自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

以前學個”秘”係咁寫,但依家係寫”祕”

仲要話阿女寫錯字,睇返佢本中文書原來佢先啱

我真係唔識字了

男爵府

回覆樓主:

啊,唔系“秘書”咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

兩個都通的, 不過我覺得"秘"正字D~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

琥珀宮

回覆樓主:

不嬲有兩個寫法,細個唔係教有兩個寫法咩?

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

即上網查查 我向來寫秘密添

1. 不可測知的;不公開的。2. 稀奇;新奇。3. 閉;藏。 4. 勞。 5. 香。 6. 香草。

1. 神。 2. 神秘;深奧。 3. 秘密,不公開的。4. 隱蔽,不顯露。 5. 深;深遠。 6. 稀奇;神奇。7. 秘書的簡稱。 8. 舊指祕書省(封建社會掌管朝廷圖書典籍以及皇帝文書的機構)。 9. 與皇帝有關的。 10. 通「毖」。 11. 通「庇」。 12. 視。 13. 州名。 14. 姓。

JD930    發表於 19-9-20 15:57
wcpcelia    發表於 19-9-20 15:25

子爵府

親子王國15週年勳章

通用字,但祕正統啲。應該同「牀 床」同「包 飽」都係同樣情況。本來其中一個字係正統,但大勢令佢變為正字,然後本身嗰字變左通用、副字。

細個係教祕,但秘一樣接受。小學老師係堅持教「牀墊」同埋「麵飽」。

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-9-20 14:47
通用字,但祕正統啲。應該同「牀 床」同「包 飽」都係同樣情況。本來其中一個字係正統,但大勢令佢變為正字 ...

真係孤陋寡聞,以前一直都係學依個秘字係正統,原來反而依家先知依個祕字先係正統

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

我前晚先識呢個脣
不嬲都係用唇!!
放下自在

子爵府

親子王國15週年勳章

doraemonfifi 發表於 19-9-20 14:53
真係孤陋寡聞,以前一直都係學依個秘字係正統,原來反而依家先知依個祕字先係正統
...

唔止,好多字寫法都變左。本身中文都唔係好好,過多三五七年就更加攞命。

水晶宮

1998Ruby1998 發表於 19-9-20 15:02
唔止,好多字寫法都變左。本身中文都唔係好好,過多三五七年就更加攞命。
...

我仲傷心、當年中文算好好、而家幼稚園功課都俾人話教錯

子爵府

親子王國15週年勳章

luckybaby2011 發表於 19-9-20 15:14
我仲傷心、當年中文算好好、而家幼稚園功課都俾人話教錯

同學中文考試唔合格,個阿媽以前中文 A,就鬧個女唔讀書,點知佢做同一份,結果仲低分過自己個女。

另一個大學教授,鬧個女讀完大學,唔肯考返個 DSE 中文方便做政府工 (A Levels 去外國讀)。點知教授考左個 2,從此冇再叫個女報政府工。

水晶宮

回覆樓主:

所以我唔會教呀女功課,我叫佢返學問老師,呀媽係文盲又脱節

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

cattz288 發表於 19-9-20 15:00
我前晚先識呢個脣
不嬲都係用唇!!

子爵府

我以前都是祕先,但老師都話秘都可以。老師都提我們,書有時因為電腦字,為了方便,會同我們睇其他書或媒介有時不同,有問題就去查字典。好在於老師有無時間,因為好多多字是通的,但要每個字都去教,那有咁多時間,最方便是跟教局,因為你教同教局唔同就會給人投訴。以前那有咁多投訴因為那時家長大多唔識字。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

做左半世人第一次見個袐字。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

JD930 發表於 19-9-20 15:57
仲大大聲聲話個仔......你寫緊個咩字?!
好樣衰~~點解會變成咁??
放下自在

男爵府

doraemonfifi 發表於 19-9-20 14:28
以前學個”秘”係咁寫,但依家係寫”祕”

仲要話阿女寫錯字,睇返佢本中文書原來佢先啱

我睇完你個post先知自己錯左....

男爵府

民間記者amy 發表於 19-9-20 14:57
大陸同學教壞佢?

你幾時見過大陸用"祕"? 我睇大陸書從來未見過"祕密"

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 19-9-20 15:00
我前晚先識呢個脣
不嬲都係用唇!!

係呀,以前讀書學係唇,關於口,所以用有個口的,但現在改了脣,我都有點不適應。

首頁

尾頁

跳至