時政擂台

跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

尋晚同三個朋友食飯,個個都食得唔開心。
一個朋友全職主婦,老公快要失業了,又有兩個小朋友又有工人,看見她很憂心。

另一個朋友老公做生意,生意差左一半,她老公心情很差,常常小事發脾氣,家無寧日。

另一個朋友,公司月月裁員,佢都好怕好快到自己。

雖然暫時自己份工都穩陣,但看見朋友們的情況,自己心裏面真的不是味兒,成餐飯都食得唔太開心,唉

chloepapa  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-9-21 21:03

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Onetwofree 發表於 19-9-21 08:34
一個朋友全職主婦,老公快要失業了,又有兩個小朋友又有工人,看 ...

反影了事實,經濟已經轉差,不用别人說,只要往街裏走走便有答案。

大宅

回覆樓主:

經濟係一個周期,有上有落,我們也不能要求永遠欣欣向榮,所以好景時都要做好準備。

經濟差時都有唔少機會,加油!

男爵府

2019勳章

一個朋友全職主婦,老公快要失業了,又有兩個小朋友又有工人,看 ...

旺角都靜到嘔,可想而知,好快好多鋪執 ,但好快有好多人衝出黎話經濟好好架

珍珠宮

回覆樓主:

真的差, 只係剛開始, 年尾會更差。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

經濟已經轉差,不用别人說

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

2019新春慶豚圓

仲話個個星期五搞罷買,擺明想大家攬炒

男爵府

男爵府

有危就有機

侯爵府

afameow 發表於 19-9-21 08:45
經濟係一個周期,有上有落,我們也不能要求永遠欣欣向榮,所以好景時都要做好準備。

經濟差時都有唔少機會 ...

對、吾好話經濟有上有落、人生都會有上有落有喜有悲、所以好景時做好儲蓄準備的確好緊要。

APIGMA    發表於 19-9-21 16:32
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

afameow 發表於 19-9-21 08:45

經濟差時都有唔少機會 ...

請更年期大媽唔好追擊我, 高抬貴手

侯爵府

2019新春慶豚圓

幸福肥師奶

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

點解物價仲係咁貴 ,出街食飯好少少的餐廳平均每人over $100。
最近有個樓盤仲要開到24000呎。

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

屋企附近又有酒樓結業

複式洋房

充裕 發表於 19-9-21 08:49
旺角都靜到嘔,可想而知,好快好多鋪執 ,但好快有好多人衝出黎話經濟好好架
...

已經有

珍珠宮

份工穩定差好遠架,影響家庭收入、氣氛、大計等等。吾係点解甘多人考政府工、医院或公營机構做吖!我都后悔細时不好好讀書考到政府工。E+over50y仲要揾工苦況

公爵府

回覆 Onetwofree 的帖子

天冇絕人之路
就算做唔番老本行,咩都做住先

公司之前個O A,4X,佢之前幫人影相,生意唔得,於是入左我地公司做O A,最近又轉左工做其他行業,佢都仲要供個女讀U。唔怕的,到時咩都做住先

珍珠宮

回覆樓主:

又來了, 又話唔好好準時, 無居安思危, 無儲備。
有好多家庭係手停口停, 亦有好多人要供樓, 負擔好重。
講梗係天下無敵, 事實就係, 唔係你想就可以做到。

超級版主

2019勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

經濟有上有落係真
幾年前c6都遇到樽頸,攪到情緒有問題tim,行到山窮處坐看雲起時,唯有放鬆心情等機會
之後搵到份一般想做嘅工,仲要轉行,做左幾年title待遇滿足感都比以前好
隨遇而安吧!希望好快遇上更好的在前面

首頁
12345...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊