烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

成日想整蝦膠,好似好難整咁,想試下平平地揾一包包的急凍蝦仁試驗下,用急凍蝦仁可以嗎?
如果街市買的蝦,用大蝦還是細蝦有冇分别?

男爵府

我用基圍蝦ok

象牙宮

Lovelymame 發表於 19-9-21 20:38
成日想整蝦膠,好似好難整咁,想試下平平地揾一包包的急凍蝦仁試驗下,用急凍蝦仁可以嗎?
如果街市買的蝦 ...

街市買的蝦,用大蝦還是細蝦有冇分别?冇分別。

急凍蝦仁可以嗎?待我試下告你。

我是用碎肉机整。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 19-9-21 23:09
街市買的蝦,用大蝦還是細蝦有冇分别?冇分別。

急凍蝦仁可以嗎?待我試下告你。

用碎肉機後還要用人手攪到起膠嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

用急凍蝦仁可以嗎?可以,我成日都係用急凍蝦整
用大蝦還是細蝦有冇分别?有,錢嘅分別,但大細同口感冇咩關係

急凍蝦解凍、去腸理後,用廚紙吸乾水份,用刀把蝦肉刴成蓉,蝦肉加鹽、胡椒粉、蒜粉、生粉,用筷子拌至起膠

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 19-9-22 11:52
用大蝦還是細蝦有冇分别?有,錢嘅分別,但大細同口感冇咩 ...

屋企啱啱有兩包蝦仁,等我試吓先
請問粟粉大約要落幾多?
唔該晒

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Lovelymame 發表於 19-9-21 20:02
屋企啱啱有兩包蝦仁,等我試吓先
請問粟粉大約要落幾多?
唔該晒

我整蝦餅,兩磅蝦落一湯匙

男爵府

rose-mag 發表於 19-9-22 12:05
我整蝦餅,兩磅蝦落一湯匙

Ok thx

男爵府

終於試整左,今晚煮來食先知成唔成功

男爵府

rose-mag 發表於 19-9-22 11:52
用大蝦還是細蝦有冇分别?有,錢嘅分別,但大細同口感冇咩 ...

成功左 (原來都幾容易,一直以為好難起膠唔敢整)
唔夠味,煎時加左D鹽和黑椒,好味道
下次用鮮蝦應該會鮮味D
不過急凍蝦仁好方便,買定放雪櫃可以隨時整

王國長老

Lovelymame 發表於 19-9-22 19:26

成功左 (原來都幾容易,一直以為好難起膠唔敢 ...

你試下加粟米粒,好味架。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22098696

男爵府

rose-mag 發表於 19-9-22 23:00
你試下加粟米粒,好味架。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22098696
...

好呀!下次試下先

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我成日都用急凍蝦仁,仲要係最便宜哪款,百佳特價賣29.9兩包哪款,反而用新鮮蝦整得無甘好,或者要在街市買急凍白海蝦,會好膠啲,anyway,百佳哪款已經相當不錯了。
買返來要用大量鹽解凍出水,然後碑水,可以令蝦肉更爽脆,拍蝦糕時溫度越低越容易起膠,但不要雪到結冰,我會用毛巾包住放入冰格1-2小時,太耐會結冰,然後才拍。

男爵府

kenstin 發表於 19-9-23 22:08
我成日都用急凍蝦仁,仲要係最便宜哪款,百佳特價賣29.9兩包哪款,反而用新鮮蝦整得無甘好,或者要在街市買 ...

碑完水都熟左幾成,會唔會打唔到起膠

公爵府

Lovelymame 發表於 19-9-23 23:11
碑完水都熟左幾成,會唔會打唔到起膠

碑水吾係飛水

男爵府

bbyou 發表於 19-9-23 23:49
碑水吾係飛水

吖,係喎,碑水唔係飛水

大宅

Lovelymame 發表於 19-9-24 00:09
吖,係喎,碑水唔係飛水

什麼叫碑水呢?

王國長老

RL84 發表於 19-9-24 00:47
什麼叫碑水呢?

應該係啤水,即係用清水不停沖洗,可短時間解凍食材及去除雪味,餐館係將食物放盤內,再放鋅盆,水喉開住一直沖洗。

大宅

rose-mag 發表於 19-9-24 02:49
應該係啤水,即係用清水不停沖洗,可短時間解凍食材及去除雪味,餐館係將食物放盤內,再放鋅盆,水喉開住 ...

明白!唔該曬

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至