自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

晴B媽 發表於 19-9-22 09:12
要去工場做嘢,同年青人講無手機、無上網,應該係最大死穴

佢地會系裡面抗爭,可能可以爭取到監獄有冷氣

水晶宮

leavemealone 發表於 19-9-22 09:31
可以帶小朋友參觀赤柱嘅香港懲教博物館,可以對監獄歷史了解一下

去過。但好似呢度咁具體的形容博物館睇唔到

監獄風雲我睇左少少唔敢睇,所以唔係好知,淨係知犯人成日打人或虐待其他犯人,誰大誰惡誰正確

大宅

係一個連自殺自由都無的地方,係一個生活無趣的地方,係一個公式程序化咁生活的地方。

入過去就會知道自由的可貴,出返來絕對唔會再犯法。

子爵府

靚寶 發表於 19-9-22 09:02
因為最近的修例風波,我同仔討論被拉要坐監,佢唔知坐監的環境,有冇人可以講下呢?

例如:冬天有冇熱水沖涼? ...

可以參考下tvb 9月11日嘅創科導航。
http://programme.tvb.com/news/innovationgps/episode/20190911/

公爵府

2024勳章

siiu_Y0613 發表於 19-9-22 09:46
吾好念住有零食食 。有都要自己工作搵錢買。有部份零食指定款式家人可以入。但您如果想飲包檸檬茶呢d一定要 ...

jm, 似乎你識多啲, 咁想問下係唔係日日打交?無黨無派比人恰死?

侯爵府

回覆樓主:

每日生活全部有規定行去邊,做d咩。聽過過來人分享,佢話會知十年後(未出獄)的某一日食飯有咩餸,因為餐單有定,所以食物要食晒(食物只能話有足夠營養,但唔好諗味道同個樣),食唔晒或規舉做唔好,唔係你一個人嘅事,係成倉一齊陪你做到好為止。香港坐監,最慘應該係悶。
另外,可以提下,如果有事,在香港坐点都好過在外國。有時間,上youtube search下菲律賓監獄,之前有港人住,幾百人的監獄住幾千人,亂葬崗咁訓地下,食就更加唔駛諗,就算派咗畀你,應該都會畀人搶。
結論係,唔好話無人權無自由,因為判得入去,係經法庭,法律上已介定佢係要監禁去懲罰佢,身份係犯。

珍珠宮

回覆樓主:

最重要係有案底,張來揾工和移民好難!

象牙宮

靚寶 發表於 19-9-22 09:24

香港最熱35度都冇冷氣 ,都合理的,坐監又唔係遊埠
有熱水但唔可以沖得耐,凍有得加毛氈,
要做野有糧出。

象牙宮

堅媽 發表於 19-9-22 09:46
係咪真係冇手機?唔准與外聯絡?
係!
有事想聯絡家人要同福利官申請,等佢地幫你聯絡,坐監就係無晒自由架啦!

公爵府

靚寶 發表於 19-9-22 09:02
因為最近的修例風波,我同仔討論被拉要坐監,佢唔知坐監的環境,有冇人可以講下呢?

例如:冬天有冇熱水沖涼? ...

冲凉有限時,一日3餐,普通病有葯可俾你食,嚴重嗰D可申請出去睇,冬天有氈俾你

珊瑚宮

回覆樓主:

請問女囚犯可留長髮
但洗髮水咁差,出嚟咪變乾草?

子爵府

堅媽 發表於 19-9-22 09:46
係咪真係冇手機?唔准與外聯絡?

點會有手機呀?都冇得义電。

子爵府

karshing 發表於 19-9-22 10:19

仲要比人叫你做死監躉。

你估係黃痴峰,梁國雄,有案底令人生更精彩。

珍珠宮

親子王國15週年勳章

呢樣先係重點

公爵府

請問有冇睇電視時間 ?
如果自己買D好D洗頭水,沐浴露,可以嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

怪獸青BB 發表於 19-9-22 09:22
可以拍返套"機智的監獄生活"香港版嚟睇下

點解睇韓劇既監倉可以放咁多私人野! 幾個人一個籠圍埋食飯10個趣
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

移民唔駛諗喇
放下自在

侯爵府

回覆樓主:

冇得上網,冬天冇熱水冲涼+夏天冇冷氣,已經好具阻嚇性。

同班後生講會自毀前途,佢哋都冇咁驚!

子爵府

回覆樓主:

我聽聞唔知邊個監倉係好恐怖,對象係年青人,入面生活超恐怖

侯爵府

anson5566 發表於 19-9-22 09:44

未判既,食飯無肉食,如果想食要家人買煙仔比佢,用煙仔 ...

點會無

首頁
12345...14

尾頁

跳至