自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

請問以下公式, 點先可以點數進位係4捨5入呀!

=ROUNDUP((($C$11*$C$8)+($D$11*$D$8)+($E$11*$E$8)+($F$11*$F$8)+($G$11*$G$8)+($H$11*$H$8)+($I$11*$I$8)+($J$11*$J$8))/12*99%,0)

例如 : 1234.4 = 1234
1234.5 = 1235

THANKS!

子爵府

唔好用roundup, 用round

tester5    發表於 19-9-25 11:12

大宅

二世龜 發表於 19-9-21 10:32

Yes, use round, not roundup

wcpcelia    發表於 19-9-22 17:17

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Thanks !

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

唔該各位。

伯爵府

請問各位,我已經更改為ROUND
但不知為何今次沒有進位呢?
答案是: 1884.58333333

Thx

男爵府

回覆樓主:

你要係刪括號前打 ,2
例如: round(20/3,2)

伯爵府

新年12 發表於 19-9-24 16:17
你要係刪括號前打 ,2

請問是否由0,改為2呀!
麻煩可以解釋嗎?等我再學多d野。
Thx

侯爵府

小肥豬 發表於 19-9-24 18:26
請問是否由0,改為2呀!
麻煩可以解釋嗎?等我再學多d野。
Thx

改用round, 改做2 係小數後2個位, 改做0 即係round 入整數無小數位。

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小肥豬 發表於 19-9-21 10:27

=ROUNDUP((($C$11*$C$8)+($D$11*$D$8)+($E$11*$E$8)+($F$11* ...

我見你全部都係 ROW 11 乘 ROW 8

其實你可以用 SUMPRODUCT 簡化公式

=ROUND(SUMPRODUCT($C$11: $J$11,$C$8: $J$8),0)

記得無公式無空格,因為BK 打: $ 會變EMOJI。所以我格開左

咁樣應該會跳 1885

伯爵府

新年12 發表於 19-9-24 16:17
你要係刪括號前打 ,2

我已經試了括號前改2, 但同樣沒有進位。

是否因為540.5後面就是0, 所以不會進位呢?

=ROUND((($C$14*$C$8)+($D$14*$D$8)+($E$14*$E$8)+($F$14*$F$8)+($G$14*$G$8)+($H$14*$H$8)+($I$14*$I$8)+($J$14*$J$8))/12,2)

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小肥豬 發表於 19-9-25 10:54
我已經試了括號前改2, 但同樣沒有進位。

是否因為540.5後面就是0, 所以不會進位呢?

答案係540.41 ,當然唔會進位了。

你應該係因為前面個數都ROUND 左先再除12 先計到540.5

伯爵府

小肥豬 發表於 19-9-21 10:27

=ROUNDUP((($C$11*$C$8)+($D$11*$D$8)+($E$11*$E$8)+($F$11* ...

請問各位,我同樣用以上方法,但計出來的總數都不同,請問再有沒有人教我呀!
謝謝

別墅

回覆 小肥豬 的帖子

usd Round

伯爵府

我同樣都有試這兩個。但計出來的數都不同自己用手機計的數。
請問出現了什麼問題呀!
謝謝

子爵府

小肥豬 發表於 19-10-16 11:01
我同樣都有試這兩個。但計出來的數都不同自己用手機計的數。
請問出現了什麼問題呀!
謝謝

應該因爲細數round搞到唔同左

你想答案係點

伯爵府

二世龜 發表於 19-10-16 11:46
應該因爲細數round搞到唔同左

你想答案係點

我想自動計出嚟和人手計的係一樣。請問可以嗎?

子爵府

小肥豬 發表於 19-10-16 10:58
請問各位,我同樣用以上方法,但計出來的總數都不同,請問再有沒有人教我呀!
謝謝

其實我睇唔明你張圖想點計

你解釋多d, 我試用excel整

你個11524係點黎

伯爵府

二世龜 發表於 19-10-16 14:28

其實我睇唔明你張圖想點計

11524 我係用計數機計出來. (8929X4.25+9358x4.8125+9838x5.1875+10226x5.625) 計出總數後, 然後再除12 跟住x72.2% = 11524

子爵府

小肥豬 發表於 19-10-16 15:13
11524 我係用計數機計出來. (8929X4.25+9358x4.8125+9838x5.1875+10226x5.625) 計出總數後, 然後再除12 跟 ...

你依個例子

我round, digit係0,都係11524

首頁

尾頁

跳至