章

回覆樓主:

阿女小五嘅時候,有一日老師聯絡我叫我同阿女出席一個頒獎典禮, 當日烏sir sir嘅我去到先知原來阿女自己參加咗一個由中電舉辦既再生能源產品設計比賽, 佢竟然攞咗個產品設計優異獎及網上我最喜愛的設計獎項, 最好笑佢呢個產品設計係寫字能源發電筆, 靠不停寫字去生產能源

另外,佢小六時自己上網參加左個全港小學英文故事創作比賽, 好好彩又畀佢入到最後十強喎, 我仲要同佢去大會堂出席佢自己創作故事嘅演講, 見到佢淡定又生動嘅故事演講,我做媽媽嘅睇得又開心又感動架

abirdma    發表於 19-9-20 09:08
魚兒小寶貝    發表於 19-9-19 22:27

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

張胡太太 發表於 19-9-19 21:41
阿女小五嘅時候,有一日老師聯絡我叫我同阿女出席一個頒獎典禮, 當日烏sir sir嘅我去到先知原來阿女自己參 ...

你女咁主動參加比賽, 叻女
放下自在

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我個女試過得獎,係經常為學校帶比人歡笑證書,仲送左兩張迪士尼樂園入場券,呢個幾特別

魚兒小寶貝    發表於 19-9-19 22:28

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

正能量一下
一人只講一個,我先

呀女攞牙齒健康獎(學童牙科保健)
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

我女好細個時,是但拿佢張相去參賽,一參加就有星星餅送。

點知之後收到電郵話系統有問題,個個都有獎,係6罐能恩好驚喜

大宅

用滑鼠滑得快嘅獎,笑到成家好開心(emoji)

男爵府

係直資中學考分班試, 之後副校打電話黎, 話阿女分班試考頭十,加上呈分試好好, 有獎學金,學費半免。 勁開心。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇完大家分享,突然覺得仔女潛能果然無限

首頁

尾頁

跳至