時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

anniellm 發表於 19-9-20 08:37
今朝見到有乞衣後生仔跳閘,我專登行快兩步跟佢入車廂啤住佢。

入到車廂,我話:「都唔知有無搞錯。」

又話有鬼佬睇住?

水晶宮

比個贊樓主

翡翠宮

回覆樓主:

不滿可以罷搭
但唔可以跳閘
做錯嘢仲大條道理
真係唔知醜

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我上星期見到個女仔想跳閘,我話:亞妹,你爭幾蚊搭車咩?姨姨幫你拍八達通呀!抗爭唔係咁抗㗎,咁做只顯示你失禮父母無家教囉!
個女仔悻悻然拎八達通出來嘟,頭也不回地衝上扶手梯

BOLOOIL    發表於 19-9-20 12:06
annafong    發表於 19-9-20 11:12

伯爵府

牛年勳章

ASJ2008 發表於 19-9-20 08:45
歪理歪風不可長!你可以罷搭,但絶不可坐霸王車!仲要振振有詞,可恥
...

唔俾$ 搭車仲大條道理,歪風不可長!明白大家會怕,但只要大家願意多出句聲,等佢地知大家係唔buy 呢套歪理!

利申:示威,理性表達意見,我完全ok!

annafong    發表於 19-9-20 11:13

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

伯爵府

侯爵府

幾好喎,樓主難得遇到同路人

侯爵府

TMC3012 發表於 19-9-20 08:38
我同事同港鐵果啲助理講, 講得黎人地都閃左
...

遇到呢D情況,真係唔知點處理;最好睇下附近有無啹㗎兵

男爵府

開心吸收勳章

逃票仲懶有型,香港K型事件

珍珠宮

不滿可以一齊發起罷搭,但係又要搭又要唔俾錢呢樣就幾無恥,即係而家又要拎著數,又要彈又要投訴,個個變哂做無賴??
佢地得自己一個就唔會敢出聲,人多隨時鬧返你轉頭! 門口狗作風!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

hungng 發表於 19-9-20 09:36
回覆 tester5 的帖子

【連儂牆】周六清洗行動照舉行 何君堯:只撤銷申不反對通知書 https://www.hk01.com ...

https://m.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20190918/s00002/1568745299869/%E3%80%90emily%E3%80%91%E7%9C%9F%E6%B8%85%E6%BD%94%E6%B4%BB%E5%8B%95-%E5%90%8C%E4%BD%95%E5%90%9B%E5%A0%AF%E5%8A%83%E6%B8%85%E7%95%8C%E7%B7%9A

真心愛香港既,當然要參加「齊清潔 愛香港」

呢個活動係搵義工去掃街執垃圾、杜絕鼠患,絕對唔係去搞反修例「連儂牆」或涉及任何政治

珍珠宮

回覆 tester5 的帖子

珍珠宮

回覆 hungng 的帖子

真心愛香港既,當然要參加 清潔「連儂牆」

一起向甴曱說不

tester5    發表於 19-9-20 11:45

子爵府

回覆樓主:

做得好
應該話埋見到有人,拍底左。

子爵府

tester5 發表於 19-9-20 11:40
https://m.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20190918/s00002/1568745299869/%E3%80%90emily%E ...

我在大陸開唔到link,想提提各位。
本周六前商台DJ楊振耀,攪左個清潔香港,又係唔清流濃牆的。商台多數黃絲,驚佢影出嚟話黃絲都有攪這種活動。怕大家上錯車,變左支持黃絲。請認明顏色。

大宅

謝謝呢份勇氣

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

接線生 發表於 19-9-20 12:02
我在大陸開唔到link,想提提各位。
本周六前商台DJ楊振耀,攪左個清潔香港,又係唔清流濃牆的。商台多數黃 ...

唔係支持黃絲,亦唔係支持藍絲。
總之清潔香港,不是何生那種攪事形式,是真正清潔香港。如果有心,可以支持下。

事緣香港早前發生多宗人類感染大鼠戊型肝炎個案,而唔少後巷橫街衛生惡劣,又少人處理,於是發起民間清潔活動,喺18區搵義工協助清理,仲一早揀定9月20日做活動啟動儀式。

又或者你係想真心攪事,都可以參加何生那個活動既。

每人因應自己心意去做,各人有各人的自由。香港就係有呢個好處。

男爵府

bobo88hk 發表於 19-9-20 08:54
新聞點播 樓下點叫我都無動氣
比我見到跳閘實好嬲 不知所謂 拉去坐監啦
...

無錯!等同食飯吾比錢、 監倉入面D飯吾洗錢、又吾見衝入去食。

男爵府

樓主做得好!!!

首頁

尾頁

跳至