自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

Sharpay_leung 發表於 19-9-21 11:31
老實我覺得買樓真係要計過度過,要留一批資金儲備供樓先好開始,如果唔係儲好辛苦。
不過好佩服你,有長工 ...

冇計,馬死落地行,供樓邊儲到錢,月月清

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

seaheart88 發表於 19-9-21 10:49

呢啲情況係好慘㗎。。。所以嗰啲靚仔仲話嗰市淋咪淋囉。 ...
佢地就係冇,又冇負擔又未出黎做野,諗住整冧個市....遲下個地就可以買平樓囉......但到時都冇工開供條毛咩,我真係想訪問下做暴徒既係點諗

子爵府

寵壞了 發表於 19-9-21 11:30
小學了,但婆婆不想長期在我度住,我和佢是住到一東一西

有冇補習班可以暫托
如果你話供樓都唔夠
你請工人開支同變數都好大
又要包食住 又要agent錢 又要機票
唔好彩請着個衰嘅玩嘢仲大鑊

男爵府

MeowMuiMui123 發表於 19-9-21 10:46
我雖然同情你,但零售業帶來的人迫人景況亦已十幾年了。我當然想市道好番,但政府絕對要控制人流。

...

不嬲都順得哥情就失嫂意啦...又要經濟好又要無大陸人,點可以咁兩全其美,宜家要欖炒,無奈一班想生活好少少既人都要被迫捱窮 唉…算啦…要小數服從多數麻,只希望今日話要求攬炒既人...第時唔好又賴政府話政府搞到經濟差,到時經濟蕭條,無得去年年去幾次旅行無得換iphone既,唔好怪政府無能為力,唔係個個鑊都一定補到的..
利申 純呻,勿入政治台

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

寵壞了 發表於 19-9-21 10:42
這沒可能,我有份正職,早上6:15要起身搞兩個女返學我7點要出門返工了

叫老公返,佢日間都無咩做,可以休息,放工做看更,搵多成萬蚊,好過你做洗碗

侯爵府

KoneyB 發表於 19-9-21 11:04
小朋友幾大
工人改請鐘點
湊返學放學 間中準備餸菜得唔得?

請鐘點唔會平過菲/印㗎!我全職,沒有四大長老(已仙遊),當年臨時換工人姐姐,期間三個月星期一至五請鐘點每天3.5小時,同請工人姐姐費用無乜分別。

侯爵府

試下星期六/日 家務助理。
你去「樂活一站」看看有沒有資料。
加油

大宅

寵壞了 發表於 19-9-21 10:26
老公做零售,市道唔好首當其衝,影響好大,有老有嫩,仲要供緊樓,已經cut晒小朋友興趣班,但補習唔cut得, ...

姊妹,加油(emoji)試下申請做地鐵SA,有免費八達通,可以慳番交通費;個別車站有很多額外更份,星期六日都有;另外現在地鐵著粉紅色背心的姐姐是外判公司請,你可以上網睇睇。

大宅

老公做零售,市道唔好首當其衝,影響好大,有老有嫩,仲要供緊樓,已經cut晒小朋友興趣班,但補習唔cut得, ...

留意下中環金鐘返工的Tea Lady, 人工不錯。

伯爵府

加油

珍珠宮

回覆樓主:

之前好多酒店宴會廳請炒散,我諗而家應該無嘜了,睇文字都感受到你好大壓力,要供樓真係好辛苦,加油!

伯爵府

回覆樓主:

小朋友可以去功輔班,放學請補習社/揾part time 姨姨/甚至自行去
等到7點你接
老公吾忙時買定餸/備晚飯
星期六/日唯有叫長老看顧一下
cut 工人,每月慳6千
艱難時期,唯有將就
樓主係勤力嘅人,加油,關關難過關關過

子爵府

洗碗度度都請緊喎。加油啦

子爵府

寵壞了 發表於 19-9-21 11:19
係,冇錯,家有小朋友,唔係話搬就搬,肯搬又未必有學校收,一動不如一靜了
...

馬死落地行,搬去娘家住,好過你講到宜家自己咁大壓力啦,貧賤夫妻百事哀,趁未到絕路,計劃下出租自住樓都可行呀。

男爵府

有人開post 話做零售加10%人工!
真係好極端,加油!

大宅

多得啲暴徒囉

公爵府

樓主加油!有無諗過家務助理?

珍珠宮

kitlinggloria 發表於 19-9-21 11:41
不嬲都順得哥情就失嫂意啦...又要經濟好又要無大陸人,點可以咁兩全其美,宜家要欖炒,無奈一班想生活好少 ...

現在不是少數服從多數,係極少數要香港死,多數被逼服從

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

honthont 發表於 19-9-21 12:29
小朋友可以去功輔班,放學請補習社/揾part time 姨姨/甚至自行去
等到7點你接
老公吾忙時買定餸/備晚飯

其實唔會慳好多,搵姨姨接送,一個月都講緊約1. 5-2k,補習社2-3k,加埋已經係工人份糧。星期六日,冇人睇,變相樓主搵唔到外快。
仲有,病了/打風/長假期/學校偶爾因活動放半日,都要有back up, 如果工人唔錯,都唔建議現在炒佢。

子爵府

tchui2013 發表於 19-9-21 12:37
多得啲暴徒囉

似關佔中事多啲喎!

首頁
23456...16

尾頁

跳至