自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

wspencer 發表於 19-9-21 22:49
回覆 澳門媽媽 的帖子

對, 我都好鍚阿仔個女朋友, 一嚟佢本身係個好女仔, 帶乖咗我個仔. 二嚟...開始時我 ...

你一講帶乖左個仔就諗起我的付出。我老公同我一齊時已經即搬走同我住,甘我不停叫我老公打多d電話比奶奶,我每次反去探奶奶都會買野,比錢,連其他幾房人都買埋,甘付出左二年幾之後我發現佢地完全冇感恩,老奉甘,我就開始吾理我老公個做法了,之後我姑拉因為賺吾到我坐月錢就嬲足一年,完全冇見我仔,仲要話我老公結婚後改變左好多,我心諗既然我老公因為我先對你地變好左,我而家冇再叫老公做之前的事,我老公只是打回原形啫,你地就甘吾順眼?真心覺得佢地不可理喻。

侯爵府

fernadaz 發表於 19-9-21 16:09
一齊住實多問題

求教

我有3個女1個仔
可以既話
第時我唔想同新抱住
唔想相見好同住難

wcpcelia    發表於 19-9-22 10:49

男爵府

回覆 澳門媽媽 的帖子

對過份嘅要求,同過份嘅指斥,你真係應該企硬, 對你老公用洗腦式係好嘅方法, 佢係你一生嘅伴, 唔可以因為外人傷感情.個人覺得你真係要做屋企管理財政嗰個.

水晶宮

回覆樓主:

我都同62,99住,冇問題呀,日日1齊去食早餐,每星期都單拖2老加bb外出玩

只能說人夾人緣夾唔到就要想辦法去夾,互相遷就,尊重,多欣賞就會相處快樂

333s    發表於 19-9-22 11:16

水晶宮

回覆 lindia 的帖子

有d6299係好通情達理,有d新抱亦好孝順老人家,咁樣一齊住都好開心。
但如果父母脾氣大,老婆又係公主,咁無得勉強了。

男爵府

dede2005 發表於 19-9-21 16:34
誰是屋主?屋主話事!

男生做好墙头草即可

侯爵府

Hoining 發表於 19-9-21 16:50

我已經同個仔講明第時結婚一定唔可以同我一齊住,我唔會同 ...

Same. 我話俾佢聽,一間屋唔可以有兩個女人話事,千祈唔好同我住。湊仔女都好勞氣,咪送多個公主俾我湊。

侯爵府

wspencer 發表於 19-9-21 23:29
回覆 澳門媽媽 的帖子

對過份嘅要求,同過份嘅指斥,你真係應該企硬, 對你老公用洗腦式係好嘅方法, 佢係你一 ...

我供養奶奶甘耐,我姑拉鬧我地不孝,吾供養,只是養自己個仔,我勁傷心,如果我冇,我抵鬧,但事實只是我地冇每次比錢送禮都高調揚開啫,而且我仲一直有送野同比生日利是比佢地d仔女,反而我仔就乜都冇,真心對佢地失望。我而家係財政大權個個,但如果老公想比,我都冇可能極力反對,我只能洗腦式教育我老公,但成效好慢,我心好攰。雖然我老公係好老公同好爸爸,不過唯一缺點就是做奶奶的提款機。而且最重要的是我地交緊貴租架,根本冇乜多余錢,未至於月光族,但都係窮。唉,所以我發現我父母真是好好,我好開心有我父母愛我。

wspencer    發表於 19-9-22 00:08

子爵府

fernadaz 發表於 19-9-21 16:37
惟有叫條女忍老豆老母

憑咩要個女人用下半生幸福忍你老豆老母?

伯爵府

一齊住實多問題

求教

新婚二人世界左三年,生仔後一直同62 99住左廿年,初初有d問題,好快適應了

侯爵府

回覆樓主:

如果唔係趕生仔或一定要生仔,我會選擇唔結住,一直只拍拖或只註冊,唔同住。當然,呢個都係女方意願先得。

子爵府

回覆樓主:

冇錢真係唔好結婚了。個個女人婚後都話要老公養的,你頂得著嗎?

大宅

樓主都知自己父母同女友性格,連自己都覺得佢地一齊住會有問題時,你答案竟然係叫女友忍
呢個方法只係用黎逃避問題,無解決過,而問題日後只會變更大問題,自己衡量下到時重有無能力解決

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你想娶老婆,點解要迫父母同埋佢一齊住? 在我來講,仔我生得出來如果佢一世要同佢住我都ok,但你老婆係你揀的,屋係我的,我可以對佢好,但我一定唔願同新抱住。在你老婆立場,同你結婚係嫁俾你同你組家庭,點解要同你父母住? 生活習慣又唔同,間屋又唔係我老公的,點解我要寄人籬下?

樓主,現實係殘酷的,你唔想夾在中間做人難,就唔好迫大家一齊住

男爵府

無本事,真係唔好害人委屈人地個女!

伯爵府

spikenard 發表於 19-9-21 23:29
我都同62,99住,冇問題呀,日日1齊去食早餐,每星期都單拖2老加bb外出玩

只能說人夾人緣夾唔到就要想辦法 ...
要兩邊都好相處,係香港唔係無,不過有難度~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你幾多歲?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你幾多歲?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

娶個肯返工 嘅老婆

男爵府

一齊住實多問題

求教

太太生活有要求嗎? 雜物放蒼, 人租套房囉!

就算自己父母,原生家庭都有代溝, 作息時間雜慣唔同

如果太太唔係本地人, 文化差異, 餐餐分枱食咩?

首頁

尾頁

跳至