自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個孫有 讀寫障礙 ,個女有精神病,日日都 嘈個仔,又打仔,又經常發脾氣,連小朋友都怕左媽,女已經看緊精神科醫生,叫個女暫時將小朋友交比我照顧先,女不願意,我非常担心, 十分困擾 ,五知点處理好!聽下大家意見! 謝謝各位!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

住附近嗎?小朋友幾大?住得近你每日過去坐鎮,到瞓覺至返自己度得嗎?

你搵律師係想要管養權嗎?

大宅

竇漪房 發表於 19-9-20 23:25
住附近嗎?小朋友幾大?住得近你每日過去坐鎮,到瞓覺至返自己度得嗎?

你搵律師係想要管養權嗎?

我住屯門,女住天水圍,小朋友就黎7歲,每天去女車程要45分到女家,我最早8:00走,最夜11:00回自己家,攞小朋友 監管權有無人知道可以点做!謝謝你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

wing0901 發表於 19-9-20 23:32

我住屯門,女住天水圍,小朋友就黎7歲,每天去女車程要45 ...

有無搵過社工?你要証明你女精神上無能力照顧小朋友,要醫生出証明,但有証明後怕唔怕小朋友爸爸會出嚟搶仔?

你搬過去可以嗎?

大宅

竇漪房 發表於 19-9-21 00:58
有無搵過社工?你要証明你女精神上無能力照顧小朋友,要醫生出証明,但有証明後怕唔怕小朋友爸爸會出嚟搶 ...

小朋友是前夫所生,現任老公不會搶仔,攞到醫生証明,一定攞到 監管權,小朋友是我凑大,我好 愛錫孫仔,看到孫仔好可憐!

大宅

不如先搵區議員(有免律師協助)傾下先?你搵出邊律師,計鐘架,開始做野又另外收錢,先有方向再去出邊律師做都平d啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

揾社工啦﹗
又可以揾社會福利處,會有人你點做。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

Jen_Rowen 發表於 19-9-21 09:27
不如先搵區議員(有免律師協助)傾下先?你搵出邊律師,計鐘架,開始做野又另外收錢,先有方向再去出邊律師 ...

知道,謝謝你

大宅

my005 發表於 19-9-21 09:30
揾社工啦﹗
又可以揾社會福利處,會有人你點做。

好,謝謝你

子爵府

找社工 及 區議員協助!

大宅

ASJ2008 發表於 19-9-21 09:37
找社工 及 區議員協助!

好,多謝各位

珍珠宮

親子王國15週年勳章

好婆婆.好媽媽.祝福你

大宅

yumui61 發表於 19-9-21 12:43
好婆婆.好媽媽.祝福你

多謝祝福

男爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小朋友有個好婆婆

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

個女有精神病本應是否已有社工跟開?無理由有個仔會比佢跟媽媽,社處應該會聯絡近親照顧小孩。你問問個女有無社工揾過?

有個朋友婆婆也同你一樣,個女有產後精神病,有三個小朋友,但照顧不好,社工曾經問過女人媽媽(即婆婆)可否代照顧小孩,但由於金錢上問題,女不能交由婆婆照顧,結果還是由女人繼續照顧,但是小朋友仍是照顧不好。
珍惜 感恩
You got this!!

大宅

軒仔媽咪 發表於 19-9-21 12:55
小朋友有個好婆婆

我每日都 看住個孫仔比媽嘈,如我不在女家有時用 暴力 對待孫仔,我覺得孫仔好惨好可憐, 我又不能勸服個女,我只有用這個方法去做!

大宅

tingbb@mama 發表於 19-9-21 13:02
個女有精神病本應是否已有社工跟開?無理由有個仔會比佢跟媽媽,社處應該會聯絡近親照顧小孩。你問問個女有 ...

我個女 之前有看精神科醫生,跟住女就去覆診,近期有看 心理醫生傾計,我今個都幫個女 约精神科醫生再覆診,暫時未有社 跟進, 我願意照顧小朋友, 但個女不願意放手, 好煩惱

公爵府

wing0901 發表於 19-9-21 01:32
小朋友是前夫所生,現任老公不會搶仔,攞到醫生証明,一定攞到 監管權,小朋友是我凑大,我好 愛錫孫仔, ...

我覺得叫現任丈夫去處理會好啲

大宅

katherine.k 發表於 19-9-21 13:36
我覺得叫現任丈夫去處理會好啲

有和丈夫講過,老婆話去看醫生就不去,所以丈夫幫助大

公爵府

我自己唔識,試試幫你查看一下。

孫仔有你呢個婆婆實在太好。祝福你同你的家人

首頁

尾頁

跳至