時政擂台

跳至

首頁
34567...10

尾頁

複式洋房

winner128 發表於 19-9-22 11:52
簡直自大狂,自以為事,我在國內一間酒店西餐廳看見一個香港人對食物有投訴,發癲咁鬧,叫人搵經理出來, ...

好肉酸

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

littlesister 發表於 19-9-22 14:27
如果質素高的確高都無可厚非,最慘係質素愈來愈低,仲仍然覺得自己高人一等個下大鑊嘛
...

跟你話啫,何以見得?願聞其詳

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

feclagnes 發表於 19-9-22 15:41
你啱,政府係咁派糖比基層,就係想咁眼見福建幫,搭棚佬,白衣係受惠政府比較多,其實內地有 ...
好多普通人都唔明白愛國愛港本係一盤生意,政治本身好黑暗,只不過當炮灰也要死得明白。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

978212 發表於 19-9-22 16:26
好多普通人都唔明白愛國愛港本係一盤生意,政治本身好黑暗,只不過當炮灰也要死得明白。
...

係,好似阿里媽媽馬兄醒識時務,知進退,娛圈范爺太峰茫,無好下場。

作為蟻民嘅我地,只可以接受,政治根本唔係我地層面可以有能力去做任何改變,係殘酷的事實。

男爵府

Theresa226 發表於 19-9-22 11:23
我唔係好識用咩用詞去形容,我覺得依家有d 香港人成日覺得自己高人一等,自視甚高,咩都係自己岩晒,自己講 ...

係人都係咁,乜人都係。
無分地方國藉

琥珀宮

畀面勳章

feclagnes 發表於 19-9-22 16:22
跟你話啫,何以見得?願聞其詳

https://youtu.be/CsIKwoSf7aY

無需多言

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

feclagnes 發表於 19-9-22 16:35
係,好似阿里媽媽馬兄醒識時務,知進退,娛圈范爺太峰茫,無好下場。

作為蟻民嘅我地,只可以接受,政治 ...
阿里嘅水太深喇,睇最近新聞,一盤大棋已開始,普通人只有事後才睇到整件事。

男爵府

最中意抨擊人,覺得自己大晒,下下用言語人身攻擊,特別一些大學生

珍珠宮

我唔係好識用咩用詞去形容,我覺得依家有d 香港人成日覺得自己高人一等,自視甚高,咩都係自己岩晒,自己講 ...

伯爵府

978212 發表於 19-9-22 16:39
阿里嘅水太深喇,睇最近新聞,一盤大棋已開始,普通人只有事後才睇到整件事。
...

男爵府

唔覺,遇親嘅都好helpful,友善嘅香港人(元天區除外,因為有次入停車場lift撳錯樓層俾人話,阿妹話有啲人泊車預到好掹水,阻住佢攞車)
利申:非身光頸靚嘅富貴人家!

大宅

good_pig 發表於 19-9-22 13:07
90年代初出身果批??

80年代尾出身, 90年代頭極速上位的一批

裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

男爵府

JUNE408 發表於 19-9-22 11:28
我反而覺得係三,四十歲果d中產

同意!

男爵府

唔好講呢排發生的事,係呢件事之前,香港人一向都係咁,最難服侍就係香港人,仲好中意投訴等等,呢D都唔係今年先出名。

yumui61    發表於 19-9-23 03:10

男爵府

JUNE408 發表於 19-9-22 11:28
我反而覺得係三,四十歲果d中產

認同

珍珠宮

回覆 Theresa226 的帖子

香港人質素低態度惡劣無禮貌、思想狹窄鍾意小事化大、有理無理都投訴、自認為轉數快實則毫無溝通技巧寸寸貢令人難堪、EQ低、容易自我感覺良好自我中心、自視過高睇到自己好大、認為"香港人"好叻好優越,唔知天外有天人外有人、眼界窄格局小、鍾意賴人唔識反省自己、寬己嚴人、憎人富貴厭人貧睇人PK最開心、魚蛋論取劣排優、小器、度縮、計較、貪小便宜、唔團結、鍾意埋怨......仲有好多不能盡錄。

唔使懷疑,我係土生土長香港人,當外國朋友/客人"領教"過香港人特色後同我講「香港人點點點......」,我會講「我地」真係甘,我認為就算您無以上"特色"都要一同承認同承擔。大家生活係香港地,普遍黎講,香港人的確有甘既"特色"。

其他JM話外國人都有問題,係,但見賢思齊焉,見不賢而內自省也。相信經常出TRIP、經常接觸來自各國既人、係外地/本地做生意既JM可能會比較明我講咩。唔好意思如果令大家唔舒服。

Happyangela6    發表於 19-9-22 18:55

珍珠宮

覺咗好耐,有同感,好多香港人自以為是,又冇料又要面!
同埋香港人好興羊群心理,身邊人講咩做咩,自己又跟人口水尾,冇性格冇思考冇創意.....

大宅

牛年勳章

茶類愛好者 發表於 19-9-22 17:32
回覆 Theresa226 的帖子

香港人質素低態度惡劣無禮貌、思想狹窄鍾意小事化大、有理無理都投訴、自認為 ...

係呀!做生意或客服日日接觸唔同客,一早已知有啲hk人零舍難服侍

茶類愛好者    發表於 19-9-23 01:06

男爵府

絕對覺得。

大宅

牛年勳章

MrsSingSing 發表於 19-9-22 17:36
覺咗好耐,有同感,好多香港人自以為是,又冇料又要面!
同埋香港人好興羊群心理,身邊人講咩做咩,自己又 ...

羊群心態呢樣堅 唔知點解衰嘢比好嘢羊群得仲勁

首頁
34567...10

尾頁

跳至