論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為工人都跟住我出入,之前搭車都係我幫佢do.聽日佢放假同我講冇8達通搭車。

其實我都出佐張比佢,但點做比較好
1)佢自己增值,跟我出去既交通費再人工到比佢。
2)放假時用既洗費係人工到扣。

子爵府

送一張俾佢俾佢假期用?之後要佢自己增值

子爵府

卡莉 發表於 19-9-21 19:34
因為工人都跟住我出入,之前搭車都係我幫佢do.聽日佢放假同我講冇8達通搭車。

其實我都出佐張比佢,但點做 ...

放假交通有限錢我比佢用
不過講到明唔包其他用途

水晶宮

回覆樓主:

工人自己買一張8達通自用。
你比佢果張, 只 for 工作用途。

子爵府

KoneyB 發表於 19-9-21 20:05
放假交通有限錢我比佢用
不過講到明唔包其他用途

我以前係買一張俾工人,用哂之後佢要自己增值。
工作上我有另一張八達通俾佢買餸搭車

子爵府

叫工人自己買一張,冇錢,就借住$200 俾佢,出糧扣返,不用太大方
千萬唔好俾你嗰張佢,一定會不誠實使用八達通
工人放假,一定要坐車嗎?你家附近冇商埸,公園嗎?
如初到港冇錢,工人多數主動話唔放假,想賺錢,到有錢先放

別墅

KoneyB 發表於 19-9-21 20:05
放假交通有限錢我比佢用
不過講到明唔包其他用途

嗯,同老公講完都決定甘做。
睇佢老唔老實,如果用作其他用途先收番。

別墅

細姐姐 發表於 19-9-21 20:29
叫工人自己買一張,冇錢,就借住$200 俾佢,出糧扣返,不用太大方
千萬唔好俾你嗰張佢,一定會不誠實使用 ...

住村屋附近咩都冇,士多都冇一定要搭車黎左兩星期。上次冇放聽日第一次放假。多謝你意見先,依家決定了比佢用但只限交通。希望佢唔會作其他用途破壞對佢既信任。

水晶宮

卡莉 發表於 19-9-21 21:09
...

你地想法太理想喇。

張8達通除咗坐車外, 仲可以用在超市、食市。你容許工人用你張8達通在佢私人事上, 你好難亦好煩監察佢點用, 用幾多。到你認為佢用得過份, 你才收番張8達通, 佢就覺得你小家。你不如一開始講明工人自己用另一張8達通作私事好過啦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你買張8達通工人同你出街用, 但工人8達通你keep. 佢放假無8達通唔關你事。 可以比錢買單程飛。千其唔好放比工人用你比佢的8達通, 因放程可用晒D錢。 我試過。 工人新來要同我落街市, 比張新$100, 點知一放假清倉。 我耍逐次扣番。 以後同我搭mtr, 我幫佢do. 之後放在我手袋。

子爵府

卡莉 發表於 19-9-21 21:18
住村屋附近咩都冇,士多都冇一定要搭車黎左兩星期。上次冇放聽日第一次放假。多謝你意見先,依 ...

唉!
第一次請工人嗎?
唔好試練佢哋,真係唔好自己攞嚟煩!

老實,係可以扮,偷呃對佢哋係好小事,
這只是我對工人拾多年的經驗
你俾張八達通佢袋住,唔係幫佢,係害咗佢,冇咗份工,你冇咗個工人
當你發現佢不誠實使用八達通,收返時,就反面,真係無謂試練佢
你可借佢$200 放假用,出糧還,或每次放假,俾佢$20 撘車,當津貼

子爵府

...

我老公裝咗個app
可以check八達通啲錢用咗喺邊度
同地鐵個check數機一樣

開頭我哋幫佢增值之前會check一次
之後冇乜特別事都唔會check
因為都知道大概幾耐要增值一次
So far okay

大宅

KoneyB 發表於 19-9-21 22:17
我老公裝咗個app
可以check八達通啲錢用咗喺邊度
同地鐵個check數機一樣

我做法同你一樣。

大宅

回覆樓主:

佢初黎時送左一張八達通俾佢自己出街用,另外有一張自增值俾佢帶囡返學或者工作用,每次用完放鞋櫃頂。我會用app 拎埋交通津貼同埋睇下交易記錄。

大宅

我工人好少需要在工作時用八達通,所以我冇出張卡俾佢,佢自己有八達通卡,如果偶然需要帶小朋友搭車去課外活動,我叫佢係數簿寫低,claim番交通費。

侯爵府

birdbird 發表於 19-9-21 20:10
工人自己買一張8達通自用。
你比佢果張, 只 for 工作用途。

我由始至終都係咁

大宅

回覆 birdbird 的帖子

我叫姐姐自己買八達通自用,講明我嗰張八達通係工作用,但後來發現佢用我張八達通放假用,佢話佢冇時間買八達通,所以用我張。

寶石宮

2023年兔年勳章

...

交通用途亦要約法三章
例如不可坐的士 機場快線 ······

男爵府

點解搭車一定要用八達通?用散紙唔得?放假時任何野都唔會包,好正常。

水晶宮

如果工作上用, 你用app check到洗費,
離唔開幾達地方,有限錢,
我會幫你增值100,無就再問.

佢假期,就用佢自己個張.

首頁

尾頁

跳至