論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩公婆英文都半桶水,bb出年出世,係咪請印傭會好啲?跟住另外畀小朋友大個咗出去學英文? 第一胎、第一次請工人,請jm多多提點

伯爵府

回覆樓主:

大部份菲英文都好差
佢地口音跟我們不同
例如 bag 佢發音是bark
仲要識既生字唔多

我菲姐第2個約了
我們之間仍未能以英語作為溝通
一般要寫紙仔

Chrissie0911    發表於 19-9-20 11:32

複式洋房

回覆 yelling3 的帖子

其實好睇個姐姐係咩背景,我個印尼姐姐之前喺新加坡做左四年,淨係識講英文,唔識廣東話,大家簡單溝通又無乜問題。黎緊果個請左菲律賓姐姐,雖然佢農村出生,但英文都不錯啊。不過多數印尼姐姐比較願意學廣東話,如果兩種語言都唔識,其實先係最大鑊,所以了解左佢地個背景先比較好,難以一概而論。

大宅

yelling3 發表於 19-9-20 08:30
兩公婆英文都半桶水,bb出年出世,係咪請印傭會好啲?跟住另外畀小朋友大個咗出去學英文? 第一胎、第一次 ...

你們英文好與唔好唔重要,工人識聽都扮唔識聽,所以用簡單英語同身體語言就夠。小朋友緊係出去學英文啦﹗佢地個d唔咸唔淡d 英文,千祈唔好俾小朋友學佢地吖﹗

大宅

菲的英文要較好點都要佢地有讀大學先至會比較好啲. 我自己工人姐姐都係菲, 工人係會幫到手做一啲英文的功課同埋簡單教一啲日常用語, 唔好諗住用菲教小朋友英文, 我自己覺得有菲姐姐同小朋友講英文會令到小朋友唔會怕講英文.

子爵府

你地半桶水的英文, 菲姐可能只有1/4桶水的英文, 比你們仲弱...
我姐姐上週叫佢同另一個媽媽交收, 人家問佢我女係 boy or girl, 佢答人 boy... 結果返來的校服變左男生的... 我拿拿林叫佢去換.... 你話死唔死, 簡單的 boy or girl, 都可以話我知誤會左....

我同佢講野, 如果見佢雙眼發夢, 即係佢唔明又扮明... 所以我好多時都費事講, 寫紙仔或者WHATSAPP佢算數.. 佢跟指示做..

不過菲的好處係小朋友唔怕開口講英文.

男爵府

湊初生最緊要溝通到。通常agent 介紹菲湊BB 因為衛生意識好啲。你請印都得,但要make sure 佢真係識廣東話或者國語,好多係視像interview 時背稿,黎到香港中英都唔識真係激死你。

珊瑚宮

亞菲多数吾肯学廣東話有D山卡拉深山菲英文聽死人。有D可能吾識英文
玩具萬歲!

大宅

sasatt 發表於 19-9-20 10:09
大部份菲英文都好差
佢地口音跟我們不同
例如 bag 佢發音是bark

菲就算識講英文,啲口音都好怪,我嗰件講「蛇,need wash ur 賓?」
原來是問sir 要唔要洗褲

子爵府

揾個英文好的友人一齊揀菲姐,聽音準,必须視像或面見,問多d 常識及服從性的問題/看法,冇得背稿。

大宅

yelling3 發表於 19-9-20 08:30
兩公婆英文都半桶水,bb出年出世,係咪請印傭會好啲?跟住另外畀小朋友大個咗出去學英文? 第一胎、第一次 ...

我覺得請印會仲難溝通,要係香港做左好耐既印先會完全明白廣東話,同埋我覺得湊初生菲會比印好

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至