婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

我上網睇過子宮頸癌嘅病徵,我見到自己差唔多中曬,例如我係白帶偏多,有時仲黏住一細嚿咁,仲試過會有少少出血,但唔係成日有,一時會一時唔會咁,M黎又會下腹痛,好驚自己係子宮頸癌,聽過林淦生宮頸康係可以預防子宮頸癌嘅,係咪真係得?有冇絲打食過可以分享下....

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

你有冇驗過有冇hpv 同抹片? 正常應該每年check 已可預防。呢個林淦生,林林總總嘅器官都有補藥 (好似廿幾三十種)。我就覺得好唔專冇可能全部 work

別墅

jm 首先要去睇醫生check check 先, 唔好自己嚇自己啦

我自己而家就係宮頸炎,隻藥我食緊有三個月,有啲資料可以分享下
呢隻藥主要係醫慢性宮頸炎,同埋子宮頸細胞異變,其實當異變去到第三期,就係子宮頸癌嘅初期階段,但如果只係一、二期,佢可以提升子宮頸的免疫力,等佢未惡化成子宮頸癌時,就已經醫好啲細菌同炎症,可以避免變成子宮頸癌,所以唔可以話係預防,我覺得應該係早期診治防惡化
雖然你話你啲病徵好似,但我建議你一定要搵西醫驗清楚先,因為好多婦科病都有呢啲病徵,如果驗咗你真係宮頸炎或異變,西醫都會開藥畀你食,到時你再食埋宮頸康,因為佢唔影響西藥,本身佢嘅康復率已經超過9成,中西合璧一齊食仲好!

大宅

開心吸收勳章

你食咗之後,個病係咪搞掂醫好咗?有無乜嘢副作用?

別墅

我暫時覺得幾舒服, 無咩副作用, 佢係膠囊藥丸, 食藥都好方便,我呢排病情都一路減輕緊,我諗食完應該好得番掛…

複式洋房

我媽咪都有食過,佢都叫做食完一個療程,差唔多叫醫好咗,到而家都冇復發過,但係我聽佢講話初初食會有啲臭臭地嘅分泌液,但佢問過中醫話係正常嘅,可能係排出你血管啲毒素之類嘅作用,我媽咪身體一向偏弱,通常食西藥佢都會好攰好散,但佢食呢隻藥就冇呢個情況,感覺幾健康,應該係因為中藥唔會食殘個人

子爵府

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

什 麼 原 因 引 致 子 宮 頸 癌 , 醫 生 亦 未 能 確 實 知 道 。 但 是 如 果 比 較 年 輕 就 開 始 有 性 生 活 或 性 伴 侶 多 , 或 曾 經 患 有 椰 菜 花 , 或 疤 疹 二 型 的 女 性 , 患 子 宮 頸 癌 的 機 會 比 較 高 。 早 期 的 子 宮 頸 癌 , 是 沒 有 特 別 的 病 徵 , 病 者 在 行 房 後 , 會 有 少 量 出 血 , 陰 道 的 分 泌 多 了 , 分 泌 間 亦 有 血 絲 和 異 味 。 但 是 亦 有 可 能 完 全 沒 有 明 顯 的 跡 象 。 直 至 到 後 期 癌 組 織 多 了 , 病 者 才 會 有 不 正 常 的 陰 道 出 血 , 體 重 亦 會 下 降 。 如 果 是 早 期 患 子 宮 癌 , 可 以 用 放 射 治 療 或 手 術 的 方 法 治 療 。 如 果 是 選 擇 用 手 術 治 療 , 就 會 割 除 子 宮 或 頸 子 宮 附 近 的 淋 巴 腺 , 而 卵 巢 是 可 以 保 留 的 , 使 到 病 者 割 除 子 宮 後 仍 然 有 正 常 的 荷 爾 蒙 分 泌 。 但 是 到 了 後 期 , 做 手 術 已 經 不 是 理 想 的 方 法 了 。 只 可 以 用 放 射 性 治 療 的 方 法 , 消 除 子 宮 頸 癌 細 胞 。 而 用 這 兩 種 治 療 都 會 影 響 以 後 生 育 能 力 。
" 所 以 婦 女 應 該 每 年 都 要 做 柏 氏 片 檢 驗 , 及 早 治 療 子 宮 頸 癌 , 痊 愈 的 機 會 更 大 。"
http://www.hkma.org/chinese/pubmededu/letterbox/zog79.htm

而家有疫苗可以打, 但年紀大都唔太建議.
唔係食藥去預防喎.

大宅

GloriaAB 發表於 19-9-20 12:30
我上網睇過子宮頸癌嘅病徵,我見到自己差唔多中曬,例如我係白帶偏多,有時仲黏住一細嚿咁,仲試過會有少少 ...

別墅

GloriaAB 發表於 19-9-20 12:30
我上網睇過子宮頸癌嘅病徵,我見到自己差唔多中曬,例如我係白帶偏多,有時仲黏住一細嚿咁,仲試過會有少少 ...

我覺得食咩藥點都要做左檢查先,林淦生有門診部系免費咨詢林醫生,你可以上去問下佢意見先決定食吾食好,中哂病徵都要睇下醫生問清楚

男爵府

2019新春慶豚圓

dkate327 發表於 19-9-23 12:43
jm 首先要去睇醫生check check 先, 唔好自己嚇自己啦

我自己而家就係宮頸炎,隻藥我食緊有三個月,有啲資 ...

宮頸炎有什麼特徵?

民房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
你咁既情況,唔係諗食邊隻藥先,係要第一時間去睇婦科檢查下子宮有沒問題,無醫生處方呢D藥根本信唔過,而且有機會延醫搞到愈黎愈嚴重

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊