時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Mooskha 發表於 19-9-22 11:51
係 以前都唔覺 現在十分覺 因為以前自己都係咁 以為自己高人一等 但現在見到呢種人格係十分討厭 我已經識 ...

大把哦
我d同事呀
仲要係有層樓的普通窮人炸
Even住緊公屋未結婚的
都可以批評人地間屋細呀
香港人真係好神奇架
我自己環境比佢地更好 都無出聲
吹水講飲食去旅行不是問題

但唔好以為自己特別巴閉啦
窮人更加要低調吧
唔通我係有錢人面前扮豪氣咩

好奇怪架

禁止發言

2019勳章

伯爵府

JUNE408 發表於 19-9-22 11:28
我反而覺得係三,四十歲果d中產

同意!有少少學識賺到下錢嗰批,反而好多時覺得好似社會欠咗佢哋
仲要睇唔起再年長啲嘅,對下一代教育都較為物質主意!

公爵府

大米愛老鼠 發表於 19-9-22 11:54
骨子裏就係自卑,表現出來就係極端自大,反应敏感,受不得批評

應該是新一代父母 都太愛護子女
乜都話要俾最好既小朋友
個阿媽c9到核暴 個女都要靚到公主咁
道德倫理變成次要
慢慢就變成咁

男爵府

Theresa226 發表於 19-9-22 11:23
我唔係好識用咩用詞去形容,我覺得依家有d 香港人成日覺得自己高人一等,自視甚高,咩都係自己岩晒,自己講 ...

我理解佢地追求民主自由熱血既心,但係,我理解唔到,點解示威遊行到最後變成破壞香港公共設施,行私刑,圍毆人,打爛地鐵站,機場阻住人地自由進出,點解?口口聲聲為咗香港既自由民主作出努力,其實香港既民主自由係為邊個而爭取,爭取既意義係咩?宜家香港市民出街都擔驚受怕,每個星期週末都無街去,尼d就係幫香港市民爭取既嘢?公共設施破壞。最後邊個埋單?係香港納稅既市民。五大訴求意義何在?五大訴求最後可以帶來咩有利於市民既嘢?邊個有個明確既答案?
做人,5好難为自己

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我都漏左,係自大得黎又冇骨氣,個頭無理鬧完之後,轉頭又繼續去

口頭禪“因為我有權咁做”

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔係好識用咩用詞去形容,我覺得依家有d 香港人成日覺得自己高人一等,自視甚高,咩都係自己岩晒,自己講 ...

我估全世界都有呢個性格嘅人
請更年期大媽唔好追擊我, 高抬貴手

別墅

2019新春慶豚圓

good_pig 發表於 19-9-22 12:12
我估全世界都有呢個性格嘅人

香港特別多做到出面

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Theresa226 發表於 19-9-22 12:19
香港特別多做到出面

我估我就接觸得香港人太多先覺,沒有比較

男爵府

2019新春慶豚圓

香港人最叻
投訴+自私+自大+小小野中意發到天咁大

yumui61    發表於 19-9-23 03:03
Happyangela6    發表於 19-9-22 12:21

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

jm你講得太好!

但我身邊大部分人都話佢哋而家乜都無,亦無將來。
講到我以為而家啲細路無飯開,無書讀,無手機,無得打機,制水停電嘅年代咁

再咁攬炒,外資全部撤走,淨返中資,大家仲會點?

yumui61    發表於 19-9-23 03:03

寶石宮

我都覺得係...

寶石宮

nanaaixi 發表於 19-9-22 11:59
我理解佢地追求民主自由熱血既心,但係,我理解唔到,點解示威遊行到最後變成破壞香港公共設施,行私刑, ...

er...樓主應該唔係想講政治囉

珍珠宮

最近十年越來越嚴重,特別出國去旅行眼見香港人自私搵著數

yumui61    發表於 19-9-23 03:04

伯爵府

2019新春慶豚圓

認同!非常自大,超無禮貌,個個以為自己係皇帝,小小事就投訴,一定要自己啱晒,咩年齡層都有依D人!

大宅

2019新春慶豚圓

係,好多人歪理當有理,覺得自己啱晒,仲話d斯文有質素果d係虛偽

大宅

I9528 發表於 19-9-22 11:42
香港人不嬲以為自己係皇帝㗎啦

1. 有無道理都投訴先

係,而家就黎連請既工人都話要投訴

大宅

到今時今日我仲未理解佢地想要咩自由

禁止發言

大宅

在我的生活圈子, 最自負是六十幾歲, 當年環境比較好有讀過下高等學府但又唔係港大中大呢D級數的
的阿伯.
香港八九十年代回歸前好多高層移民, 他們二三十歲時出黎做野幾年就三級跳升職, 現在時常掛在嘴邊自己幾有智慧有遠見, 當年又點挨點辛苦, 好似佢地呢類人中之龍在香港已經後無來者了.

裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

首頁
12345...10

尾頁

跳至