自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆 澳門媽媽 的帖子

你情況都好頭痛, 其實你老公嘅立場好緊要, 我都係人新抱, 結婚頭幾年都成日因為嗰邊唔開心, 可能覺得同自己父母好唔同,唔會睇量我地都係涯世界, 荷包好緊. 不過好在由此至終老公都算同我企埋一齊,
所以我立心唔要做一個難頂嘅奶奶. 唔會迫到我仔兩邊難做人.

侯爵府

回覆樓主:

一係你入贅去女家住,一係娶個恨嫁恨到發燒嘅女人,就算你父母會食人,都會任食

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

睇你另一半意願啦
肯唔肯同你父母一齊住
否則要搵辦法自己搬囉,儲錢買樓或者租樓住,所以要努力工作搵多d
申利: 我同6299一齊住了快12年

伯爵府

mandy108 發表於 19-9-21 18:26
你父母難相處,咁你嫁過去囉

正!

男爵府

fernadaz 發表於 19-9-21 16:37
惟有叫條女忍老豆老母

唔好意思,忍你老味咩?!冇本事千奇唔好結婚,我聽到你呢句真係好嬲。嫁俾你受氣咩?搬岀去住啦!純個人意見,唔係鬧你,激動左d姐。

公爵府

到結婚時搬出去住咪得囉

珍珠宮

公一份婆一份,出去租屋住

珍珠宮

唔好結 唔好害人

侯爵府

wspencer 發表於 19-9-21 21:28
回覆 澳門媽媽 的帖子

你情況都好頭痛, 其實你老公嘅立場好緊要, 我都係人新抱, 結婚頭幾年都成日因為嗰邊 ...

唉,我老公以前都會比,而家因為我開始洗佢腦,好左少少,但仍然是比,只是比之前有說話比反奶奶同其他兄姊聽。我奶奶生4個仔女,但是基本上冇乜理,冇乜湊同教過d仔女,我奶奶仲叫我生多d,話總有d會叻d,佢言下之意係生多d,分散投資,將來總有一個養自己。真心覺得呢d奶奶好過份,但奈何佢d仔女又真係甘比$佢。除了錢,仲有價值觀問題,我婆新年前過身,叫我照派利是,我覺得好吾尊重死者啫,雖然我婆笑喪,但我覺得好吾開心。我媽爸從來沒有問過我拎錢,身邊d親人都只會吾比負擔比仔女,而我奶奶就倒反轉,我真心覺得好辛苦

侯爵府

wspencer 發表於 19-9-21 21:28
回覆 澳門媽媽 的帖子

你情況都好頭痛, 其實你老公嘅立場好緊要, 我都係人新抱, 結婚頭幾年都成日因為嗰邊 ...

我自己都有仔,我吾會做難相處的奶奶,我會凡事都詢問個新抱意見,盡力協助個仔家庭和諧。有事就一定教訓個仔先,因為新抱係別人的掌上明珠,吾可以令新抱受委屈。

侯爵府

lovinxenia 發表於 19-9-21 22:02
唔好意思,忍你老味咩?!冇本事千奇唔好結婚,我聽到你呢句真係好嬲。嫁俾你受氣咩?搬岀去住啦!:fortun ...

如果一開始知道自己父母難相處又口臭,真是好心吾好拖累個女仔。嫁比個老公都是想有人愛錫啫,下下受氣,點店丫

水晶宮

回覆樓主:

我覺得真係單身或齋拍拖仲好,我已經結婚,未婚生活真係私人時間都好用好多

子爵府

Jane1983 發表於 19-9-21 16:51
父母開唔開通?未來老婆容唔容易相處?

我有朋友老公係獨子,唔係無能力但選擇一齊住。佢同6299相處好好, ...

我有個uncle都係,新抱一齊住。相處融洽,原因係新抱把口好乖,勁nice,好識social,連我呢個外人都勁讚佢新抱

侯爵府

iamlazy 發表於 19-9-21 22:39
我覺得真係單身或齋拍拖仲好,我已經結婚,未婚生活真係私人時間都好用好多
...

其實淨係同居都開心過結婚後,真係二個家庭的事

男爵府

回覆 澳門媽媽 的帖子

信我, 我明你感受, 我父母都係唔要我一分一亳, 到依家仲不停要付出比我, 呢個你要知道係福嚟嘅, 而奶奶嗰邊, 我學識咗接受佢係點嘅人, 而佢生我老公, 老公要比就當係一種責任心吧!
因為錢係佢搵的.由佢決定, 你有無做嘢都好,盡量儲起D錢, 係一出糧或家用就先儲起,
天跌落嚟都當無呢筆錢, 我好化, 改變人地其實基本係無可能, 所以先改變自己諗法先,
唔好唔開心, 會傷大家感情,傷自己身體.

子爵府

fernadaz 發表於 19-9-21 16:09
一齊住實多問題

求教

好簡單
1)唔好結婚娶老婆(記得唔好拍拖,害左個女仔,女仔青春有限)
2)公一份婆一份⋯正常起碼有二萬幾,出去租劏房住⋯人工高嘅可以租單位
3)同屋企人住,可以儲到下錢⋯(但要記住你地只係住客⋯唔好有公主王子病)
4)如果覺得老婆同父母不能同住,會有問題⋯咁你搬去老婆娘家一齊住,為自己老婆忍下

大宅

無計, 一係就出去租屋住.
~開開心心過每一天~

男爵府

回覆 澳門媽媽 的帖子

對, 我都好鍚阿仔個女朋友, 一嚟佢本身係個好女仔, 帶乖咗我個仔. 二嚟...開始時我會因為愛屋及烏,後來覺得咁樣都係唔啱,我就開始當佢係自己女一樣, 無論佢地將來會點, 我都會一樣咁對佢.

大宅

回覆樓主:

要一齊住,主要麻煩在習慣磨合,
而最大問題係,到底主權誰屬?應該邊個迎合邊個?
中國傳統係(父-子-孫) 作家庭軸心,女人只係附屬,
現代年輕人多數嚮西方自由戀愛(夫-妻) 作軸心。
所以首先要各個家庭成員,都有價值觀共識先可以

侯爵府

wspencer 發表於 19-9-21 22:44
回覆 澳門媽媽 的帖子

信我, 我明你感受, 我父母都係唔要我一分一亳, 到依家仲不停要付出比我, 呢個你要知 ...

係,我覺得我有我父母呢類父母係一種福氣啊!其實我老公已經每月有供養奶奶,只是我奶奶都不停搵N個借囗來問拎錢,唉,甘其實都吾係話吾比錢奶奶,只是我想得到反應有的尊重,而吾係一句話,你拎著5千蚊比我先,甘老奉的態度,真心覺得仔女吾係欠你的。而且我老公幫過奶奶好多條大數了,佢當時未到20歲,已經比左十五萬了

wspencer    發表於 19-9-21 23:17

首頁
23456...7

尾頁

跳至