0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好,上次出左個post係講我個大孖 (而家50日大)便便有血,入左QE成個禮拜,驗屎驗血照超聲波都正常,最後腸胃科醫生話佢應該牛奶蛋白敏感,建議飲水解蛋白奶 (牛欄牌百佳力),兩個星期後覆診
上次條link:
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22767362

響醫院試左兩日,都知難飲,個味勁怪,阿仔食落都面有難色,間唔中都會嘔奶一兩次(10ml -20ml) 醫生話轉奶粉係咁,可接受程度。

返屋企岩岩一個星期,隔一兩日都有試過噴射式嘔奶,有時甚至口鼻齊飛,我同太太工人姐姐都超級緊張,唔知點解佢個腸胃勁敏感,食舊奶粉佢完全無嘔過奶,已經盡量一餐分2-3次胃同中間掃背,有時佢嗝完一下大氣,點知仲會有得嘔....

大家有無呢個情況出現?
我唔知係咪真係隻奶粉太太太難飲,攪到佢都時不時反胃,因為其他野佢完全正常無問題.....

複式洋房

mmparents 發表於 19-9-20 11:53
大家好,上次出左個post係講我個大孖 (而家50日大)便便有血,入左QE成個禮拜,驗屎驗血照超聲波都正常,最 ...

我覺得初生奶粉 應該隻隻都好難飲 我個女食緊野illuma 1 我試過兩啖 又臭難飲
相反我訂左水奶 都係illuma 1 好飲好多
所以我都唔係好明兩個都係1號 但係味道爭咁遠

別墅

回覆 2019豬b爸 的帖子

illuma 1都係水解蛋白奶粉??
我查實係醫院都有問個腸胃科醫生,我話佢個樣好似好唔想食咁,有無第2隻水解蛋白個味道會好少少...跟住佢話,水解蛋白一定係難飲,唔同牌子既分別唔大............我當堂無野講

複式洋房

mmparents 發表於 19-9-20 13:13

Illuma 1 應該吾係

洋房

mmparents 發表於 19-9-20 13:13

醫生話我bb都係對牛奶蛋白過敏,開頭又係叫我買牛欄牌深度水解奶粉。我仔又係食後久唔久就噴射式口鼻嘔奶,嘔到佢都驚,同埋哩款令佢有好多好似痰的分泌,所以攪到佢嘔。
之後我轉左美贊臣安敏健,嘔同痰係冇乜,不過便便就變成好似泥膠咁,見佢要好用力至去到。
跟住再轉Aptamil舒敏果隻深度水解,食到依家約個半月,痰都只係輕微,好少嘔,大便大約2,3日一次,易去到,不過大便顏色較深色(墨綠色)。

別墅

adalym 發表於 19-9-21 13:21
醫生話我bb都係對牛奶蛋白過敏,開頭又係叫我買牛欄牌深度水解奶粉。我仔又係食後久唔久就噴射式口鼻嘔奶 ...

介唔介意講下你仔仔係幾大知道牛奶蛋白過敏?
都係便便有血?定出疹?定屙?

我個仔試緊牛欄牌果隻2日先1次屎,一pat墨綠色既。

我想問你另外果兩隻水解蛋白奶粉你個仔有無飲得極不情願?定係都ok?
同埋呢兩隻都係醫生叫你轉定你自己搵架??

我星期五返QE腸胃科覆診,都想睇下醫生點解釋......

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆 barbaramadam 的帖子

牛欄牌百佳力

別墅

barbaramadam 發表於 19-9-22 23:31
回覆 mmparents 的帖子

墨綠色即係消化不好???

我都唔清楚,未見醫生。
但至少無血,
d人話墨綠係因為奶粉鐵質多吸收唔晒

別墅

barbaramadam 發表於 19-9-22 23:28
水解蛋白奶粉同一般奶粉有咩唔同?

我諗你google一下應該詳細過我講...

禁止訪問

別墅

majomajo 發表於 19-9-23 16:11
我都有補illuma俾呀仔飲呀,個味都係淡,仔仔都肯飲呀

點樣補呀?
一餐水解蛋白奶,一餐illuma?

但係佢牛奶蛋白敏感咪好易又敏感返.........?

別墅

能恩都係水解蛋白,會否試下?

別墅

Vivi1990 發表於 19-9-23 18:57
能恩都係水解蛋白,會否試下?

我都曾經問過QE醫生, 有無另一隻水解蛋白會好食d...
佢話叫得水解蛋白奶粉就唔會好飲ga la...佢介紹果隻已經算係易入口wo.........

呢一刻我唔敢貿貿然又轉呀, 點都等到星期五夠2星期去QE覆診聽下佢點講先...
T.T

別墅

我bb滿月果陣都係便便有血,check過晒無菌etc. 入院後唔知點解便便慢慢小左有血情況,但係返到屋企又有...
當時我地懷疑係食開嘅奶粉唔夾呀b腸胃, 轉左跟醫院隻奶粉後就慢慢無事

之前係illuma+人奶,而家係雅培hmo +人奶

別墅

heidimok8 發表於 19-9-24 12:23
我bb滿月果陣都係便便有血,check過晒無菌etc. 入院後唔知點解便便慢慢小左有血情況,但係返到屋企又有...
...

想問下雅培hmo 係咪水解蛋白 / 低敏奶粉?
咁醫生有無話你BB係牛奶蛋白敏感定純綷話奶粉唔夾?

別墅

mmparents 發表於 19-9-24 12:35
想問下雅培hmo 係咪水解蛋白 / 低敏奶粉?
咁醫生有無話你BB係牛奶蛋白敏感定純綷話奶粉唔夾?
...

應該唔係!
醫生無明確證據知道係咩事,因為大部分result都正常(emoji)(emoji)‍♀️
係我地覺得奶粉唔夾渣(emoji)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至