自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

家務助理,我估星期六日好多人需要,一星期大清間屋一次。

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ilovebb2019 發表於 19-9-21 10:41
揾份通宵更保安。

飲食都仲請人呀
請更年期大媽唔好追擊我, 高抬貴手

男爵府

既然係小學生,甘不如揾d補習社暫托,你收工就去湊番小朋友,甘就唔洗請工人姐姐,反正小朋友都早出晚歸,無需要要工人姐姐。個個月6,7千真係好大開支

我請唔起工人,所以小朋友幼稚園就延展到7點幾喺學校食埋飯我去湊。小學就喺補習社溫到7點左右等我去湊。

男爵府

回覆 寵壞了 的帖子

你試吓搵地鐵外判出去,企電梯口叫人小心梯級嗰D, 人工幾高, 時間可好彈性,不過都幾辛苦.

男爵府

2019新春慶豚圓

寵壞了 發表於 19-9-21 10:26
老公做零售,市道唔好首當其衝,影響好大,有老有嫩,仲要供緊樓,已經cut晒小朋友興趣班,但補習唔cut得, ...

冇錢既時間每個月頭好似黎得特別快,一大堆賬單要找數,但月尾又過得特別慢,d錢用晒仲未挨過呢個月咁
樓主要頂住,欣賞你為個家連清潔洗碗都肯做,難過的時間好快會過去,加油

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

好慘,茶餐廳仲請人,試下囉!不過要睇地區喇

男爵府

秋思 發表於 19-9-21 10:34
洗碗,人工好高長期缺人

呢個時勢好難講

男爵府

老公做零售,市道唔好首當其衝,影響好大,有老有嫩,仲要供緊樓,已經cut晒小朋友興趣班,但補習唔cut得, ...

老公份糧唔夠供樓?咁之前點?咁點解錢銀咁緊之前你唔出來做野

侯爵府

如果真係搵極都冇岩心水既兼職
趁而家金價高
變賣部分首飾頂住先
保住層樓最重要
捱到幾個月,呢段時間再積極搵工
碌下人情卡,睇下有冇乜工係親戚朋友介紹

大宅

回覆樓主:

加油啊 雖然現在很迷茫很辛苦,相信總有出頭日。小朋友一天比一天大,會越來越好。你都要照顧好自己身體,不要捱出病,祝福

男爵府

百寶袋 發表於 19-9-21 11:04
已經唔係啦,我朋友開食肆生意差咗,為有炒人,現在要侍應同廚房輪流洗碗,加一個part time洗碗姨姨
...

係呀,當經濟唔好,識最少技能嘅人會先被淘汰 (即係洗碗口,清潔),然後由樓面頂上做埋呢 D 位...

大宅

有無咁弱呀,要做洗碗。就快又進入婚嫁季節,做飲宴炒散啦。

男爵府

其實點解一定要請工人,我以前都係將阿仔放係奶奶屋企,放工先湊返佢,到小學就搵校巴送返學校,放學就搵補習社接,如果奶奶或者婆婆有時間就接放學
冇錢有冇錢既生活方式既,我以前97都用左大部分人工去供樓,層樓重要變埋負資產,節衣縮食生活,但一樣開開心心,香港人適應能力好強嘅,係咪?

男爵府

good_pig 發表於 19-9-21 12:44
飲食都仲請人呀

好多啦!去勞工處網页幾版都係!

複式洋房

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

寵壞了 發表於 19-9-21 10:32
我本身已經有份全職,我意思是收工後找兼職,可能寫得不長細

小心身體呀!

子爵府

honthont 發表於 19-9-21 12:29
小朋友可以去功輔班,放學請補習社/揾part time 姨姨/甚至自行去
等到7點你接
老公吾忙時買定餸/備晚飯

我諗搵兼職的錢未必够工人人工,而且用工人,水電煤多好多。

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ilovebb2019 發表於 19-9-21 12:58
好多啦!去勞工處網页幾版都係!

係呀,好難請
請更年期大媽唔好追擊我, 高抬貴手

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

老公還有沒有其他技能?
佢可吾可以去找71part time?
亞視數碼媒體 加油

侯爵府

RT 發表於 19-9-21 12:57
其實點解一定要請工人,我以前都係將阿仔放係奶奶屋企,放工先湊返佢,到小學就搵校巴送返學校,放學就搵補 ...

而家啲奶奶、婆婆係新一代
講緊五十幾至七十幾果代
佢地自己當年都用慣工人睇頭睇尾
唔係個個奶奶、婆婆肯在無工人既情況下幫手湊孫

首頁
34567...16

尾頁

跳至
熱門主題
好心痛 ... 2 3 4 5 6 .. 19
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊