自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

Ol0314 發表於 19-9-23 00:14

咪就係比人投訴得多先要咁多文件囉

若然單工程造價有問題,立法會議員問都唔問就馬上批,即刻批!咁我地選班議員出來做甚麼?乾脆不要立法局,不要區議會,政府說甚麼就甚麼吧!所以首要條件是政府要做好自己份工!

水晶宮

回覆樓主:

仲有橋起一半唔起,又點解?

大宅

廷廷媽 發表於 19-9-23 00:06
屋企裝修下,而家一仟尺要預一佰萬裝修,而且好多時仲鑊氣又要加錢,政府大工程牽涉咁多人咁多野,超資係正 ...

我地管唔到其他地方, 但香港是我們的家!我們有責任監督政府,明知越做越過份,我哋要做縮頭龜,一粒聲唔出?

大宅

Ol0314 發表於 19-9-23 00:32
繼高鐵沙中後 邊有人敢超支
唔驚政府走數咩
高鐵超支 話係政府出

按你這樣說,證明政府做嘢方法有問題, 令到我哋付出比原來多幾十倍,幾百倍嘅錢嚟埋單, 你覺得咁樣做嘢方法值得支持嗎? 我一個普通香港市民冇咁多錢支持政府做錯事!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

之前葵芳都起左個野,好似6,70萬,半年就拆左,因為街坊覺得唔好睇。幾拾萬對政府工程唔多,因為一個都以億去計,但有錢都唔係咁浪費。仲有現在每區都在馬路邊放花盤,根本個d地方唔應該種花,我見d人放煙頭垃圾入去,所以每個月都要換花,但無一個星期就死晒,又係為駛錢而做既項目,呢d留返,用返去醫療仲好。住屋已經係死症,醫療仲有得攪下,就留多個錢攪下啦!

禁止訪問

大宅

回覆 Acaciacacia 的帖子

嘩唔講唔知原來咁黑暗!怪不得D工程佬係咁埋某D人人邊啦!養肥唔少人!我知某人一年賺十幾億!真係肥仔到笑!

大宅

回覆樓主:

上次東張講嗰個好似魚缸咁嘅屏風仲好笑啦,整完先發現落雨會積水,有蚊同生青苔,最後又拆左,比錢設計最後都要拆 咁樣一整一拆又唔知浪費左幾多錢

仲有唔知邊到嘅欄杆,無啦啦將佢拆左變成波浪形,都唔知為咩,又唔見幾多百萬

公爵府

Monday789 發表於 19-9-23 09:22
若然單工程造價有問題,立法會議員問都唔問就馬上批,即刻批!咁我地選班議員出來做甚麼?乾脆不要立法局 ...

其實你心中已有答案
乜都係政府錯
你根本無深入研究了解個案的因由
其實係無討論空間

如上文所講 要檢查 要研究 要報價 要審核
唔通全部都唔洗錢咩?
但倒頭來你又話人貴?
呢個世界全部都係free lunch?

議員可以問 甚至可以否決
但唔係下下用拉布形式
令件事議而不決
呢d 都係錢黎呀 工程遲一日開工
你知會貴幾多嗎?要被罰幾錢?
你唔好當班工程佬傻呀啦
呢類數實打埋落去

再討論落去你實話因建制令護員不公
呢個唔係呢個topic 要討論的話題
但我想講 全世界都無一個真正公平的選舉
英國同美國都唔係直選
美國近廿年都出現左兩位投選人數仲少過對手的總統
公平呢?
呢個就係個遊戲玩法

公爵府

Monday789 發表於 19-9-23 09:28
按你這樣說,證明政府做嘢方法有問題, 令到我哋付出比原來多幾十倍,幾百倍嘅錢嚟埋單, 你覺得咁樣做嘢 ...

我無講值得支持甚至覺得好有問題添
做咁多前期後期文件 唔辛苦呀
浪費人力物力 矯往過正
但核心問題 唔係政府 政府被動
(高官 都想快快過啦)
但要改變當中問題
就由各位尊貴議員做先
但以佢地的支持者如你咁做諗法
樣樣都斷章取義乜都係人地錯 自己從來都無錯
我睇唔見有將來

閣下咪又係前後矛盾
呢頭又話要監測政府
嗰頭又話貴
呢個世界係無free lunch

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Ol0314 發表於 19-9-23 09:54
其實你心中已有答案
乜都係政府錯
你根本無深入研究了解個案的因由

緊記平果、連登、黄絲、報紙、網媒等將於十月、十一月大規模抹黑中國、林鄭及建制為自己造勢,奪取區選。

請通知親朋戚友、同道中人。守護香港。
11月區議會選舉,不投泛民。

樓主,長遍大論,有何用意?
咁有心,支持你去選議員,哈哈。

大宅

我好同意樓主嘅講法,不過喺度開post講只會被人圍供,因為BK大部份都係5毛,一係既得利益者,只會盲目支持政府,總之你話政府錯就係你唔啱,原因係會損害到佢地自身嘅利益,以同呢堆人討論唔洗咁認真

zazabeauty    發表於 19-9-24 18:45
持之以恆    發表於 19-9-23 14:28
Sharpay_leung    發表於 19-9-23 11:44
sklui    發表於 19-9-23 11:37

公爵府

Monday789 發表於 19-9-23 09:10
你有冇認真睇過D工程?起個古墓出來,有什麼design?俾人鬧,知衰左,就拆咗佢。又起又拆,都係市民埋單! ...

工務工程的design
尤其呢類型的decoration
最少要過區會
咁你不如問下班議員做乜擇呢個方案

唔想比人cut budget 洗埋d 錢諗法度度都有呀啦
唔洗又唔會袋落自己袋 我做乜要慳?

公爵府

jojochanchan 發表於 19-9-23 10:01
我好同意樓主嘅講法,不過喺度開post講只會被人圍供,因為BK大部份都係5毛,一係既得利益者,只會盲目支持 ...

你呢類咪叫膚淺囉
一唔夠人講就話人五毛
就算係利益者 上左岸又如何?
我唔係香港人咩? 唔洗理我感受咩?
你盲目反政府都唔見有乜建樹
要改革 唔係反對先有用
最起碼 你要了解個當中的root cause
一路反反反 唔夠人就話五毛腦殘上左岸

不過就算膚淺我都明白呢個見解既
呢個係多元社會

伯爵府

回覆樓主:

BK大部份都係C9,一係家用既得利益者 ,只會盲目支持C6,總之你話C6錯就係你唔啱,原因係會損害到佢地自身嘅利益,同呢堆人討論唔洗咁認真

公爵府

syyysc 發表於 19-9-23 10:10
BK大部份都係C9,一係家用既得利益者 ,只會盲目支持C6,總之你話C6錯就係你唔啱,原因係會損害到佢地自身 ...

C9 唔係香港人?
C9 就唔洗尊重?

大宅

Ol0314 發表於 19-9-23 10:00

我無講值得支持甚至覺得好有問題添

請不要斷章取義,我話而家有啲工程根本無需要做,做出嚟效果根本是浪費資源,政府都照做! 又貴又冇用唔需要監察嗎?

sklui    發表於 19-9-23 11:38

伯爵府

Ol0314 發表於 19-9-23 10:15
C9 唔係香港人?
C9 就唔洗尊重?

C9 係香港嘅核心,C9 嘅思想係香港嘅核心價值, 絕對值得尊重!
我用 jojo 的口吻回應樓主吧了。
我覺得樓主咁有心真係建議佢去選議員啦! 只怕佢係文宣, 浪費你的時間。

大宅

syyysc 發表於 19-9-23 10:00
緊記平果、連登、黄絲、報紙、網媒等將於十月、十一月大規模抹黑中國、林鄭及建制為自己造勢,奪取區選。
...

作為一個香港人,唔為自己出聲? 而家已經燒到埋身, 仲要啞忍? 我唔知你呢啲係乜嘢道理?! 當傳媒踢爆咗呢啲浪費資源嘅工程,政府從冇出嚟解釋點解要咁設計,點解要做呢啲工程? 我只係想要一個負責任嘅政府!

公爵府

Monday789 發表於 19-9-23 10:25
請不要斷章取義,我話而家有啲工程根本無需要做,做出嚟效果根本是浪費資源,政府都照做! 又貴又冇用唔需 ...

上文都講左啦 呢類工程要過區會呀麻
你不如問下當區的議員點解審批

仲有 需唔需要 每個人的解讀唔同
一個工程 你睇到只係件product
但當中養左幾多人 你又知唔知?
好多你而家覺得無聊的工程係
當年03-08年停晒十大機建
貪曾都比左一大堆錢出黎做呢類小型工程
目的係養返班做建築的底層人士
無左呢類工程佢地手停口停
真係去攞綜緩好咩?

都係嗰句 睇野唔好咁表面

首頁
34567...11

尾頁

跳至