自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Charlotte_mom 發表於 19-9-20 11:03
如果放完假考試,唔駛唸啦....一定唔去,最多近近地一兩日

同意

公爵府

2019新春慶豚圓

我會選擇假期頭就去...一定唔會臨開學先返黎...唔好話要考試, 唔考試都要有三幾日收下心...

公爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

小學階段,試過一次,聖誕旅行,新年旅行, 新年旅行嗰次,家姐呈三,阿妹考試二, 兩個都跌唔少, 所以以後都唔會考試前旅行。

家姐而家中學,1月2號就考試,一定唔會飛。

通常我哋係暑假先去旅行。

珊瑚宮

1998Ruby1998 發表於 19-9-20 11:48
我以前間學校次次都係放假後測考,初小 5 科,高小 7 科。校長講明放假唔係俾去旅行,係俾時間你溫書,所 ...

我仔當年一條龍中小,我地好hea,初小都有試過聖誕去,只留番假期尾兩三天溫習

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 19-9-20 12:14
我仔當年一條龍中小,我地好hea,初小都有試過聖誕去,只留番假期尾兩三天溫習
...

龍校始終都輕鬆。有啲家長放到連假期功課都唔見埋

我剛剛先諗起,我呈分呈八科,問得深又刁鑽,冇得鬆懈。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果會温書就唔去,
否則,照去玩。

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆 joycelu18 的帖子

我仔下年都升中一,我諗住一到2月睇定2021新年,唔洗就!

伯爵府

2019新春慶豚圓

借位一問 想知一般中學農曆年有冇功課的? 屋企果個岩升左中一, 唔系好知情況 (因為想新年安排一個長途的旅行)

珊瑚宮

1998Ruby1998 發表於 19-9-20 12:25
龍校始終都輕鬆。有啲家長放到連假期功課都唔見埋

我剛剛先諗起,我呈分呈八科,問得深又刁鑽 ...

呈分,若marginal banding ,比我暑假都可能唔敢去旅行

男爵府

木土土 發表於 19-9-20 12:56
呈分,若marginal banding ,比我暑假都可能唔敢去旅行

直屬,人踩人上位。一失敗,區內唯一兩間 Band 2 都係 Band 2 尾

珊瑚宮

熙fi媽媽 發表於 19-9-20 12:31
借位一問 想知一般中學農曆年有冇功課的? 屋企果個岩升左中一, 唔系好知情況 (因為想新年安排一 ...

我覺得多極有限,去旅行緊要d

珊瑚宮

回覆樓主:

從來聖誕節無坐飛機旅行,因為貴,而且近考試!我都係報三幾日國內美食嘆酒店團

珊瑚宮

1998Ruby1998 發表於 19-9-20 12:58
直屬,人踩人上位。一失敗,區內唯一兩間 Band 2 都係 Band 2 尾

升中為keep成績,真係人都癲,所以我經過大女經驗,細仔寧願讀一條龍直上!

珊瑚宮

熙fi媽媽 發表於 19-9-20 12:31
借位一問 想知一般中學農曆年有冇功課的? 屋企果個岩升左中一, 唔系好知情況 (因為想新年安排一 ...

要睇農曆新年咩月份放!我仔果年係2月頭過年,考完試就差唔多放假,所以無咩功課

子爵府

回覆 joycelu18 的帖子

當然唔去啦, 學業要緊

大宅

我仔學校逢長假前考試, 都係今年第一次聖誕節去旅行咋. 因為功課少不了.

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

返學即考試冇可能去,明顯學校要你呢個假期溫習

伯爵府

回覆樓主:

年年放完假即考試,冇得去玩

伯爵府

短短地去四日台灣泰國,仲剩返好多日假期溫習。

男爵府

2019新春慶豚圓

joycelu18 發表於 19-9-20 10:56
大囡中二,聖誕假期放到一月一號,二號返學即刻期末考試,通常你啲仲會吾會安排5,6日的旅行?仲有個小學的 ...

雖然我都好鍾意聖誕旅行,但如果假期後要考試就唔會咁安排
除非你每逢長假都要飛一轉,否則唔明點解一定要揀聖誕,聖誕後考試既學校,即係新年就會free,我會比小朋友專心預備好考試,農曆年再盡情玩,咁樣大家都少一份壓力,榜樣是父母做出來的,唔可以比小朋友覺得玩大過天
我巳準備好下年農曆新年、easter同暑假一長一短trip,其實學校一年有好多假期的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊