婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

新抱咁講野,局外人嘅你會點諗佢係個咩人?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chungwc6 發表於 19-9-20 08:06
新抱咁講野,局外人嘅你會點諗佢係個咩人?

睇之前是否曾有爭拗
不急下判斷

Yeelim    發表於 19-10-1 21:11

男爵府

回覆樓主:

老爺唔係話個新抱或者仔,新抱唔會無事打呢段野,應該係老爺無講食飯新抱無預到佢留係到食,但又微言佢無預到

珍珠宮

應該中間有D野跳左樓主無講, 好難下判決喎

大宅

回覆樓主:

我都只係旁觀者,不過聽果家人講,奶奶與佢地一家人同住,老爺獨居,平時午晚餐老爺痴上去食,佢地一家人根本唔鍾意老爺上去食飯,話老爺上黎湊孫但只係縱孫…可能都有d恩怨

複式洋房

以事件黎講, 如果62閒時無端端上去食飯, 又真係無準備架喎。

咁另外無論有無恩怨都好, 都睇得出心抱好有怨氣,但基於係後輩, 語氣上就一定係爭D。

別墅

咁樣請問樓主局外人又點体呢個新抱?發呢段話講明唔是一次半次嘅事,应該是62來唔來食饭都沒同新抱講!新抱应該是個好直接的人!如果換是我我諗我都會咁!

複式洋房

A老爺好窮的嗎?
點解要去新抱屋企食飯嘅?定係99唔煮飯?
咁新抱又真係唔一定有責任煮飯俾老爺奶奶食嘅!
Show 埋之前老爺個部分嘅對話,唔好屈啲後生蝦你班老人家!
同埋新抱畫公仔畫出腸啦!老人家真係唔好再上去痴餐啦!費事激心嘛!

水晶宮

回覆樓主:

其實就咁話:老爺你上嚟食飯的話話聲我聽,等我可以加餸大家食得豐富D
咁會唔會好D呢?

大宅

回覆樓主:

其實我係呢位「新抱」嘅妯娌,其實我明佢意思,但語氣上講到老爺上黎乞食咁,所以想問下大家意見

水晶宮

chungwc6 發表於 19-9-20 22:19
其實我係呢位「新抱」嘅妯娌,其實我明佢意思,但語氣上講到老爺上黎乞食咁,所以想問下大家意見
...
其實她點樣做,不關你事,又沒影響你。有些老人家係好喜歡玩突襲的,沒前文後理,好難判斷。不覺心抱內容有咩問題,又沒粗俗字眼,人地都係提示老爺食飯前早二日通知準備。

珍珠宮

唔聰明
梗係叫老公出聲,唔需要自己出聲,仲要用whatsapp俾人cap圖forward

男爵府

好明顯有前因啦,咁不如你叫62上去你度食。

男爵府

anna59 發表於 19-9-20 09:01
應該中間有D野跳左樓主無講, 好難下判決喎

各有前因

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 19-9-20 23:37
唔聰明
梗係叫老公出聲,唔需要自己出聲,仲要用whatsapp俾人cap圖forward
係,我而家學精左,有咩老公把口出聲、一早退出男家群組。限自己一年大時大節先食飯見。

水晶宮

章魚妹妹 發表於 19-9-21 01:50
好明顯有前因啦,咁不如你叫62上去你度食。
如果她老爺上她度食,咪又有另一番感受。看人地就覺得人地錯,到發生在她身上,容忍到先講啦。

男爵府

chungwc6 發表於 19-9-20 22:19
...

你咁講都係老爺新抱啦?咁你睇唔過眼就你負責老爺飲食。單據1段說話都唔清楚發生過乜事唔會咁就話個新抱錯晒。
哩個世界有D人面皮可以好厚,唔直接咁話佢係唔覺得自己煩到人

男爵府

Astra00 發表於 19-9-21 07:47
如果她老爺上她度食,咪又有另一番感受。看人地就覺得人地錯,到發生在她身上,容忍到先講啦。 ...

Exactly,到時到佢上嚟呻,永遠未燒到自己都可以講到好大仁大義咁。

水晶宮

章魚妹妹 發表於 19-9-21 09:57
Exactly,到時到佢上嚟呻,永遠未燒到自己都可以講到好大仁大義咁。
...
針不吉到肉不知痛。最緊要不好影響到自己,咩都當不知,不好出聲算。一出聲,人地順勢塞老爺比你照顧日日晚餐,到時候仲拿屎上身。
當不知沒意見最好,她又幫不到人,係度出帖,一副落井下石咁。做人,將心比己好點。那老爺沒煩到自己那家,已經叫執到啦。

水晶宮

kaman0617 發表於 19-9-21 07:56
你咁講都係老爺新抱啦?咁你睇唔過眼就你負責老爺飲食。單據1段說話都唔清楚發生過乜事唔會咁就話個新抱錯 ...
說得好!樓主都係人地心抱,比回少少同情心阿妯娌啦。風水輪流轉啊。

首頁

尾頁

跳至