時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

老翻太太 發表於 19-9-21 18:19
答:我係靠自己同老公由大學時代幫人補習做pt, 同選擇相對穩定嘅工作,儲左10年,加上識把握上車機會(唔 ...
有志氣

可惜一樣米養百樣人,並非人人像你。而時下的年青人,也非人人喜歡靠政府。淨係睇BK已知,還有很多JMs 嘅仔女都努力讀書。

但有年青者不滿,要攪炒,只是經濟上的原因嗎?

珍珠宮

bopomofo2405 發表於 19-9-21 20:21
有志氣

可惜一樣米養百樣人,並非人人像你。而時下的年青人,也非人人喜歡靠政府。淨係睇BK已知,還 ...

話無出路,上唔到樓,朴野無地方講到尾咪就係經濟!不要講無民主無言論自由,香港已經自由到爆,話無自由果d一定係想打劫,殺人唔駛負刑責

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

afameow 發表於 19-9-21 08:45
經濟係一個周期,有上有落,我們也不能要求永遠欣欣向榮,所以好景時都要做好準備。

經濟差時都有唔少機會 ...

很好嘅見解
大家加油

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

大宅

Cheungwong 發表於 19-9-21 09:59
老公因生意差,常常小事發脾氣,家無寧日。依個老公唔要得啦!做生意包賺?
...

你應該仲未結婚,如你有老公的話,替你老公可憐。

男爵府

有緣相聚 發表於 19-9-21 21:06
你應該仲未結婚,如你有老公的話,替你老公可憐。

多謝你關心,我已經結咗婚17 年,一直都好幸福,老公亦都對我好好,佢自己都係做開小生意,我老公EQ比較高,生意唔好佢從未向我或員工發過脾氣,因為佢明白生意一定會有起有落,生意唔好咪自己檢討下,諗下有無其他辦法,發脾氣都解決唔到,而且仲會令身邊嘅人唔開心,何苦呢?

大宅

Cheungwong 發表於 19-9-21 21:23
多謝你關心,我已經結咗婚17 年,一直都好幸福,老公亦都對我好好,佢自己都係做開小生意,我老公EQ比較高 ...

並不是人人像你那麼幸福嘛,脾氣每個人都有,如果個老公不向自己發脾氣,可能仲驚呀。

大宅

希望今次各位JM都可以避開低谷,唔受影響。即使有JM不幸受到影響,大家都唔好氣餒,人生本來就是有起有落,唯有努力向前看。

我自己暫時未受到影響,但我見到有做零售的朋友話生意差做好多,我都替他難過。

男爵府

SaBB 發表於 19-9-21 19:14
港島東無

請問港島西呢?

子爵府

今日同朋友去左馬鞍山新港城商場行街, 同埋陪朋友睇樓, 商場入邊有一部份的食肆仲要等位, 例如板長, 敏華冰室呢D , 但酒樓就真係勁少人入去食...........至於人流就同平時差唔多, 睇樓方面, 其實近排多左人去睇樓, 可能應該係一減少少價, 一堆人又出黎接貨了........學BK 好友話齋, 樓價唔會跌的!

感覺上其實大部份人都仲係好有米...... 失業率方面, 如果年尾升唔到去3.5%, 其實都未講得上叫做市道差.........

首頁

尾頁

跳至