自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

rayrayus 發表於 19-9-20 02:06
劇情講左何太一來做保母就係咁煲湯煲粥俾徐氏一家,暗示係落藥,令到佢地一家癡癡迷迷,本身的徐太就變到 ...

好多人睇d唔睇d就話唔合羅輯
人地tvb提水提到好明顯,臨尾個男人叫佢做敏儀,就係迷到以為個女人係佢老婆/新袍呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlefunpig 發表於 19-9-19 12:24
好多人睇d唔睇d就話唔合羅輯
人地tvb提水提到好明顯,臨尾個男人叫佢做敏儀,就係迷到以為個女人係佢老婆/ ...

係,因為每個單元故事得2集,所以真係唔可以睇D唔睇D,如果唔係跟唔上劇情就變左唔明,你話愛回家就可以skip左十集八集你都唔會跟甩進度

珍珠宮

回覆樓主:

叫得人地何太,啫係有個何生存在,未離婚啦,徐老太幾吾鍾意自己新抱都無理由叫個仔去搞人地老婆;個老公見到保姆無啦啦除曬衫埋身餵自己個仔,反應只係尷尬,吾覺驚訝,最後仲用自己太太個名叫何太⋯⋯

其實成家人係咪都撞左邪,已經吾正常

珍珠宮

白羊花花 發表於 19-9-20 01:28
聽唔聽到個老公最後叫個癲婆做「敏儀」?但敏儀好似係佢老婆個名,應該係老公同99都比個癲婆落藥搞到佢地 ...

我都聽到,好恐怖!我覺得似暗示何太已經搞到成家無個正常

珍珠宮

熱血金章

1998Ruby1998 發表於 19-9-20 00:03
冇話需要講到好清楚,但起碼都有個 scene 係個男人對何太有進一步嘛。就好似寫文章,都要有個小結先去下一 ...

有一段係天台,何太主動搭住徐生隻手啦。有feel唔洗講得咁白既。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

子爵府

親子王國15週年勳章

白羊花花 發表於 19-9-20 01:28
聽唔聽到個老公最後叫個癲婆做「敏儀」?但敏儀好似係佢老婆個名,應該係老公同99都比個癲婆落藥搞到佢地 ...

我睇唔到落藥個幕,仲以為佢係自己痴線然後一家人都被佢搞到痴線而接受左何太。

珊瑚宮

1998Ruby1998 發表於 19-9-20 06:41
我睇唔到落藥個幕,仲以為佢係自己痴線然後一家人都被佢搞到痴線而接受左何太。
...

好似冇影落藥嗰部份 話何太落藥 都係大家估下架姐 如果晤係徐氏一家點會好似撞邪咁呢

水晶宮

剧情冇落藥,係有人自己估

子爵府

親子王國15週年勳章

chuiyeebird 發表於 19-9-20 07:02
好似冇影落藥嗰部份 話何太落藥 都係大家估下架姐 如果晤係徐氏一家點會好似撞邪咁呢
...

我估何太用邪術迷惑咋。 佢屋企咁多神怪野。

子爵府

chuiyeebird 發表於 19-9-19 23:38
其實喺咪應該嗰家人(男同佢阿媽)加埋何太至有病昵?有乜可能個bb阿媽入左院 何太順理成章搬埋去住 笑死:j ...

我同C6都覺得好怪,但套劇好睇
尋晚結局反而真媽媽被害,睇到好唔舒服,希望之後有劇情可以交代返,俾返個仔真媽媽

全劇都圍繞金宵大廈,我覺得每個單元都有關連

大宅

chuiyeebird 發表於 19-9-19 23:38
其實喺咪應該嗰家人(男同佢阿媽)加埋何太至有病昵?有乜可能個bb阿媽入左院 何太順理成章搬埋去住 笑死:j ...

呢個結局太差 可憐既媽媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

類似慛眠,全家勘入旋渦中

水晶宮

回覆 PandaRabbitttt 的帖子

你哋係咪好 young? 不嬲d奇幻剧係咁個喎!有冇睇過幻海奇情?
咩都交代清楚就咁冇奇情f e e l架啦!

別墅

WChan 發表於 19-9-20 02:21
今集除左何太好睇

Alex架飛機都似出左事,如果佢再返嚟係咪已經係死左呢?

我都估Alex 死左,好慘,特登調機想返去同阿蕭睇流星雨

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都估係落左藥
佢煲野比徐太飲
飲到佢精神有問題
之後有煲粥比徐生佢地食
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

雖然噚晚嘅劇情有d唔明,但睇開頭兩集都feel到套劇嘅編劇係有話想帶出嚟,所以有d不合邏輯嘅劇情都接受到。例如當敏儀最後瞓響床上流眼淚嗰幕,我會覺得響現實世界上,我地都經歷過明明自己冇錯,但有10個人話你錯,你就係錯,就算你唔明白因由,你都要獨自承受。咁現實世界又真係每日都會發生呢d唔make sense嘅事喎!

kk300    發表於 19-9-20 12:23
C.yan110    發表於 19-9-20 11:42
leekung261105    發表於 19-9-20 11:33
小菜豆    發表於 19-9-20 10:13

水晶宮

回覆 KUDOS 的帖子

仲有係世間荒謬之事何其多,自己冇儍要住院,3個儍人當左係正常人

侯爵府

其實最尾佢地叫何太做敏儀(即徐太個名),我覺得係有伏線,應該最尾會有d野交代串連埋咁多個散嘅故事
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

KUDOS 發表於 19-9-20 08:18
雖然噚晚嘅劇情有d唔明,但睇開頭兩集都feel到套劇嘅編劇係有話想帶出嚟,所以有d不合邏輯嘅劇情都接受到。 ...

水晶宮

newbieC9 發表於 19-9-20 07:44
我都估Alex 死左,好慘,特登調機想返去同阿蕭睇流星雨

即是個靈魂返去睇流星雨

首頁
12345...7

尾頁

跳至